| |     ћирилица | english  
Naslovna
10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu

U organizaciji Kulturnog kruga Orfelin, u Vašingtonu se 13. i 16. juna 2019. godine održava jubilarni deseti Festival srpskih dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova. Svi filmovi prevedeni su na engleski jezik, a ulaz je besplatan.

Više informacija potražite na internet adresi: http://www.orfelin.org/10festival_e.htmlStefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA

Vašington, 15. maj 2019. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se u Vašingtonu, u okviru višednevne posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa predstavnicima Uprave za borbu protiv droga (DEA).

Ministar Stefanović je razgovarao sa direktorom DEA Utamom Dilonom i njegovim saradnicima o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima, kao i saradnje srpske policije sa pripadnicima DEA. 

 

Stefanović je istakao da su pripadnici Ministarastva unutrašnjih poslova Republike Srbije tokom 2018. godine zaplenili više od 4 tone narkotika i dodao da su u ovoj godini rezultati još bolјi, imajući u vidu da je srpska policija, za samo četiri meseca, oduzela više od dve tone droge. 

Stefanović i Dilon saglasili su se da borba protiv narkotrafikinga predstavlјa veliki izazov, ne samo za Srbiju i SAD, već i mnoge druge države. Zbog toga je, kako su istakli, važno utvrditi konkretne korake buduće saradnje naših službi, kako bismo bili još efikasniji u hapšenju kriminalaca i zapleni narkotika. 

Ministar Stefanović je istakao i važnost treninga pripadnika MUP-a u borbi protiv trgovine narkoticima i pozvao Dilona i njegove saradnike da razmotre mogućnost unapređenja saradnje u oblasti edukacije i obuka, sa čim su se predstavnici DEA i složili. 

Direktor DEA Utam Dilon i predstavnici američke Uprave za borbu protiv droga pohvalili su srpsku policiju u dosadašnjoj borbi u suzbijanju prodaje narkotika istakavši da je primetan napredak u ovoj oblasti, što se može videti i kroz nekoliko uspešnih i važnih akcija pripadnika MUP-a. Oni su istakli da samo zajednička borba protiv narkotrafikinga može doprineti ostvarivanju konkretnih rezultata.

Ministar Stefanović je razgovarao sa direktorom DEA Utamom Dilonom i njegovim saradnicima o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima, kao i saradnje srpske policije sa pripadnicima DEA. 

 


Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godineModna revija "Balkan Cultural Experience" 11. maja 2019. godineFestival srpskog filma na Pitsburškom univerzitetuProjekcija filma "Dugo putovanje u rat"

Vašington, 5. mart 2019. godine - U okviru jednomesečnog Festivala frankofone kulture pod nazivom „Francophonie DC“ Ambasada Republike Srbije je, u saradnji sa Institutom Smitsonijan u Vašingtonu, organizovala projekciju dokumentarnog filma „Dugo putovanje u rat“ reditelja Miloša Škundrića.

Film predstavlja deo šireg nacionalnog projekta, podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koji je iniciran 2014. godine u čast obeležavanja jubilarnih godina Prvog svetskog rata."Srbija širom sveta klavira" u Kenedi centru

Vašington, 25. februar 2019. godine - U organizaciji Ambasade Republike Srbije i Kenedi centra u Vašingtonu održan je koncert mladih srpskih umetnika na Milenijumskoj sceni Džon F. Kenedi centra za izvođačke umetnosti pod nazivom „Serbia Around the Piano World“.

   

   

Nosilac celokupnog nastupa bila je priznata pijanistkinja mlađe generacije Jasna Popović, koja je programski osmislila koncert u okviru svog međunarodnog projekta Around the Piano World, pokrenutog 2017. godine. Pored nje, nastupali su i bas gitarista Petar Krstajić i vokalni ansambl „Rosa“, dok su vizuelni deo nastupa činila umetnička dela slikara Miljana Suknovića.

Jednočasovni program obuhvatio je solistička i duetna izvođenja poznatih kompozicija iz Andore, Brazila, Izraela, Italije, SAD, Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Španije, kao i vokalno izvođenje tradicionalnih srpskih pesama.Koncert Jasne Popović u Kenedi centruKonkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini.

Konkurs je namenjen srpskim ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima i organizacijama/pravnim licima, koja su registrovana izvan teritorije Srbije.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i dodatne informacije dostupni su na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja: http://www.kultura.gov.rs/lat/konkursi/konkurs-za-finansiranje-ili-sufinansiranje-projekata-u-oblasti-kulturnih-delatnosti-srba-u-inostranstvu-u-2019--godini 

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 1. mart 2019. godine.Dejvid Vujić uručio priznanje Tesline naučne fondacije kongresmenu Tedu Pou

Vašington, 4. decembar 2018 – Počasni predsednik Naučne fondacije „Nikola Tesla“ Dejvid Vujić uručio je kongresmenu Tedu Pou ugraviranu plaketu u znak priznanja i zahvalnosti za njegovu dragocenu podršku Teslinoj naučnoj fondaciji.Arhiva vesti
10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu
Stefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA
Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godine
Modna revija "Balkan Cultural Experience" 11. maja 2019. godine
Festival srpskog filma na Pitsburškom univerzitetu
Projekcija filma "Dugo putovanje u rat"
"Srbija širom sveta klavira" u Kenedi centru
Koncert Jasne Popović u Kenedi centru
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Dejvid Vujić uručio priznanje Tesline naučne fondacije kongresmenu Tedu Pou
Pobeda tima Ambasade Srbije na diplomatskom fudbalskom turniru
Ostvariti punu saradnju između Srbije i SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu dveju zemalja
Dačić: „Veoma značajna poseta Sjedinjenim Američkim Državama sa dobrim rezultatima za Srbiju“
Verska tolerancija i međureligijski dijalog imaju vodeću ulogu u unapređenju ljudskih prava i izgradnji harmoničnih društava
Interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo
Ministar Dačić u Kongresu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući
Ministar Dačić razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom
Tim Ambasade Srbije na fudbalskom turniru u Vašingtonu
Izložba "Tamo daleko: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. jul 2018.
Festival srpskog dokumentarnog filma - 10. jun 2018. u 20 časova
Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja
U Los Anđelesu otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom
Poseta ambasadora Matkovića Nju Orleansu
Bilateralni odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama od izuzetne važnosti za našu zemlju
Predavanje ministra Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu
Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja
Treći festival srpskog filma u Pitsburgu
Ambasada Srbije na Festivalu frankofonske kulture
Dačić i Mičel o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije, kao i o nastavku Briselskog dijaloga
Ministar Dačić razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom
Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije proslavljeni u Kongresnoj biblioteci
Sastanak prvog PPV i MSP Dačića sa DS SAD Tilersonom
Ministar Dačić: "Za nas su odnosi sa SAD veoma važni"
Ministar Dačić na 66. Nacionalnom molitvenom doručku
Zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu SAD-a
Ambasador Matkovic gost emisije ''This is America and the World"
Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"
Koncert srpskih umetnica u Kenedi centru
Sastanak ambasadora Matkovića sa senatorom Inhofeom
Prijem za članice organizacije ''Women's Diplomatic Series''
Ministar Dačić u Vašingtonu razgovarao sa PDS Vesom Mičelom
Ministar Dačić razgovarao sa senatorom Ronom Džonsonom
Sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom
Ministar Dačić na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu
Prijem u Ambasadi za članove Harvard kluba u Vašingtonu
USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji
Ambasador Matković čestitao Vesu Mičelu na postavljenju
Surinam povukao odluku o priznanju Kosova
Intenziviranje saradnje sa SAD u cilju daljeg privlačenja američkih investicija u privredu Srbije
Ambasador Đerđ Matković predao akreditivna pisma predsedniku Kolumbije
Ministar Dačić razgovarao sa kongresmenom Tedom Poom