| |     ћирилица | english  
Naslovna
Republika Srbija i Sveta Lucija uspostavile diplomatske odnose

U utorak, 13. novembra 2019. godine, u prostorijama Ambasade Svete Lucije u Vašingtonu, ambasador Republike Srbije Đerđ Matković i ambasador Svete Lucije Anton Edmunds potpisali su Zajedničko saopštenje o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Svete Lucije.

          

Tom prilikom potpisan je i Memorandum o razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva za razvoj mladih i sporta Svete Lucije o saradnji u oblastima omladine i sporta. 

Potpisivanju je prisustvovao i Vladimir Cizelj, specijalni savetnik prvog PPV i MSP Republike Srbije Ivice Dačića.Festival srpskog filma u Vašingtonu, 20-21. oktobar 2019. godineProjekcija filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, 16. oktobar 2019. godine

U saradnji Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu i Francuske alijanse (Alliance Francaise), održaće se projekcija dokumentarno-igranog filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“ u prostorijama Alijanse, dana 16. oktobra 2019. godine sa početkom u 19 časova.Predstava "Čorba od kanarinca" 15. septembar 2019. godineDačić: „Pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za Kosovo jedan je od prioriteta američke spoljne politike“

„Razlog mog boravka u Vašingtonu je učešće na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda. SAD po drugi put organizuju ovu konferenciju, na ovogodišnjoj učestvovali su predstavnici više od 100 zemalja, bilo je prisutno više od 20 ministara spoljnih poslova.

Na Konferenciji su govorili potpredsednik SAD-a Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo.

Iskoristio sam priliku da ukažem na težak položaj SPC, srpskih vernika na Kim, kao i na sve zločine koji su se na KiM desili prema hrišćanskim vernicima i objektima SPC.

Takođe, boravak u Vašingtonu iskoristio sam da razgovaram sa visokim američkim zvaničnicima. Razgovarao sam sa savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom i senatorom Ronom Džonsonom.

Tema svih tih razgovora bila je situacija u regionu i razgovori su bili izuzetno dobri. Još jednom se potvrdilo to da se visoko ocenjuje pozicija Srbije vezano za dijalog sa Prištinom. Jasno se označava ko je kriv za prekid dijaloga i jasno se označava šta su dalji koraci, a to znači da takse moraju da se ukinu kako bi se dijalog nastavio.

U tom smislu, svi razgovori su bili veoma korisni i još jednom smo predstavili naše stavove - da smo spremni za nastavak dijaloga ali da ne prihvatamo jednostrane akte Prištine koji pokazuju da oni ne žele nikakav kompromis.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je istakao da je pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za problem Kosova visoko na listi američkih prioriteta spoljne politike. Očekujemo još veći angažman Amerike u narednom periodu kako bi se izvršio dodatni pritisak da se takse ukinu i stvore uslovi za nastavak dijaloga", izjavio je šef srpske diplomatije nakon sastanaka u Vašingtonu.Ministar Dačić razgovarao sa Džonom Boltonom

Vašington, 18. jul 2019. godine - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Vašingtonu, na marginama Ministarske konferencije posvećene verskim slobodama, sa Džonom Boltonom, savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost.

Tokom razgovora, ministar Dačić izrazio je interes Republike Srbije da se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama dodatno unaprede i podignu na viši nivo, posebno imajući u vidu savezništvo dveju zemalja u oba svetska rata.

Složivši se sa ocenom ministra Dačića o neophodnosti daljeg unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, savetnik za nacionalnu bezbednost Bolton posebno je istakao rešenost aktuelne administracije Sjedinjenih Američkih Država da podrži što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Visokog predstavnika EU za spoljne poslove.

Šef srpske diplomatije iskoristio je sastanak da izrazi opredeljenost Republike Srbije, kao garanta regionalne bezbednosti i stabilnosti, ka njihovom daljem jačanju, te u tom smislu preneo spremnost naše zemlje na otvorenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.Ministar Dačić na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu

Vašington, 18. jul 2019. godine - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje danas na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda koja se održava u Vašingtonu.

Šef srpske diplomatije na Ministarskoj konferenciji učestvuje na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea.

Konferencija predstavlja priliku da se model poštovanja verskih sloboda u Srbiji promoviše na međunarodnom planu i nastavi dijalog sa najvišim predstavnicima administracije u Vašingtonu o stanju i unapređenju ljudskih prava i verskih sloboda, posebno na Kosovu i Metohiji.10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu

U organizaciji Kulturnog kruga Orfelin, u Vašingtonu se 13. i 16. juna 2019. godine održava jubilarni deseti Festival srpskih dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova. Svi filmovi prevedeni su na engleski jezik, a ulaz je besplatan.

Više informacija potražite na internet adresi: http://www.orfelin.org/10festival_e.htmlStefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA

Vašington, 15. maj 2019. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se u Vašingtonu, u okviru višednevne posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa predstavnicima Uprave za borbu protiv droga (DEA).

Ministar Stefanović je razgovarao sa direktorom DEA Utamom Dilonom i njegovim saradnicima o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima, kao i saradnje srpske policije sa pripadnicima DEA. 

 

Stefanović je istakao da su pripadnici Ministarastva unutrašnjih poslova Republike Srbije tokom 2018. godine zaplenili više od 4 tone narkotika i dodao da su u ovoj godini rezultati još bolјi, imajući u vidu da je srpska policija, za samo četiri meseca, oduzela više od dve tone droge. 

Stefanović i Dilon saglasili su se da borba protiv narkotrafikinga predstavlјa veliki izazov, ne samo za Srbiju i SAD, već i mnoge druge države. Zbog toga je, kako su istakli, važno utvrditi konkretne korake buduće saradnje naših službi, kako bismo bili još efikasniji u hapšenju kriminalaca i zapleni narkotika. 

Ministar Stefanović je istakao i važnost treninga pripadnika MUP-a u borbi protiv trgovine narkoticima i pozvao Dilona i njegove saradnike da razmotre mogućnost unapređenja saradnje u oblasti edukacije i obuka, sa čim su se predstavnici DEA i složili. 

Direktor DEA Utam Dilon i predstavnici američke Uprave za borbu protiv droga pohvalili su srpsku policiju u dosadašnjoj borbi u suzbijanju prodaje narkotika istakavši da je primetan napredak u ovoj oblasti, što se može videti i kroz nekoliko uspešnih i važnih akcija pripadnika MUP-a. Oni su istakli da samo zajednička borba protiv narkotrafikinga može doprineti ostvarivanju konkretnih rezultata.

Ministar Stefanović je razgovarao sa direktorom DEA Utamom Dilonom i njegovim saradnicima o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima, kao i saradnje srpske policije sa pripadnicima DEA. 

 


Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godineArhiva vesti
Republika Srbija i Sveta Lucija uspostavile diplomatske odnose
Festival srpskog filma u Vašingtonu, 20-21. oktobar 2019. godine
Projekcija filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, 16. oktobar 2019. godine
Predstava "Čorba od kanarinca" 15. septembar 2019. godine
Dačić: „Pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za Kosovo jedan je od prioriteta američke spoljne politike“
Ministar Dačić razgovarao sa Džonom Boltonom
Ministar Dačić na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu
10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu
Stefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA
Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godine
Modna revija "Balkan Cultural Experience" 11. maja 2019. godine
Festival srpskog filma na Pitsburškom univerzitetu
Projekcija filma "Dugo putovanje u rat"
"Srbija širom sveta klavira" u Kenedi centru
Koncert Jasne Popović u Kenedi centru
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Dejvid Vujić uručio priznanje Tesline naučne fondacije kongresmenu Tedu Pou
Pobeda tima Ambasade Srbije na diplomatskom fudbalskom turniru
Ostvariti punu saradnju između Srbije i SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu dveju zemalja
Dačić: „Veoma značajna poseta Sjedinjenim Američkim Državama sa dobrim rezultatima za Srbiju“
Verska tolerancija i međureligijski dijalog imaju vodeću ulogu u unapređenju ljudskih prava i izgradnji harmoničnih društava
Interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo
Ministar Dačić u Kongresu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući
Ministar Dačić razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom
Tim Ambasade Srbije na fudbalskom turniru u Vašingtonu
Izložba "Tamo daleko: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. jul 2018.
Festival srpskog dokumentarnog filma - 10. jun 2018. u 20 časova
Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja
U Los Anđelesu otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom
Poseta ambasadora Matkovića Nju Orleansu
Bilateralni odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama od izuzetne važnosti za našu zemlju
Predavanje ministra Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu
Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja
Treći festival srpskog filma u Pitsburgu
Ambasada Srbije na Festivalu frankofonske kulture
Dačić i Mičel o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije, kao i o nastavku Briselskog dijaloga
Ministar Dačić razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom
Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije proslavljeni u Kongresnoj biblioteci
Sastanak prvog PPV i MSP Dačića sa DS SAD Tilersonom
Ministar Dačić: "Za nas su odnosi sa SAD veoma važni"
Ministar Dačić na 66. Nacionalnom molitvenom doručku
Zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu SAD-a
Ambasador Matkovic gost emisije ''This is America and the World"
Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"
Koncert srpskih umetnica u Kenedi centru
Sastanak ambasadora Matkovića sa senatorom Inhofeom
Prijem za članice organizacije ''Women's Diplomatic Series''
Ministar Dačić u Vašingtonu razgovarao sa PDS Vesom Mičelom
Ministar Dačić razgovarao sa senatorom Ronom Džonsonom
Sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom
Ministar Dačić na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu
Prijem u Ambasadi za članove Harvard kluba u Vašingtonu
USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji
Ambasador Matković čestitao Vesu Mičelu na postavljenju
Surinam povukao odluku o priznanju Kosova
Intenziviranje saradnje sa SAD u cilju daljeg privlačenja američkih investicija u privredu Srbije
Ambasador Đerđ Matković predao akreditivna pisma predsedniku Kolumbije
Ministar Dačić razgovarao sa kongresmenom Tedom Poom