| |     ћирилица | english  
Naslovna
Ambasador Đurić: U 2021. smo produbili uticaj i prisustvo u Kongresu SAD

7.01.2021.

Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, kaže da je ponosan na aktuelnu politiku Srbije koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i zahvaljujući kojoj svedočimo boljem pozicioniranju Srbije na svetskoj političkoj i ekonomskoj mapi.

-2021. godina je bila godina ubrzanog ekonomskog, infrastrukturnog, bezbednosnog i spoljnopolitičkog rasta i razvoja Srbije. U tom smislu meni kao ambasadoru Srbije zadatak je bio odgovoran, ali i nešto lakši da prenesem istinitu i ažurnu sliku o dešavanjima u Srbiji. Kada predstavljate zemlju koja ima najveći privredni rast u Evropi to je logična prva rečenica u svakom ozbiljnijem razgovoru sa ljudima koje upoznajem, rekao je Đurić za Pink.rs.

Na pitanje kakva je mogućnost saradnje sa SAD, on kaže da su poslovne mogućnosti za unapređenje odnosa rezultirale ugovorima vrednim stotine miliona dolara za našu državnu namensku industriju, kao i da sa ponosom može da kaže da je ambasada Srbije pomogla uspostavljanju kontakata ne samo u toj sferi nego i u drugim.

-Kada je reč o američko-srpskim odnosima generalno, ovo je bila godina u kojoj smo produbili uticaj i srpsko prisustvo u kongresu SAD. Kokus prijateljstva sa Srbijom u Kongresu SAD je više nego udvostručen ove godine. Ja sam lično kao ambasador imao trocifren broj sastanaka sa predstavnicima američkog kongresa. Mnogi od tih ljudi nisu u fokusu pažnje svakodnevno imali Srbiju, tako da je ta prilika da se njima predstavi nova slika Srbije koja nije ona iz devedesetih godina, bila jedinstvena i dragocena, naveo je Đurić.

Govoreći o predstavljanju projekta Otvoreni Balkan u SAD, on je naveo da je inicijativa predsednika Vučića koju je zajedno sa nekim drugim liderima pokrenuo jedna od najboljih stvari za predstavljanje nove paradigme politike u našoj zemlji i našem regionu i da je naišla na univerzalnu podršku u političkim krugovima SAD.

Na pitanje koji su problemi sa kojima se najčešće suočava, Đurić navodi da mi političku infrastrukturu u SAD nismo razvijali decenijama, da nismo dovoljno ulagali.

-Nakon raspada Jugoslavije mi nismo ni zgradu ambasade imali u Vašingtonu, nego smo iznajmljivali neki privatni prostor. Sada se to menja. Predsednik Vučić je kao značajan prioritet dao izgradnju srpske infrastrukture u SAD i u okviru toga mi možemo samo da prosperiramo. Nabavljamo novu fenomenalnu zgradu ambasade na kilometar od Bele kuće. Već intenzivno radimo na ujedinjenju i ukrupnjenju srpskog političkog faktora u Americi kako bi se na medijskoj i javnoj sceni emitovale drugačije poruke o Srbiji, naveo je Đurić.

Dodao je da predsednik Vučić ima viziju snažne Srbije koja podrazumeva da njena spoljna politika počiva na stubovima dobrih odnosa sa velikim silama.

-Moj mali i veoma odgovoran deo posla je da pokušam da u periodu dok sam ambasador u SAD doprinesem izgradnji infrastrukture koja će doprineti da ti odnosi sa SAD sa budućim generacijama budu usidreni na solidnim temeljima i da moji naslednici kao budući ambasadori u SAD zateknu i dobro uređenu i dobro organizovanu ambasadu i isti takav srpski lobi. Sledeći viziju predsednika Aleksandra Vučića mi u Americi gradimo novi snažan srpski lobi, poručio je Đurić.Ministar Selaković proslavio Božić sa Srbima u Čikagu

7.1.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković proslavio je danas Božić u Čikagu sa pripadnicima srpske dijaspore.

Selaković i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, prisustvovali su prazničnoj, Božićnoj liturgiji, koju je služio episkop novogračanički-srednjezapadnoamerički Longin sa sveštenstvom, u Sabornom hramu Vaskrsenja gospodnjeg.

Saborni hram je odisao prazničnom atmosferom, a među Srbima vladalo je zadovoljstvo što je po prvi put na Božić sa njima u Čikagu predstavnik matice Srbije.

U izjavi Tanjugu oni su ocenili da će to doprineti snaženju veza dijaspore u SAD i matice.

"Veoma je važan Božić za nas Srbe. Posebno nam znači što je sa nama delegacija iz matice", rekla je Tanjugu jedna starija Srpkinja.

Njen sunarodnik, koji je na liturgiju došao iz Milvokija, ističe da je važno jedinstvo srpskog naroda, kao i dolazak ministra Selakovića u SAD, dok je za Gujona rekao da je "veliki Srbin".

Srbi iz Čikaga pozdravljaju dolazak šefa srpske diplomatije, ukazujući da država treba uvek da bude sa svojim narodom, pa tako i u dijaspori.

"Mi se uvek obradujemo kada dolaze. Podržavamo našu vladu, koja nam je od Boga blagoslovena i koja tako treba i da radi“, rekao je on.

Izvor: TanjugMinistar Selaković za Badnje veče sa Srbima u Čikagu

7.1.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković proveo je Badnje veče u manastiru Nova Gračanica u Čikagu, gde je službu služio vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin.

 

Nakon nalaganja badnjaka u porti, Selaković je razgovarao sa prisutnim pripadnicima srpske dijaspore.

Selaković je ovom prilikom rekao da mu je čast što Božić dočekuje sa srpskom dijasporom u američkoj državi Ilinois, konstatujući da su u prošlosti predstavnici naše države u taj deo sveta uglavnom dolazili da nešto traže, ali da je njegova želja da predstavi Srbiju kakva je danas – poletnu i ponosnu Srbiju, koja je u vreme Aleksandra Vučića doživela svoj potpuni preporod.

 

Prema njegovim rečima, Srbi su u ovom delu SAD dobro etablirani, ostvarili su mnoge životne i profesionalne uspehe i sa pažnjom prate napredak Srbije i sve više žele da se vrate u otadžbinu.

“To je naš zadatak, da pokažemo da je Srbija majka svoj svojoj deci gde god ona bila i u da su uvek željeni da se vrate u Srbiju”, poručio je Selaković.

Vladika Longin rekao je da ohrabruje to što prvi put predstavnik Vlade Srbije boravi za Božić u Čikagu, gde je srpski narod, iako geografski daleko od matice, veran i odan imenu srpskom i pravoslavnoj veri.

“Mislim da će ovaj dan ostati upisan zlatnim slovima u našim analima ovde. Imam osećaj da je došlo vreme da predstavnici države ne dolaze očekujući podršku i pomoć od Srba, već da dolaze da pitaju šta država može da učini za njih”, rekao je vladika.

Službi za Badnje veče prisustvovao je i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, a delegacija Ministarstva spoljnih poslova Srbije prisustvuje danas i božićnoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja HristovogMinistar Selaković predstavio čikaškim privrednicima ekonomske uspehe Srbije i uslove za investiranje

6.1.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Čikagu sa predstavnicima nekih od najvećih kompanija iz toga grada i predstavio im ekonomske prilike u našoj zemlji, pre svega pogodnosti i šanse koje se pružaju investitorima.

Selaković je naveo da je Srbija u protekle dve godine imala najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, da je, uprkos pandemiji, ostala stabilna po pitanju javnog duga, kao i da je ubedljivo prva u regionu po ostvarenom nivou stranih investicija.

Kako je objasnio, napredak srpske ekonomije je posledica brojnih reformi pokrenutih u vreme kada je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić bio na čelu vlade, pre svega fiskalne konsolidacije, ali i opsežnih promena u sistemu obrazovanja.

Selaković je kazao da Srbija ima odlične uslove za razvoj biznisa u mnogim oblastima, posebno u IT sektoru, koji je u poslednjih pet godina ostvario impresivan rast i nastavlja da raste.

O privlačnosti Srbije kao investicione destinacije, prema njegovim rečima, govori i činjenica da su nemačke kompanije u našoj zemlji samo pre nekoliko godina zapošljavale oko 17.500 radnika, a da danas u nemačkim firmama u Srbiji radi oko 74.000 ljudi.

Ministar Selaković je objasnio da Srbija investitorima iz SAD nudi odlične povlastice, povoljne poreske uslove, ali i manje administrativnih prepreka nego države EU, dodavši da kod nas već posluju kompanije poput „Majkrosofta“ i „Amazona“, a da „En-Si-Ar“ zapošljava čak sedam hiljada ljudi.

On je istakao i značaj razvoja infrastrukture u Srbiji, naglasivši da se trenutno gradi deset auto-puteva, što će potpuno promeniti način i kvalitet života i poslovanja u našoj zemlji.

Srbija je, kako je dodao, jedinstvena i po tome što svakog potencijalnog investitora primi predsednik ili premijerka, i što je stvoren efikasan sistem zaštite investicija od korupcije, a komparativna prednost naše zemlje su i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini.

Ministar Selaković je sagovornike upoznao i sa epidemiološkom situacijom i merama koje Srbija preduzima u borbi protiv virusa korona, istkavši da smo, kroz konkretnu pomoć, iskazali solidarnost sa susedima ali i brojnim državama širom sveta.

Direktor asocijacije „Vrld biznis Čikago“ (World Business Chicago) Majkl Fasnaht rekao je da su građani Čikaga ponosni na činjenicu da je taj grad dom najveće srpske iseljeničke zajednice u SAD, kao i na uspostavljeno partnerstvo sa pobratimskim gradom Beogradom.

Predstavnici kompanija iz Čikaga imali su veliki broj pitanja o konkretnim uslovima za investiranje u Srbiji. Ministar Selaković je danas imao priliku i da poseti kompaniju "DRV Holdings“ (DRW Holdings) gde se detaljnije informisao o ekonomskim potencijalima Čikaga, pre svega o finansijskom sektoru.

Selaković je, zajedno sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom, doputovao u Čikago kako bi proveo Božić sa srpskom iseljeničkom zajednicom, a u delegaciji Ministarstva spoljnih poslova je i pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju Miroslav Knežević.Srbija učinila velike pomake u oblasti vladavine prava

6.1.2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorima Francuske, Italije, Nemačke i SAD i otpravnicima poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Delegacije Evropske unije u Srbiji o predstojećem referendumu o promeni Ustava, koji je zakazan za 16. januar ove godine.

Predsednica Vlade je navela da je Srbija učinila velike pomake u oblasti vladavine prava i da je promena Ustava najvažnija reforma u toj oblasti.

Predstavnici zemalja Kvinte istakli su važnost vladavine prava i pozvali na dalji napredak u reformi pravosuđa.

U tom kontekstu, konstatovali su da pravosudne reforme predložene na referendumu predstavljaju važne korake u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređivanju vladavine prava u Srbiji. To je, takođe, važno u kontekstu obaveza Srbije u procesu pristupanja EU, zaključeno je na sastanku.

Brnabić je iskazala nezadovoljstvo stavom privremenih institucija u Prištini da ne dozvole održavanje referenduma na teritoriji Kosova i Metohije.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rsAmbasador Đurić: Do sredine januara pismo podrške srpsko-američkim odnosima

5. januar 2022.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da očekuje da do sredine januara bude objavljeno pismo podrške kongresmena srpsko-američkim odnosima i podrške Srbiji i njenom razvoju.

Đurić je naglasio da Srbija ozbiljno ulaže u odnose sa SAD, a da je inicijativa “Otvoreni Balkan” koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić promenila način na koji mnogi u SAD gledaju na Srbiju, naročito u političkom smislu.

Gostujući na Televiziji Pink, Đurić rekao da Srbija strateški želi da odnosi sa SAD u budućnosti budu sve bolji, da unapredimo ne samo ekonomsku, kulturnu, načno-tehničku, već i političku saradnju, kao i da stvorimo uslove da poverenje između naših zemalja bude neuporedivo veće.

“To je, smatram, veliki interes srpskog naroda”, rekao je Đurić, i naveo da su tokom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD oni bili sjajni za vreme oba svetska rata, da je saradnja bila dobra i u periodu SFRJ, a da su onda došle 90-te godine 20. veka i veoma turbulentan period.

“To ne zaboravljamo, ali gledamo i dalje u budućnost, gledamo kako da stvorimo relaciju koja će osigirati da vojno netralna, politički snažna Srbija bude dobar partner svim velikim silama, a naravno Amerika je vodeća sila zapadne civilizacije”, naveo je ambasador Đurić i dodao da moramo još mnogo da radimo na promeni slike Srbije kakva je stvarana pre 30 godina.

Đurić je naglasio da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo Aleksandar Vučić, pokazala da iz Srbije sada dolaze rešenja i ideja da se u regionu poruše “mali berlinski zidovi” koji još uvek dele biznise i porodice.

“U uslovima u kojima gradimo auto-puteve, pruge, to je pravi potez, to pozdravljaju svi, i republikaci i demokrate. Vučić je našao pravu žicu i to može da doprinese tome da se Srbija posmatra kao stub stabilnosti u regionu”, rekao je Đurić.

Govoreći o rezultatima rada, Đurić je naveo da je u prethodnih godinu dana više nego udvostručen Srpski kokus u Kongresu SAD, a da je imao trocifren broj sastanaka i razgovora sa američkim kongresmenima, što je rezultiralo time da se veliki broj njih učlani u Srpski kokus.

“Na poziv srpske ambasade na večeru se odazvalo 14 kongresmena. Do sredine januara očekujem da bude objavljeno pismo podrške srpsko-američkim odnosima, pismo podrške Srbiji, razvoju Srbije. Svim tim ljudima imali smo priliku da predstavimo šta se dešava u Srbiji prethodnih godina”, rekao je Đurić.

Naveo da je da je to bila prilika da predstavimo Srbiju kao zemlju sa najvećim privrednim rastom u ovom delu Evrope, koja je uspela da smanji nezaposlenost i da sebe otvori za saradnju sa celim svetom.

Đurić je rekao da je u prošloj godini naša namenska industrija ostarila fantastične rezultate u izvozu u SAD, a da su naše IT kompanije uspele da povećaju obim i obrt između naše dve zemlje i da ukupna razmena dostigne bilizu milijardu dolara, a ukupan obim američkih investicija u Srbiji je premašio 4,6 milijardi dolara i nastavio da raste i u prethodnoj godini.

Dodao je da je u decembru u Vašingtonu organizovan veliki investicioni forum za naš region povodom 140 godina odnosa SAD i Srbije na koji je došao krem vašingtonske diplomatije i privrede.

Ambasador je rekao da će ministar spoljnih poslova Nikola Selaković Božić provesti u Čikagu, gde živi blizu 300.000 ljudi poreklom iz Srbije, i da će to biti prvi šef srpske diplomatije koji će sa srpskim iseljenicima u SAD dočekati najradosniji hrišćanski praznik.Predstavnici Ambasade posetili Kabinet guvernera Nevade

17. decembar 2021.

U sklopu posete Saveznoj državi Nevadi, na poziv Dijane Mitrović, direktorke Programa za razvoj trgovine i koordinatorke za međunarodni poslovni razvoj, predstavnici Ambasade posetili su Kabinet guvernera Stiva Sisolaka i razgovarali sa Majklom Braunom, izvršnim direktorom za ekonomski razvoj Nevade i Pavelom Pjetrasijenskim, direktorom Programa za međunarodnu trgovinu.

Tom prilikom, sagovornici su se osvrnuli na ekonomsku saradnju i razvoj privrede Srbije i Nevade. Takođe, razgovarano je i o investicijama, transferu znanja i iskustva i akademskoj saradnji.

Predstavnici države Nevada iskazali su veliku zainteresovanost za otvaranje budućeg trgovinskog predstavništva Srbije na Zapadnoj obali.Okrugli sto ,,Biznis sa Balkanom“

15. decembar 2021.

Na inicijativu Ambasade Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, danas je u Vašingtonu Američko-centralnoevropska poslovna asocijacija prvi put organizovala okrugli sto pod nazivom „Biznis sa Balkanom“.

Događaj, koji je okupio predstavnike regiona i visoke zvaničnike Ministarstva trgovine SAD i Stejt dipartmenta, imao je za cilj promovisanje ekonomskih, trgovinskih i investicionih potencijala zapadnog Balkana radi povezivanja sa zainteresovanim američkim kompanijama i privrednim organizacijama.

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić predstavio je aktuelno globalno pozicioniranje Srbije prema najnovijim ekonomskim pokazateljima koji govore u prilog kontinuiranom pozitivnom trendu privrednog razvoja Srbije.

Takođe je izneo ključne prednosti poslovanja u našoj zemlji kao atraktivnom investicionom okruženju, poput dobro razvijene infrastrukture, konkurentne poreske politike, visoko kvalifikovane radne snage i brojnih podsticaja investitorima.

„Srbija ide punom parom napred. Činjenica da ćemo i ovu godinu, uprkos pandemiji, sasvim izvesno završiti među prve tri evropske ekonomije sa 7,5% rasta ukupnog BDP svedoči o odgovornoj i mudro osmišljenoj ekonomskoj politici koju vodimo,“ naglasio je Đurić.

Đurić, čija je i inicijalna zamisao bila organizovanje ovakvog skupa, podvukao je da je naša zemlja privržena regionalnim ekonomskim integracijama i čvrsto opredeljena za saradnju sa svim partnerima u našem delu Evrope.

Podsetivši na dosadašnja dostignuća kroz saradnju u okviru koncepta „Otvorenog Balkana“, ambasador Đurić je preneo i da Srbija visoko uvažava podršku SAD ovoj inicijativi kao novom i svežem pristupu za zajedničko jačanje ekonomske slike našeg regiona, a u skladu sa evropskim vrednostima i idejama.

„Suština koncepta „Otvorenog Balkana“, kako ga je predsednik Vučić formulisao zajedno sa kolegama iz Albanije i Severne Makedonije, jeste olakšanje života građanima i poboljšanje životnog standarda, ali i izgradnja poverenja i razumevanja koji će neizostavno rezultirati opštom dobrobiti za sve uključene strane. To je nova nit koja nas sve povezuje, drži zajedno i čini snažnijim kao celinom, “ ukazao je Đurić.

Zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD Dejvid De Falko preneo je da SAD cene bilateralne trgovinske odnose za zapadnim Balkanom i da su posvećene daljem proširenju angažmana u regionu.

„Zadovoljstvo nam je što ćemo u novoj godini moći da povećamo tehničku pomoć i identifikujemo dodatne privredne prilike za američke kompanije“, rekao je De Falko.

Na okruglom stolu, kojem su prisustvovali i predstavnici velikih korporacija poput „Ekson mobil“, „Lokid Martin“, „Rejteon“ i „Koh indastriz“, bilo je reči i o organizovanju posebne trgovinske misije u Srbiji i Crnoj Gori sledeće godine, koja bi američkim kompanijama omogućila direktan uvid u investicione i industrijske mogućnosti naše zemlje.Ambasador Đurić sa generalnom sekretarkom Karipske zajednice i zajedničkog tržišta

15. dec 2021.

Ambasador Republike Srbije u Vašingotonu Marko Đurić razgovarao je sa Karlom Barnet, generalnom sekretarkom Karipske zajednice i zajedničkog tržišta (KARIKOM) i tom prilikom istakao opredeljenost Srbije za iznalaženje novih modaliteta ekonomske i obrazovne saradnje sa Karipskim regionom.

Prilikom predaje akreditivnih pisama, čime je preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije pri KARIKOM, Đurić je naglasio značaj koji odnosi sa državama Kariba i Latinske Amerike imaju u spoljnoj politici naše zemlje, kako u bilateralnom, tako i u multilateralnom kontekstu.

Govorio je i o istorijskoj povezanosti, saradnji i razumevanju po suštinskim pitanjima od opšteg međunarodnog interesa, ljudskih prava i globalne bezbednosti.

„Srbija prepoznaje poziciju Karipske zajednice kao jedne od vodećih regionalnih platformi za predstavljanje mogućnosti privrednog i akademskog povezivanja, ali i promovisanje vrednosti i principa međunarodnog prava, “ ukazao je Đurić.

Prenevši poruke prijateljstva i saradnje sa karipskim narodima, dodao je i da će naša zemlja nastaviti da aktivno učestvuje u svim aktivnostima koje doprinose jačanju regionalne i međunarodne uloge KARIKOM.

Pored Karipske zajednice, Srbija ostvaruje saradnju sa državama Zapadne hemisfere i kroz Asocijaciju karipskih država i Organizaciju američkih država.Predstavnici Ambasade učestvovali u humanitarnoj akciji

12. decembar 2021.

Predstavnici Ambasade u Vašingtonu uključili su se u tradicionalnu humanitarnu akciju ,,Trojka iz bloka” koja se drugi put za redom organizuje u Majamiju.

Jedan od projekata humanitarne organizacije ,,Srbi za Srbe” ima za cilj pomoć socijalno ugroženim porodicama sa više od četvoro dece.

Ljubitelji sporta i dobre volje okupili su se u velikom broju kako bi podržali manifestaciju. Učešće u šutiranju brzih trojki uzeo je i bivši NBA igrač i reprezentativac Srbije Marko Jarić.

Za pobednike Ambasada je obezbedila prikladne poklone.Arhiva vesti
Ambasador Đurić: U 2021. smo produbili uticaj i prisustvo u Kongresu SAD
Ministar Selaković proslavio Božić sa Srbima u Čikagu
Ministar Selaković za Badnje veče sa Srbima u Čikagu
Ministar Selaković predstavio čikaškim privrednicima ekonomske uspehe Srbije i uslove za investiranje
Srbija učinila velike pomake u oblasti vladavine prava
Ambasador Đurić: Do sredine januara pismo podrške srpsko-američkim odnosima
Predstavnici Ambasade posetili Kabinet guvernera Nevade
Okrugli sto ,,Biznis sa Balkanom“
Ambasador Đurić sa generalnom sekretarkom Karipske zajednice i zajedničkog tržišta
Predstavnici Ambasade učestvovali u humanitarnoj akciji
Obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD
Snažan signal podrške Srbiji iz Kongresa SAD
Blinken Selakoviću: Neizostavna uloga Srbije kao promotera stabilnosti i prosperiteta regiona
Ambasador Đurić za RTS: Srbija snaži svoju političku i diplomatsku infrastrukturu u SAD
Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu
Ambasador Đurić u čast Dana primirja pisao članovima Kongresa
Održana svečanost povodom Dana primirja
Ambasador Đurić predao akreditivna pisma predsedniku Surinama
Đurić prvi ambasador Srbije u Antigvi i Barbudi
Ambasador Đurić u poseti Antigvi i Barbudi
Predstavnici Ambasade na obeležavanju 60. godišnjice osnivanja vašingtonske parohije SPC
Video about the ties between Serbia and the USA every 3 minutes in Times Square
Ambasador Đurić organizovao prijem u čast Marine Abramović i 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD
Spot o vezama Srbije i SAD svaka 3 minuta na Tajms skveru
Ambasador Đurić sa članovima Predstavničkog doma u Kongresu SAD
Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Bredom Šnajderom
Ambasador Đurić sa kongresmenom Džimom Kostom
Srbija regionalni centar za američke IT kompanije
Ambasador Đurić posetio Sajam naoružanja i vojne opreme
Ministar Selaković se sastao sa ministrom rada Gvajane
Ministar Selaković sa ministrom inostranih poslova Sent Kitsa i Nevisa
Ministar Selaković: Potrebno osnažiti saradnju sa Antigvom i Barbudom
Predsednik Vučić: Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi dušu mira
Ambasador Đurić razgovarao sa senatorom Hagertijem
Ambasador Đurić: Za Srbiju važna podrška SAD evrointegracijama ZB
Ambasador Đurić sa senatorom Majkom Raundsom
Ambasador Đurić sa episkopom istočnoameričkim Irinejem
Otvoren najsavremeniji NCR kampus u Beogradu
Ambasada Srbije na festivalu „SrbFest“
Sastanak predsednika Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO
Ambasador Đurić: Srbi na KiM su žrtve represije i nasilja
Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM
Priština ozbiljno ugrozila mir i regionalnu stabilnost
Uspostaviti pozitivnu dinamiku u političkom dijalogu sa Barbadosom
Ministar Selaković sastao se sa predsednikom Američko-jevrejskog komiteta
Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće
Ministar Selaković sa kongresmenom Svolvelom o reformama u Srbiji
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Ambasador Đurić sa Eskobarom: Radujem se zajedničkom radu
Ambasador Đurić sa kongresmenkom Karen Bas
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma ambasadora koji pokrivaju Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi
Predstavnici Ambasade u Vašingtonu i GK u Njujorku prisustvovali „Srbijadi“
Ambasador Đurić razgovarao sa senatorom Kunsom
Ministar Selaković: Izložba „Nesvrstani svet“ uvod u obeležavanje 60 godina Pokreta nesvrstanih zemalja
Ambasador Đurić: Otvoreni Balkan naišao na razumevanje u uticajnim krugovima u SAD
Ambasador Đurić: Dijalog je za Vašington odgovornost Brisela
Ambasador Đurić: U Prištini pobeđuje mentalitet bunkera
Sastanak sa članovima delegacije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
Sastanak sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC
Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenkom Eskobar
Ambasador Đurić sa kongresmenima Kitingom i Konolijem
Ambasador Đurić: Nakon mnogo godina Srbija je dobra vest u SAD
Srbija dobila priliku da sarađuje sa „Goldman Saksom“
Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
Američke kompanije zainteresovane za ulaganja u IT sektor u Srbiji
„Tri srpska dana” u Pitsburgu
Ministar Selaković pozvao predstavnike članica PNZ da se u oktobru okupe u Beogradu
Saradnja Srbije i SAD u oblasti energetike
Ministar Selaković čestitao Blinkenu Dan nezavisnosti SAD
Đurić preuzeo dužnost ambasadora u Republici Kolumbiji
Čestitka predsednika Vučića povodom Dana nezavisnosti SAD
Najava radne posete ambasadora Đurića Republici Kolumbiji
Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji „Mini Šengen“
Ambasador Đurić: Srbija je u potpunosti posvećena miru, solidarnosti i saradnji
Ambasador Đurić sa kongresmenom Berom
Kongresmen Stubi novi član Srpskog kokusa u američkom Kongresu
Predavanje Đurića i Godfrija o odnosima Srbije i SAD
Proslavljena peta godišnjica uspostavljanja redovne linije Beograd-Njujork
Ambasador Đurić sa kongresmenkom Mening
Ambasador Đurić sa Spenserom o daljem jačanju policijske saradnje
Ambasada u SAD na Festivalu srpske hrane i kulture
Ambasador Đurić: Ponašanje albanskih izgrednika mora da prestane, nema opravdanja za vandalizam
Ambasador Đurić razgovarao sa senatorom Vikerom
Ambasador Đurić: Pratićemo primenu američke uredbe i moguće posledice po region
Ambasador Đurić: Predsednik Vučić upalio svetlo u SBUN
Ambasador Đurić sa direktorkom globalne prodaje lanca „Vajsroj hotels end rizorts“
Srbija posvećena nastavku dijaloga sa Prištinom
Ambasador Đurić na virtuelnom školskom času o Srbiji
Ambasador Đurić: Razgovaramo o poseti Džoa Bajdena Beogradu
Ambasador Đurić: Investicioni potencijal Srbije pred saveznim državama SAD
Digitalna ekonomija i IT sektor nosioci buduće saradnje sa SAD
Ambasador Đurić: Svetinje na KiM i srpska i svetska kulturna baština
Ambasador Đurić: Nova administracija će poštovati Vašingtonski sporazum
Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“
Meriot i Milenijum grade hotelski kompleks u Vranjskoj Banji
Ambasador Đurić posetio Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu
Ambasador Đurić sa direktorkom Agencije za razvojne usluge Ohaja
Potpisan Memorandum o razumevanju sa Ohajom
Ambasador Đurić na Zajedničkoj konferenciji vojnih lidera Ohaja
Najava radne posete ambasadora Đurića saveznoj državi Ohajo
Selaković: Unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije
Ambasador Đurić: Srbija trajni saveznik slobode i mira
Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Majerom
Ambasador Đurić: Mi nemamo non-pejpere, ali imamo svoj "jes-pejper"
Đurić sa glavnim direktorom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD
Sastanak predsednika Vučića sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država
Potvrda partnerstva Srbije i SAD
Đurić sa kongresmenkom Mur o proširenju Srpskog kokusa
Predsednik Vučić razgovarao putem video linka sa predstavnicima Atlantskog saveta
Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
Ambasador Đurić: Neophodno je pronaći pravično rešenje na KiM
Ambasador Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira i zaštitu srpskih interesa
Ambasador Đurić uručio Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena dr Gordani Vunjak Novaković
Ambasador Đurić sa glavnim operativnim direktorom Američke razvojne finansijske korporacije
Ambasador Đurić: Rad na unapređenju odnosa Srbije i SAD
Ministar Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Ministar Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
SAD: Đurić predao akreditive generalnom sekretaru Organizacije američkih država
Ambasador Đurić: SAD vide Srbiju kao lidera regiona u borbi sa virusom korona
MINISTAR SELAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU USLUGU „E-KONZULAT"
Ambasador Đurić razgovarao sa počasnim konzulom Srbije u Ohaju Aleksom Mačeskim
Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Malinovskim
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Ambasada Srbije u volonterskoj akciji uređivanja Vašingtona
Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Kimom
Ambasador Đurić: Jačanje pozicije Srpskog kokusa
Ambasador Đurić: Ideologija uništavanja svega srpskog i dalje moćna
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Predsednik Vučić razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan
Srbija može da računa na podršku SAD na svom evropskom putu
Ambasador Đurić sa kongresmenom Stajversom, kopredsedavajućim Srpskog kokusa
Ambasador Đurić sa liderima poslovne zajednice u Americi
"Dve žene i jedan rat" - priča o prijateljstvu srpskog i američkog naroda
Ministar Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Radovi Dejana Mraovića na izložbi na Univerzitetu Ohajo
Kongresmenka Klaudija Teni postala nova članica Srpskog kokusa
Video poruka ambasadora Đurića povodom Festivala frankofonije u Vašingtonu
Nova dva člana Srpskog kokusa na Kapitolu
Ambasador Đurić: Odnosi sa SAD su temelj našeg budućeg napretka
Virtuelno obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije
Dan državnosti Republike Srbije
Ambasador Đurić sa senatorom Džonsonom o unapređenju saradnje Srbije i SAD
Ekspanzija prijateljskih veza sa državama Kariba
Kongresmen Džonson novi član Srpskog kokusa u Kongresu SAD
Predsednik Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Čestitka predsednika SAD povodom Dana državnosti Srbije
Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Mrvanom
Ambasador Đurić razgovarao sa general-majorom Herisom
I u haosu i u napretku Srbi i Amerikanci su bili saveznici
Ambasada obeležila Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Ministar Selaković čestitao Blinkenu na izboru za državnog sekretara
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Učešće ambasadora Đurića na Vidovdanskom samitu lidera srpske dijaspore
Ministar Selaković: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Ambasador Đurić sa predstavnikom Behtela o Moravskom koridoru
Ambasador Đurić sa predstavnicima Ministarstva trgovine SAD
Razgovor ambasadora Đurića sa studentima Univerziteta Džons Hopkins
Ambasador Đurić: Ozbiljno računamo na dobre odnose na vrhu Srbije i SAD
Ministar Selaković očekuje susret Vučića i Bajdena do kraja godine
Ambasador Đurić: Inauguracija bila dostojanstvena; Borićemo se za Srbiju
Reforme u oblasti vladavine prava u fokusu Vlade Srbije
Čestitka predsednika Vučića novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Ambasador Đurić sa predstavnicama Udruženja žena o sprečavanju nasilja nad ženama
Ambasador Đurić: Prisustvo inauguraciji Bajdena na korist Srbije
Srbija se pridružila SAD u obeležavanju Dana Martina Lutera Kinga
Ambasador Đurić: Verujem da će odnosi sa SAD prerasti u nešto značajno
Predsednik Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Ambasador Ðurić: Cilj da uvećamo srpski Kokus u Kongresu
Predsednica Vlade Brnabić: Srbija će nastaviti da gradi sve bolje odnose sa SAD
Ambasador Đurić: Imamo realne šanse da bilateralne odnose sa SAD podignemo možda i na najviši nivo u istoriji
Ministar Selaković: Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Ministar Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Predsednik Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Ambasador Đurić: Odnosi sa SAD od sudbinskog značaja sa Srbiju
Ambasador Đurić: Želimo da SAD budu deo srpskog oporavka
Ambasador Đurić: Novi početak za Ameriku i nova prilika za Srbiju
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENЈE MINISTARSTVA SPOLЈNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom Međunarodnog dana ljudskih prava
Knjiga žalosti povodom upokojenja Patrijarha srpskog Irineja
Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
NASTAVAK SPROVOĐENJA IZBORNIH RADNJI
Digitalni sadržaji u oblasti kulture
PROGLAŠENO VANREDNO STANJE NA TERITORIJI ČITAVE SRBIJE
Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave 15. februara 2020. godine
Republika Srbija i Sveta Lucija uspostavile diplomatske odnose
Festival srpskog filma u Vašingtonu, 20-21. oktobar 2019. godine
Projekcija filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, 16. oktobar 2019. godine
Predstava "Čorba od kanarinca" 15. septembar 2019. godine
Republika Srbija - kandidat za Izvršni savet UNESKA 2019-2023
Dačić: „Pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za Kosovo jedan je od prioriteta američke spoljne politike“
Ministar Dačić razgovarao sa Džonom Boltonom
Ministar Dačić na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu
10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu
Stefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA
Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godine
Modna revija "Balkan Cultural Experience" 11. maja 2019. godine
Festival srpskog filma na Pitsburškom univerzitetu
Projekcija filma "Dugo putovanje u rat"
"Srbija širom sveta klavira" u Kenedi centru
Koncert Jasne Popović u Kenedi centru
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Dejvid Vujić uručio priznanje Tesline naučne fondacije kongresmenu Tedu Pou
Pobeda tima Ambasade Srbije na diplomatskom fudbalskom turniru
Ostvariti punu saradnju između Srbije i SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu dveju zemalja
Dačić: „Veoma značajna poseta Sjedinjenim Američkim Državama sa dobrim rezultatima za Srbiju“
Verska tolerancija i međureligijski dijalog imaju vodeću ulogu u unapređenju ljudskih prava i izgradnji harmoničnih društava
Interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo
Ministar Dačić u Kongresu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući
Ministar Dačić razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom
Tim Ambasade Srbije na fudbalskom turniru u Vašingtonu
Izložba "Tamo daleko: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. jul 2018.
Festival srpskog dokumentarnog filma - 10. jun 2018. u 20 časova
Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja
U Los Anđelesu otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom
Poseta ambasadora Matkovića Nju Orleansu
Bilateralni odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama od izuzetne važnosti za našu zemlju
Predavanje ministra Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu
Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja
Treći festival srpskog filma u Pitsburgu
Ambasada Srbije na Festivalu frankofonske kulture
Dačić i Mičel o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije, kao i o nastavku Briselskog dijaloga
Ministar Dačić razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom
Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije proslavljeni u Kongresnoj biblioteci
Sastanak prvog PPV i MSP Dačića sa DS SAD Tilersonom
Ministar Dačić: "Za nas su odnosi sa SAD veoma važni"
Ministar Dačić na 66. Nacionalnom molitvenom doručku
Zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu SAD-a
Ambasador Matkovic gost emisije ''This is America and the World"
Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"
Koncert srpskih umetnica u Kenedi centru
Sastanak ambasadora Matkovića sa senatorom Inhofeom
Prijem za članice organizacije ''Women's Diplomatic Series''
Ministar Dačić u Vašingtonu razgovarao sa PDS Vesom Mičelom
Ministar Dačić razgovarao sa senatorom Ronom Džonsonom
Sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom
Ministar Dačić na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu
Prijem u Ambasadi za članove Harvard kluba u Vašingtonu
USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji
Ambasador Matković čestitao Vesu Mičelu na postavljenju
Surinam povukao odluku o priznanju Kosova
Intenziviranje saradnje sa SAD u cilju daljeg privlačenja američkih investicija u privredu Srbije
Ambasador Đerđ Matković predao akreditivna pisma predsedniku Kolumbije
Ministar Dačić razgovarao sa kongresmenom Tedom Poom
Biografija ambasadora Đerđa Matkovića
Uvodna reč ambasadora
Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije Đerđa Matkovića