| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
ДОБРОДОШЛИ НА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ

 

 

Радно време

Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама на заказивање): 10:00 - 13:00 часова 

Телефон Конзуларног одељења: + 1 (202) 706-0209 

E-mail Конзуларног одељења: consular@serbiaembusa.org

Празници

Адреса

1333 16th Street, NW

Washington, DC 20036

    

Телефон: + 1 (202) 507-8654

Дежурни телефон: + 1 (202) 706-0209 

(ван радног времена и празником)

Адвокати
  Конзуларна надлежност
E-mail: info@serbiaembusa.org Почасни конзули
   

 

 


 
Књига жалости у Амбасади

3. мај 2023. године

Одлуком Владе Републике Србије, поводом трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, проглашена је тродневна жалост на читавој територији Републике Србије почев од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем 2023. године.

Тим поводом, у Амбасади Републике Србије у САД биће отворена књига жалости:

- у петак, 5. маја од 12 до 17 часова,

- у суботу, 6. маја од 12 до 14 часова,

- у недељу, 7. маја од 12 до 14 часова,

- у понедељак, 8. маја од 12 до 17 часова.

Изјаве саучешћа могу се слати и електронским путем на адресу: info@serbiaembusa.org


Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству

У периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, упоредо са Пописом становништва, домаћинстава и станова који се обавља на територији Републике Србије, Републички завод за статистику спроводи Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству.

Позивамо држављане Републике Србије који живе у иностранству, било са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, да учествују у истраживању.

Сврха спровођења овог истраживања јесте добијање што потпуније слике о бројности, основним демографским, миграторним, образовним и другим карактеристикама наших грађана у иностранству.

Уколико желите да учествујете у истраживању, потребно је да се региструјете и попуните Упитник.


 
 
Амбасадор Ђурић организовао пословни округли сто

02. децембар 2022.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић организовао је, у оквиру сарадње са Америчко-централноевропском пословном асоцијацијом (АЦЕБА), пословни округли сто на којем су размотрени постојећи и будући модалитети сарадње наших двеју држава у привредном домену.

Обративши се у својству домаћина скупа, амбасадор Ђурић је упознао присутне са приоритетима нове Владе Србије, подвукавши међу кључним секторима енергетику, привреду и ИКТ индустрију.

„Неизмерно смо поносни што је сектор информационих технологија по први пут превазишао претходно водећи сектор пољопривреде, тако да очекујемо да ћемо ову годину завршити са рекордним извозом ИКТ услуга од преко 2,7 милијарди евра“, истакао је Ђурић.

Прецизирајући да вештачка интелигенција има све већи утицај у ИТ домену, амбасадор Ђурић обавестио је присутне да је Србија, као прва земља у нашем региону, прошле седмице изабрана за чланицу Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, што представља велико признање нашег успеха у овој врсти индустрије.

Говорећи о билатералној сарадњи са САД, Ђурић је нагласио значај успостављања стратешког дијалога као потврде високог нивоа политичких односа наших двеју земаља оствареног у последњих неколико година обостраном отвореношћу и добрим постављањем нашег руководства на челу са председником Александром Вучићем. У том смислу, поновио је и интерес Србије да са чланицама ове Асоцијације настави да снажи међусобно поверење и унапређује сарадњу по свим питањима.

„Имајући у виду да ће привредна сарадња заузети важно место у стратешком дијалогу са Америком, надамо се да ћемо ту продуктивну платформу за даље унапређење наших билатералних односа користити и за отпочињање преговора о избегавању двоструког опорезивања, што је недвосмислено оцењено као питање од значаја за обе стране“, указао је Ђурић.

Сарадњу у нашем региону амбасадор Ђурић такође је издвојио као један од главних радних фокуса Владе, посебно у смислу промоције „Отвореног Балкана“ и активнијег заједничког представљања перспектива региона као целине.

Округлом столу су, поред председника Асоцијације АЦЕБА Ерика Стјуарта, присуствовали и Луис Дупуа, директор глобалног пословног развоја у „Локид Мартину“, као и представници компанија „Бехтел“, „УГТР рињуаблз“, „Мерк“, „Л3 Херис“ и других.

Догађај, одржан у просторијама Амбасаде Србије у Вашингтону, представља наставак редовне праксе одржавања округлих столова и састанака, успостављене прошле године, као додатног канала комуникације са пословним субјектима у САД и вида промоције економских, технолошких и инвестиционих потенцијала наше земље.


Амбасадор Ђурић одржао предавање на Универзитету Клемсон у Јужној Каролини

25. новембар 2022.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић боравио је у посети Универзитету Клемсон у Јужној Каролини, где је одржао предавање студентима политичких наука.

У свом излагању, амбасадор Ђурић упознао је студенте са основним спољнополитичким приоритетима Србије и напорима на развоју регионалне сарадње кроз иницијативу „Отворени Балкан“, а осврнуо се и на актуелне изазове у комплексним околностима на међународном плану.

У разговору са проректором Универзитета Клемсон и руководством тамошње Катедре за политичке науке, обострано је изражено задовољство досадашњом успешном сарадњом и партнерством између Универзитета Клемсон и Факултета политичких наука у Београду, које се реализује од 2006. године, а размотрене су и могућности за даље унапређење програма размене студената и истраживача из Србије на овом Универзитету.


Амбасадор Ђурић на обележавању мисије ,,Халијард“

20. новембар 2022.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић присуствовао је, на позив Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција, обележавању мисије „Халијард“ у Северној Каролини.

Обративши се у својству почасног госта, амбасадор Ђурић осврнуо се на период успостављања дипломатских односа Србије и САД пре више од 140 година, истичући историјско савезништво наша два народа у оба светска рата.

Говорећи о посебној улози српске војске и српског народа у Другом светском рату, Ђурић је указао да су вредности и слободарски принципи за које су се наши преци тада борили раме уз раме са америчким савезницима исти они који и данас везују оружане снаге наших двеју земаља, за шта је најсветлији пример сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Амбасадор Ђурић је подсетио да је пре две године, на иницијативу председника Александра Вучића, у Прањанима саграђен и свечано отворен Меморијални комплекс посвећен мисији „Халијард“, као и да је обележавање годишњице ове војне операције прошле године увршћено у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја Србије.

,,Поносан сам на то што наши народи, наше институције и наше владе одају почаст храбрим људима који то заслужују, и настављају да причају приче које заслужују да буду испричане“, додао је Ђурић.

У одвојеном разговору амбасадора Ђурића са руководством музеја договорено је да, од следеће године, изложба посвећена операцији „Халијард“ буде део сталне поставке Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција у Фејетвилу, који се налази код највеће америчке војне базе Форт Либерти.

Поред амбасадора Ђурића, на овој манифестацији говорили су и председник Фондације мисије Халијард Џон Капело, историчар специјалних операција здружених снага Боб Сил, као и мајор Стивен Смит, потомак једног од америчких пилота спашених током ове војне акције.

Операција „Ваздушни мост“, у америчким војним круговима позната и под називом „Операција Халијард“, највећа је акција спасавања савезничких пилота у Другом светском рату. На територији Србије спроведена је у периоду од маја 1944. до фебруара 1945. године од стране припадника ваздухопловних снага САД, Југословенске војске у отаџбини и мештана села Прањани. Сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија у историји ратова, изведених иза непријатељских линија.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова