| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

Beograd, 24. mart 2021. godine – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

 

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.

Jedno dete dnevno i malo više od toga. To je ona najteža, namučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavljeno, bez ikakve svoje krivice, nikakav greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu, bez prava na život.

Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, zločin veći od zločina. Niko za 2500 ubijenih civila, ali i vojnika i policajaca koji su krivi samo zato što su čuvali, štitili sebe i svoja ognjišta. Niko nikada nije odgovarao za više od 6000 ranjenih.

 


Opširnije...
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“.

Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Ambasada Republike Srbije u SAD vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.Ambasada Srbije u volonterskoj akciji uređivanja Vašingtona

Vašington, 20. mart 2021. godine - Ambasada Republike Srbije u SAD dočekala je prvi dan proleća u volonterskoj akciji uređivanja parkova i zelenih površina u Vašingtonu.

 

Zaposleni u Ambasadi Srbije su se, zajedno sa svojim porodicama, pridružili građanima Vašingtona u akciji pod nazivom „Prolećno čišćenje – za čistiji Vašington“ u organizaciji Kancelarije gradonačelnice.

„Ove subote, prvog dana proleća, Ambasada Srbije se, na inicijativu gradonačelnice Vašingtona Mjuriel Bauzer, pridružila velikom prolećnom čišćenju grada“ izjavio je tom prilikom ambasador R. Srbije u SAD Marko Đurić.

                    

„Mi volimo ovaj grad i želimo da pomognemo da ostane čist i lep, kao što i jeste. Živelo srpsko-američko prijateljstvo“, dodao je Đurić.

Zaposleni u Ambasadi spremili su za tu priliku posebno dizajniranu odeću, kojom se simbolično ukazuje na partnerstvo Srbije i SAD, a u duhu 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa naših dveju zemalja koja se obeležava ove godine.

                  

Učešćem u volonterskoj akciji, Ambasada Srbije u Vašingtonu je, na čelu sa ambasadorom Markom Đurićem, dala svoj skromni doprinos lokalnoj zajednici u želji da sopstvenim primerom pokaže da se zajedništvom i aktivnim uključivanjem u društvene procese motivisane opštim dobrom gradi humanije, ravnopravnije i bolje društvo za sve nasAmbasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Kimom

Vašington, 19. mart 2021. godine - Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić razgovarao je danas sa kongresmenom Endijem Kimom iz Demokratske stranke.

Pored političkih tema, predmet razgovora bio je i novi investicioni ciklus američkih kompanija u Srbiji.

Đurić je upoznao Kima i sa činjenicom obeležavanja značajnog jubileja - 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD.

Ambasador Đurić pozvao je kongresmena da uzme učešće u aktivnostima koje će Ambasada organizovati u narednom periodu povodom obeležavanja pomenutog jubileja, kao i da se pridruži Srpskom kokusu u Kongresu SADAmbasador Đurić: Jačanje pozicije Srpskog kokusa

Vašington, 18. mart 2021. godine - Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić nastavio je intenzivne razgovore sa članovima Predstavničkog doma Kongresa u cilju uvećanja i jačanja pozicije Srpskog kokusa.

U odvojenim razgovorima koji su danas održani, ambasador Đurić je upoznao predstavnike savezne države Ohajo Vorena Dejvidsona i Troja Boldersona sa rezultatima koje je Republika Srbija ostvarila na polju ekonomije, kao i planovima za obeležavanje 140. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD.

Tom prilikom, pozvao je kongresmene Dejvidsona i Boldersona da uzmu učešće u aktivnostima koje će Ambasada organizovati u narednom periodu povodom obeležavanja pomenutog jubileja, kao i da se pridruže Srpskom kokusu koji se znatno uvećava.Ambasador Đurić: Ideologija uništavanja svega srpskog i dalje moćna

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je danas, povodom 17. godišnjice pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, da je ideologija u čijoj je osnovi potreba za sistematskim uništavanjem svega srpskog na teritoriji Pokrajine, koja je svoj tragični vrhunac dostigla 17. marta 2004. godine, i dalje moćna.

Marko Đurić, koji je pre stupanja na dužnost ambasadora bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, istakao je u objavi na tviteru da se od 2004. godine srpski narod svake godine na ovaj dan seća i tuguje za desetinama ubijenih, stotinama ranjenih i više od 4.000 građana prognanih iz svojih domova.

Ambasador Đurić rekao je da je tog dana uništeno i ozbiljno oštećeno više od 900 civilnih i crkvenih imanja, uključujući 35 pravoslavnih crkava i manastira, zatim brojni srednjovekovni spomenici, verski i kulturni predmeti, od kojih su neki čak i na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

 

Nažalost, ideologija u čijoj je osnovi potreba za sistematskim uništavanjem svega srpskog na teritoriji Kosova i Metohije, koja je svoj tragični vrhunac dostigla 17. marta 2004. godine, i dalje je moćna, stoga je na svima nama da ne dozvolimo da se ikada više dogodi bilo kakav egzodus ili pogrom, poručio je Đurić.

Izvor: TanjugObeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

 

„Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio“, poručio je predsednik Vučić i dodao da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo.

„Srbija danas više nije slaba, niti zemlja gubitnika, ne preti, ali i ne zaboravlja, spremna je na razgovore, ali ne i poniženje. Srbija, baš kao i svi drugi ima pravo da brine o svom narodu, njegovoj sigurnosti i dobrobiti. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti“, rekao je predsednik Vučić.

 

Predsednik Vučić je kazao da pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer je on, ne samo čin, već namera, politika, predumišljaj da se neki kraj, neka zemlja, nasilno očisti od pripadnika drugih nacija i vere.

„Nemamo prava da to prećutimo“, poručio je predsednik Srbije i istakao da imamo obavezu da budemo pobednici bez krvi i rata, najbolji u ekonomiji, zdravstvu, sportu, obrazovanju i svemu ostalom što čini razvoj i napredak.

"Želimo isto i drugima da se bave sobom i budu uspešni, jer smo svesni da je zločin alatka gubitnika, a pobednicima to nije potrebno, oni pamte, ali opraštaju i idu dalje, dok se gubitnici vrte u istom začaranom krugu. Mi Srbi to više nećemo da budemo, hoćemo budućnost, u kojoj ćemo da pamtimo, ali iz koje nećemo da se vraćamo. Znamo šta se dešavalo i to nazivamo pravim imenom,“ zaključio je predsednik Vučić.

Foto: Dimitrije GolPredsednik Vučić razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan

Beograd, 15. mart 2021. godine - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, sa kojim je razmotrio brojna regionalna pitanja, opštu situaciju u vezi sa pandemijom Kovid-19, mere za oporavak ekonomije, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom.

 

Sagovornici su se pre svega osvrnuli na trenutno stanje u pogledu pandemije, koja je ostavila ozbiljne posledice po zdravlje i živote ljudi širom sveta, kao i na globalnu ekonomiju.

Predsednik Vučić je obavestio specijalnog izaslanika Palmera o merama koje je Srbija preduzela u cilju zaštite stanovništva, kao i o toku vakcinacije građana Srbije.

Palmer je čestitao Srbiji na izuzetnom uspehu u vakcinaciji, kao i na pomoći u vakcinama koje su isporučene zemljama u regionu.


Opširnije...
Srbija može da računa na podršku SAD na svom evropskom putu

Beograd, 12. mart 2021. godine - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Tom prilikom je bilo reči o bilateralnim odnosima dveju država, situaciji u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, kao i ekonomskim odnosima i američkim investicijama u Srbiji.

Brnabić je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD, napomenuvši da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naših zemalja.


Opširnije...
Ambasador Đurić sa kongresmenom Stajversom, kopredsedavajućim Srpskog kokusa

Vašington, 11. mart 2021. godine - Jačanje Srpskog kokusa bilo je glavna tema današnjeg susreta ambasadora R. Srbije u SAD Marka Đurića sa kongresmenom Stivom Stajversom, kopredsedavajućim Srpskog kokusa u Kongresu SAD.

Pored aktuelne situacije u bilateralnim odnosima Srbije i SAD, ambasador Đurić i kongresmen Stajvers razmotrili su dalje korake na planu proširenja sastava Srpskog kokusa na Kapitolu.

Nakon susreta, ambasador Đurić oglasio se na tviteru rekavši da je Srbija privilegovana što ima tako veštog političara i sjajnog čoveka kao jednog od kopredsedavajućih Srpskog kongresnog kokusa. Takođe je izrazio zahvalnost kongresmenu Stajversu na pozitivnom stavu, posvećenosti i iskrenom prijateljstvu.

Stiv Stajvers jedan je od retkih političara sa dvojakom ulogom u američkom javnom životu. Pored toga što u Donjem domu Kongresa SAD predstavlja saveznu državu Ohajo, Stajvers ima i čin general-majora u Nacionalnoj gardi Ohaja, sa kojom Vojska Srbije već 15 godina sarađuje u okviru Programa državnog partnerstva.Arhiva vesti
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Ambasada Srbije u volonterskoj akciji uređivanja Vašingtona
Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Kimom
Ambasador Đurić: Jačanje pozicije Srpskog kokusa
Ambasador Đurić: Ideologija uništavanja svega srpskog i dalje moćna
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Predsednik Vučić razgovarao sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan
Srbija može da računa na podršku SAD na svom evropskom putu
Ambasador Đurić sa kongresmenom Stajversom, kopredsedavajućim Srpskog kokusa
Ambasador Đurić sa liderima poslovne zajednice u Americi
"Dve žene i jedan rat" - priča o prijateljstvu srpskog i američkog naroda
Ministar Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Radovi Dejana Mraovića na izložbi na Univerzitetu Ohajo
Kongresmenka Klaudija Teni postala nova članica Srpskog kokusa
Video poruka ambasadora Đurića povodom Festivala frankofonije u Vašingtonu
Nova dva člana Srpskog kokusa na Kapitolu
Ambasador Đurić: Odnosi sa SAD su temelj našeg budućeg napretka
Virtuelno obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije
Dan državnosti Republike Srbije
Ambasador Đurić sa senatorom Džonsonom o unapređenju saradnje Srbije i SAD
Ekspanzija prijateljskih veza sa državama Kariba
Kongresmen Džonson novi član Srpskog kokusa u Kongresu SAD
Predsednik Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Čestitka predsednika SAD povodom Dana državnosti Srbije
Ambasador Đurić razgovarao sa kongresmenom Mrvanom
Ambasador Đurić razgovarao sa general-majorom Herisom
I u haosu i u napretku Srbi i Amerikanci su bili saveznici
Ambasada obeležila Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Ministar Selaković čestitao Blinkenu na izboru za državnog sekretara
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Učešće ambasadora Đurića na Vidovdanskom samitu lidera srpske dijaspore
Ministar Selaković: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Ambasador Đurić sa predstavnikom Behtela o Moravskom koridoru
Ambasador Đurić sa predstavnicima Ministarstva trgovine SAD
Razgovor ambasadora Đurića sa studentima Univerziteta Džons Hopkins
Ambasador Đurić: Ozbiljno računamo na dobre odnose na vrhu Srbije i SAD
Ministar Selaković očekuje susret Vučića i Bajdena do kraja godine
Ambasador Đurić: Inauguracija bila dostojanstvena; Borićemo se za Srbiju
Reforme u oblasti vladavine prava u fokusu Vlade Srbije
Čestitka predsednika Vučića novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država
Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Ambasador Đurić sa predstavnicama Udruženja žena o sprečavanju nasilja nad ženama
Ambasador Đurić: Prisustvo inauguraciji Bajdena na korist Srbije
Srbija se pridružila SAD u obeležavanju Dana Martina Lutera Kinga
Ambasador Đurić: Verujem da će odnosi sa SAD prerasti u nešto značajno
Predsednik Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Ambasador Ðurić: Cilj da uvećamo srpski Kokus u Kongresu
Predsednica Vlade Brnabić: Srbija će nastaviti da gradi sve bolje odnose sa SAD
Ambasador Đurić: Imamo realne šanse da bilateralne odnose sa SAD podignemo možda i na najviši nivo u istoriji
Ministar Selaković: Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Ministar Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Predsednik Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Ambasador Đurić: Odnosi sa SAD od sudbinskog značaja sa Srbiju
Ambasador Đurić: Želimo da SAD budu deo srpskog oporavka
Ambasador Đurić: Novi početak za Ameriku i nova prilika za Srbiju
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENЈE MINISTARSTVA SPOLЈNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova povodom Međunarodnog dana ljudskih prava
Knjiga žalosti povodom upokojenja Patrijarha srpskog Irineja
Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
NASTAVAK SPROVOĐENJA IZBORNIH RADNJI
Digitalni sadržaji u oblasti kulture
PROGLAŠENO VANREDNO STANJE NA TERITORIJI ČITAVE SRBIJE
Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave 15. februara 2020. godine
Republika Srbija i Sveta Lucija uspostavile diplomatske odnose
Festival srpskog filma u Vašingtonu, 20-21. oktobar 2019. godine
Projekcija filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, 16. oktobar 2019. godine
Predstava "Čorba od kanarinca" 15. septembar 2019. godine
Republika Srbija - kandidat za Izvršni savet UNESKA 2019-2023
Dačić: „Pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za Kosovo jedan je od prioriteta američke spoljne politike“
Ministar Dačić razgovarao sa Džonom Boltonom
Ministar Dačić na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu
10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu
Stefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA
Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godine
Modna revija "Balkan Cultural Experience" 11. maja 2019. godine
Festival srpskog filma na Pitsburškom univerzitetu
Projekcija filma "Dugo putovanje u rat"
"Srbija širom sveta klavira" u Kenedi centru
Koncert Jasne Popović u Kenedi centru
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Dejvid Vujić uručio priznanje Tesline naučne fondacije kongresmenu Tedu Pou
Pobeda tima Ambasade Srbije na diplomatskom fudbalskom turniru
Ostvariti punu saradnju između Srbije i SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu dveju zemalja
Dačić: „Veoma značajna poseta Sjedinjenim Američkim Državama sa dobrim rezultatima za Srbiju“
Verska tolerancija i međureligijski dijalog imaju vodeću ulogu u unapređenju ljudskih prava i izgradnji harmoničnih društava
Interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo
Ministar Dačić u Kongresu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući
Ministar Dačić razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom
Tim Ambasade Srbije na fudbalskom turniru u Vašingtonu
Izložba "Tamo daleko: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. jul 2018.
Festival srpskog dokumentarnog filma - 10. jun 2018. u 20 časova
Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja
U Los Anđelesu otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom
Poseta ambasadora Matkovića Nju Orleansu
Bilateralni odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama od izuzetne važnosti za našu zemlju
Predavanje ministra Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu
Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja
Treći festival srpskog filma u Pitsburgu
Ambasada Srbije na Festivalu frankofonske kulture
Dačić i Mičel o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije, kao i o nastavku Briselskog dijaloga
Ministar Dačić razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom
Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije proslavljeni u Kongresnoj biblioteci
Sastanak prvog PPV i MSP Dačića sa DS SAD Tilersonom
Ministar Dačić: "Za nas su odnosi sa SAD veoma važni"
Ministar Dačić na 66. Nacionalnom molitvenom doručku
Zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu SAD-a
Ambasador Matkovic gost emisije ''This is America and the World"
Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"
Koncert srpskih umetnica u Kenedi centru
Sastanak ambasadora Matkovića sa senatorom Inhofeom
Prijem za članice organizacije ''Women's Diplomatic Series''
Ministar Dačić u Vašingtonu razgovarao sa PDS Vesom Mičelom
Ministar Dačić razgovarao sa senatorom Ronom Džonsonom
Sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom
Ministar Dačić na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu
Prijem u Ambasadi za članove Harvard kluba u Vašingtonu
USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji
Ambasador Matković čestitao Vesu Mičelu na postavljenju
Surinam povukao odluku o priznanju Kosova
Intenziviranje saradnje sa SAD u cilju daljeg privlačenja američkih investicija u privredu Srbije
Ambasador Đerđ Matković predao akreditivna pisma predsedniku Kolumbije
Ministar Dačić razgovarao sa kongresmenom Tedom Poom
Biografija ambasadora Đerđa Matkovića
Uvodna reč ambasadora
Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije Đerđa Matkovića