| |     latinica | english  
Насловна
Амбасадор Ђурић организовао пословни округли сто

02. децембар 2022.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић организовао је, у оквиру сарадње са Америчко-централноевропском пословном асоцијацијом (АЦЕБА), пословни округли сто на којем су размотрени постојећи и будући модалитети сарадње наших двеју држава у привредном домену.

Обративши се у својству домаћина скупа, амбасадор Ђурић је упознао присутне са приоритетима нове Владе Србије, подвукавши међу кључним секторима енергетику, привреду и ИКТ индустрију.

„Неизмерно смо поносни што је сектор информационих технологија по први пут превазишао претходно водећи сектор пољопривреде, тако да очекујемо да ћемо ову годину завршити са рекордним извозом ИКТ услуга од преко 2,7 милијарди евра“, истакао је Ђурић.

Прецизирајући да вештачка интелигенција има све већи утицај у ИТ домену, амбасадор Ђурић обавестио је присутне да је Србија, као прва земља у нашем региону, прошле седмице изабрана за чланицу Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, што представља велико признање нашег успеха у овој врсти индустрије.

Говорећи о билатералној сарадњи са САД, Ђурић је нагласио значај успостављања стратешког дијалога као потврде високог нивоа политичких односа наших двеју земаља оствареног у последњих неколико година обостраном отвореношћу и добрим постављањем нашег руководства на челу са председником Александром Вучићем. У том смислу, поновио је и интерес Србије да са чланицама ове Асоцијације настави да снажи међусобно поверење и унапређује сарадњу по свим питањима.

„Имајући у виду да ће привредна сарадња заузети важно место у стратешком дијалогу са Америком, надамо се да ћемо ту продуктивну платформу за даље унапређење наших билатералних односа користити и за отпочињање преговора о избегавању двоструког опорезивања, што је недвосмислено оцењено као питање од значаја за обе стране“, указао је Ђурић.

Сарадњу у нашем региону амбасадор Ђурић такође је издвојио као један од главних радних фокуса Владе, посебно у смислу промоције „Отвореног Балкана“ и активнијег заједничког представљања перспектива региона као целине.

Округлом столу су, поред председника Асоцијације АЦЕБА Ерика Стјуарта, присуствовали и Луис Дупуа, директор глобалног пословног развоја у „Локид Мартину“, као и представници компанија „Бехтел“, „УГТР рињуаблз“, „Мерк“, „Л3 Херис“ и других.

Догађај, одржан у просторијама Амбасаде Србије у Вашингтону, представља наставак редовне праксе одржавања округлих столова и састанака, успостављене прошле године, као додатног канала комуникације са пословним субјектима у САД и вида промоције економских, технолошких и инвестиционих потенцијала наше земље.Амбасадор Ђурић одржао предавање на Универзитету Клемсон у Јужној Каролини

25. новембар 2022.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић боравио је у посети Универзитету Клемсон у Јужној Каролини, где је одржао предавање студентима политичких наука.

У свом излагању, амбасадор Ђурић упознао је студенте са основним спољнополитичким приоритетима Србије и напорима на развоју регионалне сарадње кроз иницијативу „Отворени Балкан“, а осврнуо се и на актуелне изазове у комплексним околностима на међународном плану.

У разговору са проректором Универзитета Клемсон и руководством тамошње Катедре за политичке науке, обострано је изражено задовољство досадашњом успешном сарадњом и партнерством између Универзитета Клемсон и Факултета политичких наука у Београду, које се реализује од 2006. године, а размотрене су и могућности за даље унапређење програма размене студената и истраживача из Србије на овом Универзитету.Амбасадор Ђурић на обележавању мисије ,,Халијард“

20. новембар 2022.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић присуствовао је, на позив Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција, обележавању мисије „Халијард“ у Северној Каролини.

Обративши се у својству почасног госта, амбасадор Ђурић осврнуо се на период успостављања дипломатских односа Србије и САД пре више од 140 година, истичући историјско савезништво наша два народа у оба светска рата.

Говорећи о посебној улози српске војске и српског народа у Другом светском рату, Ђурић је указао да су вредности и слободарски принципи за које су се наши преци тада борили раме уз раме са америчким савезницима исти они који и данас везују оружане снаге наших двеју земаља, за шта је најсветлији пример сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Амбасадор Ђурић је подсетио да је пре две године, на иницијативу председника Александра Вучића, у Прањанима саграђен и свечано отворен Меморијални комплекс посвећен мисији „Халијард“, као и да је обележавање годишњице ове војне операције прошле године увршћено у Државни програм обележавања годишњица историјских догађаја Србије.

,,Поносан сам на то што наши народи, наше институције и наше владе одају почаст храбрим људима који то заслужују, и настављају да причају приче које заслужују да буду испричане“, додао је Ђурић.

У одвојеном разговору амбасадора Ђурића са руководством музеја договорено је да, од следеће године, изложба посвећена операцији „Халијард“ буде део сталне поставке Америчког музеја војног ваздухопловства и специјалних операција у Фејетвилу, који се налази код највеће америчке војне базе Форт Либерти.

Поред амбасадора Ђурића, на овој манифестацији говорили су и председник Фондације мисије Халијард Џон Капело, историчар специјалних операција здружених снага Боб Сил, као и мајор Стивен Смит, потомак једног од америчких пилота спашених током ове војне акције.

Операција „Ваздушни мост“, у америчким војним круговима позната и под називом „Операција Халијард“, највећа је акција спасавања савезничких пилота у Другом светском рату. На територији Србије спроведена је у периоду од маја 1944. до фебруара 1945. године од стране припадника ваздухопловних снага САД, Југословенске војске у отаџбини и мештана села Прањани. Сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија у историји ратова, изведених иза непријатељских линија.Амбасадор Ђурић на Међународној конференцији о сарадњи

12. новембар 2022.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић учествовао је на Међународној конференцији о сарадњи у организацији Асоцијације карипских држава (АКД).

Као представник Републике Србије и званични посматрач при овој Асоцијацији, амбасадор Ђурић истакао је опредељеност наше земље за проширење сарадње са државама ширег региона Кариба.

„Наша земља наставиће да негује дугу традицију искреног пријатељства са карипским народима које, иако су нам географски удаљени, настављамо да у сваком погледу доживљавамо као братске. Користим и ову прилику да државама Кариба пренесем поруке искрене захвалности Републике Србије за поштовање принципа међународног права у свим светским мултилатералним форумима“, подвукао је том приликом Ђурић.

На маргинама Конференције, амбасадор Ђурић сусрео се са министром спољних послова Републике Гватемале Мариом Букароом и министарком спољних послова Сент Винсента и Гренадина Кејзал Питерс, као и са великим бројем амбасадора држава Кариба и других званичника регионалних организација.Књижевна играоница „Караван среће”

01. новембар 2022.

Амбасада Републике Србије у Вашингтону имала је прилику да угости Гордану Петковић Лаковић, књижевницу, новинарку и позоришну глумицу која је идејни творац књижевне играонице намењене деци узраста од 4 до 12 година.

Петковић Лаковић је, кроз интерактивну и динамичну игру, у једночасовном програму деци представила нашу културу, традицију, писмо и српске великане. Мисија Петковић Лаковић је да до краја године посети још 16 америчких градова у којима постоје организоване српске заједнице, а ради промоције својих књига поезије и прозе за децу и одрасле.Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић са амбасадором Србије у Вашингтону Марком Ђурићем

28. октобар 2022.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Министарству са амбасадором Србије у Вашингтону Марком Ђурићем, ради консултација о активностима у циљу унапређења српско-америчке сарадње.

Министар Дачић и амбасадор Ђурић су се сложили да ће недавно отварање нових просторија Амбасаде Србије у Вашингтону, које су на километар од Беле куће, несумњиво допринети бољем представљању наше земље на америчком тлу.

„Отварање нове амбасаде сведочи о све јачим везама наше две земље и решености да се исте подигну на виши ниво“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је током разговора поновио спољнополитичке приоритете наше земље и наложио појачано ангажовање амбасадора у складу са националним интересима Србије, с посебним освртом на могућности интензивнијег продубљивања односа на билатералном и мултилатералном плану.Српска савремена уметност у Вашингтону

22. октобар 2022.

Амбасада Републике Србије у Вашингтону и Културни центар ,,Анакостија”, у сарадњи са галеријом ,,Арт фор ол” из Београда, заједнички су учествовали у пројекту ,,Проналажење начина”.

Пројекат је плод иницијативе галерије ,,Арт фор ол” и Елизабете Ескобар из Вашингтона, која је током боравка у Београду постала велики љубитељ српске уметности.

Изложба радова деветоро савремених српских уметника свечано је отворена 20. октобра у Културном центру ,,Анакостија” и дела ће бити изложена до 5. новембра.

Групна изложба има за циљ да представи српску савремену ликовну сцену и прикаже оригинални стил сваког од уметника који су дали посебан израз српској савременој уметности у другој половини 20. и почетком 21. века. Присутнима су се обратили Андон Сапунџи, заменик амбасадора, Марија Милошевић, власник галерије ,,Арт фор ол”и кустос изложбе ,,Проналажење начина”, као и Елизабета Ескобар, супруга Габријела Ескобара, заменика помоћника државног секретара САД и специјалног изасланика САД за Западни Балкан.Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

18.10.2022.

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.

Даме и господо,

Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.

И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.

Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.

Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога. У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.

Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине.

Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине. Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато, једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.

Даме и господо,

Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.

Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.

На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град. Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?

Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.

Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.

Даме и господо,

Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.

Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.

Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези, подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава, требало да се поштује од стране свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.

Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.

Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.

Хвала.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsОтворена нова зграда Амбасаде Србије у Вашингтону

11. октобар 2022.

Свечаном церемонијом у Вашингтону је, уз присуство око 200 угледних званица, отворена нова Амбасада Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама.

Амбасадор Марко Ђурић је овом приликом изјавио да је срећан и поносан због тога што смо, у близини Беле куће, отворили амбасаду која је, захваљујући председнику Александру Вучићу, министру спољних послова Николи Селаковићу и напорима наше државе, најбоље могуће огледало једне напредне и просперитетне Србије, која је земља пријатељства са САД и другим партнерима у свету.

Ђурић је истакао да је отварање амбасаде круна напора који су у протекле две године учињени на приближавању две земље, подсетивши да је у том периоду српски кокус удвостручен и да су суштински напредовали економски односи, као и да су отворени разговори у бројним значајним областима, као што су безбедност, култура и спорт.

„Оно што није ваљало у прошлости, оно што су биле грешке у прошлости у будућности ћемо да исправимо, и зато хор састављен од српске деце у народним ношњама, који је вечерас у српској амбасади у Вашингтону извео српску и америчку химну, говори о прошлости али и будућности српско-америчких односа“, рекао је Ђурић.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић је, говорећи на свечаности, рекао да позитивни примери сарадње из историје српско-америчких односа треба да буду истицани, како би се исправиле погрешне перцепције које смо у протеклим деценијама створили једни о другима.

„Данас Србија развија своје односе са САД на основама узајамног поштовања и разумевања и очекујемо да се српско-америчка сарадња у будућности и формално подигне на виши ниво успостављањем стратешког билатералног дијалога“, рекао је Орлић.

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је, изразивши задовољство због унапређења сарадње у области културе, констатовала да је важно да савремена српска уметничка сцена буде представљена у САД, земљи која је била место рођења многих модерних идеја и праваца у уметности.

На свечаности је говорила и супруга председника Србије Тамара Вучић, која је подсетила да су у стварању и развоју САД учествовали и данас учествују бројни угледни Срби, тако да се може говорити и о српском доприносу изградњи америчког сна. Према њеним речима, Србија и САД су кроз историју били заједно, делећи исте идеале и вредности, и то нас данас обавезује да на тим темељима градимо чвршћу грађевину будуће сарадње.

„Нека нова зграда Амбасаде Србије у САД буде место где ће нови мостови наше сарадње бити изграђени, продубљујући српско-америчке историјске везе“, навела је Тамара Вучић.

Отвaрању амбасаде присуствовали су и специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар и командант Националне гарде Охаја Џон Харис, који су констатовали да отварање нове амбасаде Србије у Вашингтону симболизује отварање нове ере у билатералним односима.

„Као дипломата сам веома срећан што се наши односи развијају у правом смеру, али сам и као Американац поносан што могу да кажем да су људи из Србије и са Балкана дали велики допринос развоју ове земље“, рекао је Ескобар.

Генерал Харис поручио је да Србија и САД деле вредности у многим аспектима живота, и да Србија може да рачуна на њега и Националну гарду Охаја као некога ко ће преносити позитивне поруке о будућности српско-америчких односа.

„Волео бих да кажем да је ова генерација имала лак дипломатски пут, да је имала прилику да одраста у мирном свету, али није тако. Ова генерација има много посла пред собом, и велики посао ће бити урађен на овоме месту“, рекао је генерал Харис.Телефонски разговор председника Вучића са државним секретаром Сједињених Америчких Држава

11.10.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са државним секретаром Сједињених Америчких Држава Ентонијем Блинкеном.

Три кључне теме телефонског разговора биле су питање Косова и Метохије и жеља америчке администрације да у најкраћем року буде постигнуто решење, затим однос Републике Србије према Руској Федерацији, као и диверсификација енергетских извора наше земље.

Државни секретар Блинкен упознао је председника Вучића са неопходношћу брзог постизања споразума са Приштином, а председник Вучић је изнео ставове Републике Србије.

Извор/Фото: www.predsednik.rsТелефонски разговор председника Вучића са помоћницом државног секретара САД за Европу и Евроазију

30.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Карен Донфрид.

У отвореном и садржајном разговору, председник Вучић и званичница Стејт Департмента Донфрид су се сагласили да је у заједничком интересу да се билатерална сарадња интензивира у свим областима.

Двоје саговорника су разговарали о решавању питања Косова и Метохије, којом приликом је председник Вучић изложио познате и принципијелне ставове наше земље.

Говорећи о ситуацији у региону, закључено је да напредак региона почива на очувању мира и стабилности, те да је то приоритет деловања на Западном Балкану.

Помоћница државног секретара САД Донфрид је оштро замерила потписивање Плана консултација између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Руске Федерације.

Овом приликом председник Вучић је истакао да Србија поштује територијални интегритет свих земаља чланица Уједињених нација, укључујући и Украјину, док тај принцип није поштован, нити се поштује, када је реч о територијалном интегритету Републике Србије.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСастанак председника Вучића са амбасадором Сједињених Америчких Држава

29.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом, са којим је разговарао о детаљима билатералне сарадње, поготово у светлу низа успешних састанака које је наша делегација имала у Њујорку са званичницима САД на маргинама Генералне дебате 77. заседања Скупштине Уједињених нација.

На састанку је било речи и о другим важним билатералним питањима и односима између Србије и САД, али и о кључним проблемима у региону Западног Балкана.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена јачању економских и билатералних односа са Сједињеним Државама, те да је у том контексту задовољан разговорима које је у Њујорку имао са бројним званичницима америчке администрације, али и пословним људима који су исказали интересовање за сарадњу у областима у којима велики потенцијали нису у довољној мери искоришћени.

Током разговора, истакнута је заједничка потреба да се сарадња између наше две земље интензивира у свим областима, али и у сфери енергетике, коју би требало додатно продубити и појачати кроз заједничку реализацију конкретних пројеката од суштинског значаја за напредак Србије.

Говорећи о ситуацији у региону, саговорници су закључили да је очување мира и стабилности на Западном Балкану од пресудног значаја и додали да економски просперитет и фокусирање на решавање економских проблема може да буде од огромне помоћи у отклањању политичких несугласица.

Председник Вучић је изразио наду да ће у наставку политике регионалног повезивања и отвореног позива на сарадњу свим земљама региона, имати јаку подршку Сједињених Држава, као и да ће у бројним пројектима од регионалног значаја САД бити поуздан партнер Србије.

Извор/Фото: www.predsednik.rsМинистар Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

24. септембар 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активност потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsПремијера представе “Госпођа Ајнштајн” у Вашингтону

23. септембар 2022.

Пред препуном салом “Театра исељеника” у Вашингтону, 23. септембра изведена је премијера адаптиране верзије представе “Госпођа Ајнштајн” након двогодишње паузе изазване пандемијом.

С обзиром на то да је Амбасада у Вашингтону подржала овај пројекат, по завршетку представе, публици се обратио Андон Сапунџи, заменик амбасадора Републике Србије у Вашингтону.

Сапунџи је захвалио носиоцима овог пројекта, истакавши значај могућности за боље упознавање публике са Милевом Марић, знаменитом српском физичарком и математичарком, која је била међу женама пиониркама у тешком свету уметности, науке и политике и која се константно суочавала са умањеним вредновањем њеног напорног рада и достигнућа у нечему прилично резервисаном за свет мушкараца.

Прича о брачном пару Ајнштајн, по тексту Снежане Гњидић, режији Карин Росничек и преводу на енглески језик Милене Тробозић Гарфилд, заснована је на сазнањима о доприносу српске научнице Милеве Марић у стварању теорије релативитета.

Редитељка Карин Росничек, оснивач и уметнички директор “Театра исељеника”, има за циљ да дела страних савремених драмских писаца представи публици у Вашингтону и укључи их у актуелне глобалне друштвене дебате.Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

22.09.2022.

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.

Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта. Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.

Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.

Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка.

Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.

Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rsМинистар Селаковић првог дана у Њујорку разговарао са 20 шефова дипломатија

19. септембар 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, са 20 шефова дипломатија.

Недеља у којој се одржава генерална дебата у оквиру текућег заседања Генералне скупштине УН, биће прилика за разговоре о широкој лепези геополитичких питања, али и за конкретне билатералне иницијативе и рад на продубљивању односа са државама чији министри спољних послова учествују на догађају.

Министар Селаковић данас је имао дуже билатералне састанке са министрима спољних послова Сијера Леонеа, Малдива, Алжира, Узбекистана, Венецуеле, Еритреје и Јордана, али и серију краћих сусрета са колегама из Ел Салвадора, Румуније, Ирака, Северне Македоније, Данске, Египта, Индонезије, Кипра, Либије, Руанде, Танзаније, Индије и Малезије.

Шеф српске дипломатије упознао је саговорнике са економским резултатима Србије и успешно спроведеним реформским процесима у протеклих десетак година, као и са жељом да унапређује билатералне односе са државама широм света, на основама обостраног уважавања и разумевања, као и поштовања темељних принципа међународно-правног поретка.

Данашњи разговори у Њујорку били су прилика и за изношење позиција по питању Косова и Метохије и појашњавање вредности на којима Србија гради борбу за очување свог територијалног интегритета и суверенитета.

Србија је, како је у разговорима поручио министар Селаковић, отворена за снажење економских веза и размену искустава са пријатељским и партнерским земљама, а данашњи контакти су били прилика и за покретање низа конкретних иницијатива.

Током разговора у Њујорку упућено је и више званичних позива за посете Србији на високом и највишем нивоу, као и за потписивање Меморандума о политичким консултацијама са Узбекистаном и Јорданом. Министар

Селаковић ће, како је планирано, до краја ове седмице у седишту УН имати више десетина билатералних састанака са колегама из читавог света.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsАмбасадор Ђурић: Међународно право и Повеља УН имају универзалну важност и данас

20. септембар 2022.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је јако важно да Србија на Генералној скупштини УН укаже на то да принципи међународног права и Повеље УН имају универзалну важност и данас, као и да покушамо да придобијемо подршку за наше позиције по питању Kосова и Метохије, али и да покажемо да смо окренути сарадњи и будућности у нашем региону.

„Зато позивам наше људе да послушају говор председника Александра Вучића, зато што ће то бити, већ сада могу да кажем, јединствен и историјски говор у домену отвореног саопштавања чињеница о улози и положају и УН и Србије у међународној заједници“, рекао је у Њујорку Ђурић за Телевизију Пинк.

Амбасадор је навео да као дугогодишњи посматрач заседања Генералне скупштине УН може да каже да српска делегација има рекордан број састанака са највишим међународним званичницима, да ће председник Вучић имати близу 50 састанака и да не памти да је у току заседања Генералне скупштине, неко имао толико састанака. Ђурић је рекао да имамо разлог да укажемо и на лицемерје великих који гледају да задовоље своје себичне интересе.

„Ми имамо разлог да укажемо на то да принципи међународног права и Повеље УН имају универзалну важност и данас и да укажемо, када треба, и на лицемерје великих који гледају да задовоље своје себичне интересе и да покушамо да међу што више земаља света придобијемо подршку за наше позиције како по питању KиМ, али и да покажемо да смо окренути сарадњи, да смо окренути будућности у нашем региону, да примером пружања руке нашим суседима и комшијама и борби да очувамо мир и стабилност, упркос политичким центрифугалним тенденцијама, дамо наш допринос оном што је уткано у Повељу УН“, рекао је амбасадор Ђурић.

Према његовим речима, много тога што чујемо са говорнице Генералне скупштине УН не одзвања оним охрабрујућим речима које бисмо очекивали да чујемо са Ист Ривера.

Амбасадор је рекао да се дебата на Генералној скупштини УН никада није одржавала у тежим међународним околностима него данас и да се никада није више осећало ни тензије, али и тога да су водеће силе концентриране, пре свега, на задовољење својих интереса, неко би рекао и себичних, у потпуности и по сваку цену.

У таквим условима, додаје Ђурић, дијалог је нешто што трпи, а истовремено у таквим условима јако је важно како ће Србија да се позиционира, јер како се позиционирамо у међународној арени у овим околностима, директно утиче на то како ћемо преживети тешка времена.

Ђурић је нагласио да је то важно у условима у којима се на светској позорници ломи судбина наше генерације и то по кључним питањима, од начина на који ће се третирати територијални интегритет и суверенитет међународно признатих држава, преко тога на који начин ће у условима вишеслојне кризе бити обезбеђена енергетска безбедност и стабилност, као и на који начин ће бити очувана и безбедност хране, о чему је говорио генерални секретар УН Антонио Гутереш у свом говору.Састанак председника Вучића са конгресменком Клаудијом Тени

19.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са конгресменком Клаудијом Тени, копредседавајућом српским кокусом у Конгресу Сједињених Америчких Држава и чланицом Одбора за спољне послове Представничког дома.

Посету Њујорку поводом Генералне дебате 77. заседања Скупштине Уједињених нација, председник Вучић је отпочео разговором са конгресменком Тени о јачању билатералних односа, европском путу Србије, актуелним регионалним и светским питањима.

Председник Вучић је конгресменки захвалио на посвећености у раду српског кокуса, који додатно јача билатералне односе Србије и САД, доприносећи, притом, бољем угледу наше земље у САД.

Том приликом, председник Вучић је изјавио да има доста простора за унапређење сарадње двеју земаља, као и велики, засад делимично искоришћени потенцијали.

Председник Вучић је поздравио подршку САД европском путу Србије и поручио да се нада да ће та земља дати подстицај даљим напорима Србије у проналажењу одрживог договора у дијалогу Београда и Приштине.

Конгресменка Тени је истакла важност српског кокуса у јачању интереса за Србију у Конгресу САД и подржала став наше земље усмерен ка очувању мира и стабилности у региону, као и политику разговора, јединог правог пута за решавање свих отворених питања.

Конгресменка Клаудија Тени изразила је подршку иницијативи „Отворени Балкан“ и најавила посету конгресне делегације Београду крајем ове године.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСастанак председника Вучића са амбасадором САД Хилом

17.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава Кристофера Хила, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа и актуелним геополитичким питањима, поготово у светлу ситуације након последње рунде дијалога Београда и Приштине, као и предстојеће посете Њујорку поводом Генералне дебате 77. заседања Скупштине Уједињених нација.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена јачању економских и билатералних односа са Сједињеним Државама, као и отварању нових области сарадње у којима постоје велики, али недовољно искоришћени потенцијали.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена јачању економских и билатералних односа са Сједињеним Државама, као и отварању нових области сарадње у којима постоје велики, али недовољно искоришћени потенцијали.

У том смислу, председник је истакао да ће и током предстојеће посете Њујорку поводом Генералне дебате 77. заседања Скупштине УН, разговарати о унапређењу сарадње са САД и на бројним састанцима које ће том приликом имати са високим званичницима америчке администрације.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, председник је нагласио да очекује подршку САД у свим напорима Србије усмереним на наставак дијалога са Приштином, будући да је разговор једини прави пут за решавање свих отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

Председник Вучић је у раyзговору са амбасадором Хилом поновио позицију Србије усмерену на очување мира и стабилности у региону, будући да се наша земља својом доследном и озбиљном политиком позиционирала као поуздан и одговоран партнер, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима.

Амбасадор Хил је истакао да ће Сједињене Државе са партнерима из Европске уније наставити да се залажу за дијалог који ће донети конкретне резултате и поновио подршку САД европским интеграцијама Србије и земаља региона.

Извор/Фото: www.predsednik.rsМинистар Селаковић примио делегацију амбасадора земаља Квинте и Норвешке при НАТО

13.09.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас амбасадоре САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Норвешке при НАТО у Бриселу.

Министар Селаковић је истакао да Србија, као војно неутрална земља, жели да настави да унапређује партнерску сарадњу са НАТО, будући да је очување мира и стабилности у региону од заједничког интереса.

Селаковић је саговорнике упознао са политичком и безбедносном ситуацијом у региону, истакавши да Србија остаје чврст и поуздан стуб мира и стабилности на западном Балкану.

Србија, како је додао, своју чврсту опредељеност за стабилност у региону и мирно решавање свих отворених питања потврђује, између осталог, и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, преко које економском сарадњом земаља у региону превазилазимо политичке несугласице.

Шеф српске дипломатије посебно се осврнуо на ситуацију на Косову и Метохији, поновивши опредељеност Београда за дијалог под окриљем ЕУ и постизање компромисних и одрживих решења.

Селаковић је упозорио на образац деловања Приштине, која повлачи једностране потезе на штету српског народа на Косову и Метохији, чиме дестабилизује ситуацију на терену, истовремено одбијајући да спроведе обавезе које је преузела Бриселским споразумом.

Министар је упознао амбасадоре и са положајем српског народа на КиМ и серијом међуетничких инцидената против Срба, истакавши синоћни напад Албанаца и рањавање двојице Срба у Бабином Мосту.

Нагласивши значај ангажовања КФОР-а, у оквиру мандата који му је поверен Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, Селаковић је упозорио да би свака наредна провокација Приштине могла да изазове несагледиве последице.

Саговорници су разговарали и о актуелној ситуацији у региону западног Балкана, као и о геополитичким последицама рата у Украјини.

Састанку су присуствовали и амбасадори САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије и Норвешке у Србији као и специјални изаланик Норвешке за западни Балкан.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСвечано откривена биста Новака Ђоковића у “Српској културној башти” у Кливленду

12.09.2022. године

Први саветници у Амбасади Јована Недић и Радомир Илић присуствовали су свечаном откривању бисте Новака Ђоковића у “Српској културној башти” у Кливленду, у савезној држави Охајо.

На иницијативу Алекса Маческог, почасног конзула Републике Србије у Охају и “Теслине научне фондације” из Пенсилваније,ово је прва биста спортисте у башти у којој се од 2008.године налазе бисте наших чувених научника, сликара, књижевника и владара. Дело вајара Бојана Микулића дванаеста је по реду биста у овом велелепном парку.

Истог дана, “Теслина научна фондација” уручила је признања и ордене Милани Мим Бижић и Алексу Маческом за допринос очувању српске заједнице у Америци.Војно-војна сарадња ВС и Националне гарде Охаја темељ унапређења укупне сарадње са САД

Београд, 8. септембар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Џоном Херисом.

У разговору је оцењено да је сарадња кроз Програм државног партнерства са Националном гардом Охаја постигла значајне резултате и дала снажан подстицај јачању свеукупних односа Србије и САД.

Војно-војна сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја је веома добра и представља камен-темељац за унапређење свеукупних билатералних односа и цивилне сарадње.

Истакнут је значај цивилно-војне сарадње, пре свега активности и ангажовање НГ Охајо на реконструкцији и обнови школа и вртића широм Србије, у оквиру пројеката Хуманитарне асистенције.

Брнабић је у разговору нагласила значај даљег развоја сарадње у области образовања између Србије и Охаја, као и добре примере братимљења градова две стране.

Премијерка је честитала генерал-мајору Џону Херису на Ордену српске заставе другог степена за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и САД, који је генералу Херису претходно уручио председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsДелегација Департмана образовања и универзитета америчке државе Охајо у посети Србији

8.09.2022.

Делегација Департмана за образовање и Универзитета Лорeин из Охаја у тродневној је посети Србији и Министарству просвете, науке и технолошког развоја током које ће обићи гимназије у Сремској Митровици, Зајечару, Младеновцу и средњу пољопривредну школу Свилајнцу, као и Универзитет у Београду.

Делегацију из Охаја примили су у Министарству државни секретари проф. др Маријана Дукић Мијатовић и проф. др Ивица Радовић и са сарадницима представили систем образовања у Србији, али се и упознали са системом образовања у Охају.

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић истакла је да Меморандум о разумевању у области образовања између Србије и америчке државе Охајо, потписан пре годину дана, отвара велике могућности за сарадњу образовних установа Србије и Охаја.

"Меморандум о сарадњи у области образовања, које је кључан сегмент сваког друштва, омогућава не само унапређивање билатералних односа између наше две земље, него отвара велике могућности да се оба система унапређују и да наше установе међусобно сарађују“, рекла је Дукић Мијатовић.

Државни секретар проф. др Ивица Радовић рекао је да велики спектар тема и области у којима је могућа сарадња два образовна система.

"Сарадња у области образовања је неограничена и сматрам да може бити веома корисна за оба система без обзира што нису компатибилни. Сарадња школа и универзитета, размена ученика, студената и наставног кадра, заједнични школски и академски пројекти само су део могућности“, рекао је Радовић.

Меморандум о разумевању у области образовања између Србије и америчке државе Охајо потписао је 2021. године, у име Владе Србије амбасадор у САД Марко Ђурић, заједно са ректором Департмана за високо образовање Охаја Рендијем Гарднером и директором Департмана за образовање Охаја Паолом Де Маријом.

Свечаној церемонији потписивања присуствовао је генерал-мајор Џон Херис, командант Националне гарде Охаја, са којом Србија већ 15 година активно сарађује на војном плану.

Извор/Фото: https://mpn.gov.rs/Састанак председника Вучића са командантом Националне гарде Охаја Харисом

8.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Џоном Харисом и том приликом му уручио Орден српске заставе другог степена за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

"Част ми је и задовољство да у име Србије команданту Националне гарде Охаја генерал-мајору Џону Харису, официру са импресивном војничком каријером, који се показао и доказао као искрени пријатељ Србије, доделим једно од највиших државних признања", рекао је председник Вучић и истакао да је генерал-мајор Харис на дужности команданта Националне гарде Охаја личним залагањем значајно допринео јачању партнерства, пријатељства и поверења између наших оружаних снага, што истовремено пружа снажан подстицај развоју свеукупних односа Србије и САД.

Он је навео да је прошле године обележено 15 година узајамне и успешне сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја кроз Програм партнерства.

"Високо ценимо подршку и помоћ наших партнера у оквиру пројекта даљег развоја и јачања капацитета базе Војске Србије Југ код Бујановца, сарадњу у области сајбер безбедности, војне медицине, припрема за учешће у мултинационалним операцијама, хуманитарног разминирања, верске службе у оружаним снагама и употребе оружаних снага у ванредним ситуацијама", казао је председник Вучић и посебно захвалио Националној гарди Охаја на донацији војном здравству Србије у борби против ковида, од 500.000 долара, за набавку скенера и рендген апарата, као и на дугогодишњем ангажовању те Гарде у пројекту хуманитарне асистенције у оквиру којег је реновиран низ основних школа и вртића у Сокобањи, Лапову, Прокупљу, Прањанима и Краљеву.

Председник Вучић је истакао да је срећан што, после свега тешког и трагичног кроз шта смо прошли 1999. године, обнављамо пријатељство које смо створили у Првом и Другом светском рату.

"Национална гарда Охаја је управо у томе имала важну улогу. Генерал Харис је увек био спреман да саслуша наше молбе, примедбе и добро разуме потребе Србије. Он је један од људи који је одликовање заслужио својим радом, трудом и ангажовањем", закључио је председник.

Генерал-мајор Џон Харис је, захваљујући на Ордену, пренео поздраве гувернера Охаја Мајка Дивајна.

"Велика је част да примим овај орден. Посебно ми је част што сам га од Вас примио, од човека који неуморно ради како би омогућио да овај свет постане бољи за све нас", рекао је генерал-мајор Харис и додао да се поверење „заслужује у капима, али може да се изгуби у изливима и потоцима“, те да он жели да настави да ради на јачању поверења „кап по кап“.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСарадња са Националном гардом Охаја подстицај свеукупним односима Србије и САД

8. септембар 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Џона Хaриса.

Честитајући генералу Хaрису на добијању једног од највиших државних одликовања Србије, Ордена српске заставе другог реда, министар Селаковић је изразио задовољство због дугогодишње успешне сарадње кроз Програм државног партнерства са Националном гардом Охаја, која даје подстицај јачању свеукупних односа Србије и САД.

Према његовим речима, посебан подстицај војној сарадњи Србије и САД даће реализација планираног заједничког ангажовања припадника Војске Србије и оружаних снага САД у оквиру мисије „Мултинационалне снаге и посматрачи“ на Синају.

Селаковић је казао да је, упоредо са низом активности војно-војне сарадње, Србија спремна и за даље јачање цивилно-војне и цивилно-цивилне компоненте партнерства са Охајом.

Министар је захвалио саговорнику на ангажовању припадника Националне гарде Охаја у пројектима „Хуманитарне асистенције“, у оквиру којих је до сада комплетно реновирано низ основних школа и вртића широм Србије.

Селаковић је генерала Хaриса информисао о ситуацији на Косову и Метохији и проблемима српског народа у покрајини, нагласивши да Београд остаје чврсто посвећен миру и стабилности у региону, дијалогу са Приштином и трагању за компромисним и одрживим решењима, а да смо, са друге стране, сведоци једностраних потеза Приштине којима се дестабилизује ситуација.

Саговорници су истакли значај мисије КФОР за безбедност на Косову и Метохији и гарантовање мира и стабилности на терену.

Селаковић и Харис размотрили су и низ регионалних тема, а шеф српске дипломатије истакао је значај иницијативе „Отворени Балкан“ за даљи економски развој и политичку стабилност региона.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsПредседник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима.

Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСастанак председника Вучића са конгресменом Сједињених Америчких Држава Мајклом Тарнером

31.08.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са конгресменом Сједињених Америчких Држава Мајклом Тарнером, са којим је разговарао o билатералним односима, европским интеграцијама Србије, као и о дијалогу Београда и Приштине и другим актуелним питањима.

Том приликом, председник Вучић је истакао да је Србија посвећена што садржајнијој сарадњи са америчком администрацијом, те да је унапређење односа Србије и САД од највећег значаја, посебно у области економије. Такође, констатовао је да је робна размена између двеју земаља на рекордном нивоу и да ће први пут да пређе 1,2 милијарде долара.

Председник Вучић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ, на коме вредно радимо уз неопходне реформе.

Председник Вучић је такође рекао да Србија улаже огроман напор у дијалог уз посредовање ЕУ, као једини прави пут за постизање одрживог договора са Приштином и решавање кризних ситуација изазваних једностраним потезима тамошњих власти.

Он је нагласио да је то у складу са политиком мира и стабилности у региону, коју Србија води, чему допринос даје и кроз поштовање Дејтонског споразума и интегритета Босне и Херцеговине, укључујући и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ.

Конгресмен Тарнер је рекао да веома цени лидерство председника Вучића и његову улогу у одржавању мира и стабилности у региону, као и то да је импресиониран економским резултатима Србије.

Он је констатовао да је сваки пут кад дође у Србију видљиво веће приближавање наше земље Европској унији. Такође је похвалио Отворени Балкан као важну иницијативу за регионалну сарадњу.

Председник Вучић и конгресмен Тарнер су констатовали да сарадња са Националном гардом Охаја даје снажан подстицај свеукупним односима Србије и САД.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСастанак председника Вучића са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и замеником помоћника државног секретара САД

25.08.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

Председник Вучић је након састанка изјавио да је са америчким и европским представницима имао не лаке разговоре по питању Косова и Метохије, те да су састанку присуствовали и амбасадор САД Кристофер Хил и шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

„Ми ћемо увек гледати да чувамо мир и стабилност, борити се за мир и стабилност, али ниједног секунда, будите уверени, баш онако како сам вам обећао, нећемо одступити од наших виталних националних и државних интереса, али пре свега интереса нашег народа, ваше безбедности и ваше сигурности. Нема одустајања, нема предаје. Живела Србија“, поручио је председник Вучић српском народу који живи на КиМ.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСастанак председника Вучића са амбасадором САД

23.08.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава Кристофера Хила, са којим је разговарао о актуелној ситуацији у региону, посебно после последње рунде дијалога Београда и Приштине, одржане прошле недеље у Бриселу.

Председник Вучић је појаснио амбасадору Хилу ставове Србије које заступа у дијалогу са Приштином, учествујући у њему одговорно и конструктивно.

Он је рекао да Србија озбиљно приступа проналажењу решења за актуелну кризу изазвану једностраним потезима Приштине.

Председник Вучић је амбасадору Хилу пренео да Срби који живе на КиМ безусловно траже формирање Заједнице српских општина.

Указујући на тензије које постоје на КиМ, председник Вучић је рекао да је важно да се Приштина придржава договора да косовске специјалне снаге могу да пређу на север само уз сагласност НАТО и градоначелника четири општине у којима живе Срби.

Председник Вучић и амбасадор Хил разговарали су и о билатералној сарадњи Србије и САД.

Извор/Фото: www.predsednik.rsТелефонски разговор председника Вучића са саветником државног секретара САД

16.08.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са Дереком Шолеом, саветником државног секретара САД Ентонија Блинкена.

Једина тема телефонског разговора била је у вези са предстојећим састанком у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније.

Шоле је, као представник америчке администрације, инсистирао на потреби да се сачува мир и стабилност, што ће САД са своје стране подржати.

Председник Вучић је рекао да нико не треба да сумња у искрену посвећеност Србије политици мира и стабилности.

Он је додао да очекује да САД и западни партнери уваже настојања Србије и подстакну Приштину да дијалогу и обавезама проистеклим из дијалога приступе озбиљно и одговорно.

Председник Вучић и саветник Шоле разговарали су и о могућностима за развој билатералне сарадње Србије и САД.

Извор/Фото: www.predsednik.rsМинистар Селаковић присуствовао инаугурацији новог председника Колумбије

8.8.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовао је данас у Боготи инаугурацији новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Уреге.

Министар Селаковић новом колумбијском председнику пренео је личне честитке председника Вучића, а он је, како је навео министар, изразио жељу да се што скорије сретне са нашим председником.

Селаковић је подсетио и на јучерашњи веома добар разговор који је имао са министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном.

Шеф српске дипломатије указао је и да је Колубија четврта по снази латиноамеричка земља, како по броју становника, тако и по економским параметрима, поручивши да је то земља са којом Србија може да развија бројне потенцијале свеобухватне сарадње.

Селаковић је истакао да је инаугурација један од најпосећенијих догађаја у овом делу света, навевши да јој присуствују председници Парагваја, Еквадора, Костарике, Доминиканске Републике, али и министри спољних послова других латиноамеричких и карипских земаља. У том погледу, нагласио је да је ово била прилика и да на маргинама разговара са неколико министара спољних послова, али и другим високим званицницима латиноамеричких држава.

"Боравак у Боготи и инаугурација председника Колумбије били су прилика да са онима који нас подржавају афирмишемо наш став по питању које је за нас од највишег националног и политичког значаја, дакле питању КиМ, али и да оне, који су признавачи, упознамо са нашим аргументима и изразимо спремност за развој сарадње у свим другим областима", рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је јутрос разговарао са министром спољних послова Парагваја Хулијом Сесаром Ариолом.

"Парагвај подржава Србију по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета и наш је доследни сарадник у међународним организацијама", истакао је Селаковић.

Према речима министра, Србија и Парагвај имају бројне потенцијале за сарадњу, а следеће године наше земље обележавају 140 година успостављања дипломатских односа, те је и позвао парагвајског министра да посети Србију.

Шеф српске дипломатије имао је, током боравка у Боготи, и састанак са министром спољних послова Бразила Карлосом Албером Франком Франсом.

"Бразил је наш најважнији партнер у Латинској Америци, обим трговинске размене је највећи када су у питању земље овог делa света, а договорили смо и размену посета економских делегација, као и започињање редовних политичких консултација два министарства спољних послова", казао је Селаковић.

Посебно је издвојио то што је Бразил 2022/23. године нестална чланица Савета безбедности УН, нагласивши да на седницама о раду УНМИК-а та земља чврсто подржава наше позиције.

Један од саговорника шефа српске дипломатије био је и потпредседник Републике Ел Салвадор Феликс Уљоа, којег је у садржајном разговору замолио да размотри наше позиције и став по питању КиМ.

"То је држава која је веома заинтересована да развија сарадњу са Србијом у области безбедности, спорта и пољопривреде", издвојио је Селаковић и пренео да је потпредседник Уљоа изразио жељу да у што скоријем периоду посети Србију.

Министар Селаковић наредна два дана боравиће у званичној посети Костарики, где ће се састати са министром спољних послова и бројним званичницима те земље.

Након Костарике, шеф српске дипломатије посету земљама Латинске Америке завршава у Венецуели.Србија опредељена за снажнију сарадњу са Колумбијом

6. август 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Боготи са новоименованим министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном. Састанку је присуствовао и изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Колумбији на нерезиденцијалној основи Марко Ђурић.

Министар Селаковић је поручио да је Србија јасно опредељена да још снажније развија укупне односе и сарадњу са Колумбијом.

Указавши да је од последње посете Колумбији на министарском нивоу протекло једанаест година, Селаковић је истакао да је потребно радити на интензивирању политичког дијалога, самим тим и чешћим сусретима званичника две земље.

Такође, пренео је да би одржавање политичких консултација два министарства спољних послова била одлична прилика да се размотре могућности и сагледају потенцијали за унапређење билатералне сарадње.

Шеф српске дипломатије је нагласио да постоје значајни потенцијали за сарадњу у многим областима, нарочито у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, рударству, али и туризму, образовању, култури и спорту.

Селаковић је упознао колумбијског колегу са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији и напорима за изналажење компромисног решења овог питања које је од кључне важности за нашу земљу, истакавши да је Србија посвећена миру и стабилности у региону.

Министар Селаковић сутра ће, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовати церемонији инаугурације новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Урегe.

Током боравка у Боготи, шеф српске дипломатије имаће и неколико билатералних састанака са званичницима латиноамеричких и карипских држава.САД снажно подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ

5. август 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофером Хилом о билатералним односима двеју држава, ситуацији у региону, дијалогу Београда и Приштине, као и сарадњи у области енергетике.

Брнабић је истакла да је очување мира и стабилности у региону један од кључних приоритета и да Србија остаје посвећена улагању додатних напора у циљу развоја регионалних односа у свим областима.

Чврсту подршку регионалној сарадњи, како је оценила, Србија пружа и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, која се показала као ефикасан оквир за решавање питања важних за наше грађане.

Премијерка је, говорећи о дијалогу Београда и Приштине, изразила уверење да ће састанак поводом нове рунде дијалога 18. августа у Бриселу бити конструктиван, нарочито у светлу актуелне ситуације и једностраних потеза Приштине.

Хил је оценио да је наставак разговора једини пут за решавање отворених питања, и истакао да САД снажно подржава дијалог уз посредовање Европске уније.

Саговорници су истакли да постоји велики потенцијал за сарадњу у области енергетике, пре свега када је реч о пројектима обновљивих извора енергије. У складу са тим, председница Владе је оценила да је енергетска безбедност тема од изузетног значаја за Србију и да је неопходно учинити нови искорак у циљу енергетске транзиције и изградње нових енергетских капацитета, те додала да у том смислу видимо потенцијал за сарадњу са САД.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs/ТанјугАмбасада Републике Србије на Сајму образовања Бироа за образовање и културу Стејт Департмента

4. август 2022.

Биро за образовање и културу Стејт Департмента организовао је од 2. до 4. августа највећи Сајам образовања у Сједињеним Америчким Државама. “Образовање САД” је програм Стејт Департмента који окупља више од 430 центара за саветовање студената у преко 175 земаља.

Ово је годишњи скуп који промовише америчко високо образовање међународним студентима, а уједно пружа могућност студентима из Сједињених Америчких Држава да се информишу о условима студирања у другим државама.

Амбасада Републике Србије у Вашингтону је узела учешће на сајму и представила могућности за студирање и студентску размену, кључне области економског развоја и најзаступљеније образовне програме у Србији, као и постојећа институционална партнерства између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава у области образовања.

Штанд Амбасаде Републике Србије био је један од најпосећенијих на сајму, имајући у виду да ће Београд бити домаћин регионалног форума програма “Образовање САД” за Европу и Евроазију у организацији Стејт Департмента од 19. до 21. септембра ове године.Амбасадор Ђурић разговарао са Габријелом Ескобаром

28. јул 2022.

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић разговарао је данас у Вашингтону са специјалним изаслаником Стејт дипартмента за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, o најзначајнијим темама на билатералној агенди.

Саговорници су у разговору заједно сагледали досадашње позитивне резултате и континуирани напредак у односима наше две земље, остварен обостраном посвећеношћу и залагањима.

Апострофиран је и значај све снажније динамике билатералних сусрета на високом политичком нивоу, појачаног присуства инвестиција из САД у Србији, као и успешног пословања америчких компанија на нашем тржишту.

Двојица званичника су изразили задовољство и постигнутим договорима и конкретним пројектима који се спроводе у домену ИТ индустрија, енергетике, образовања, културе и спорта.

Разговор са високим америчким дипломатом амбасадор Ђурић је искористио да понови чврсту опредељеност наше земље за регионално повезивање, дијалог и сарадњу као кључ стабилности, просперитета и добробити за све грађане,потврђену кроз континуирано деловање председника, Владе и других српских институција.Амбасадор Ђурић са сенатором Томом Тилисом

27. јул 2022.

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић састао се са сенатором Томом Тилисом, чланом Војног комитета у америчком Сенату.

Амбасадор Ђурић је упознао сенатора Тилиса са читавим низом тема од значаја за билатералне односе. Говорећи о перспективама и даљем јачању свеукупних српско-америчких веза, Ђурић је нагласио да је повећање америчких инвестиција и развојних пројеката у интересу читавог региона, а да је Република Србија својом стабилном економском ситуацијом и одговорном политиком доказала да је спремна да буде регионално чвориште сарадње.

Такође је пренео сенатору да наша земља цени подршку САД нашем путу европских интеграција и залагањима за јачање регионалне сарадње, као и америчко уважавање доприноса који Србија, као поуздан партнер, даје очувању мира и стабилности на Балкану.Амбасадор Ђурић разговарао са сенатором Крисом Марфијем

21. јул 2022.

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић разговарао је данас на Капитол хилу са сенатором Крисом Марфијем, чланом Спољнополитичког одбора у Горњем дому Конгреса.

Амбасадор Ђурић пренео je сенатору Марфију да подршка САД иницијативи „Отворени Балкан“ представља активан допринос побољшању односа у региону, оценивши да афирмативне поруке америчких званичника о овом виду регионалне сарадње имају снажан одјек у нашем делу Европе.

„Трансформација Балкана у отворено и слободно подручје сарадње представља окосницу регионалне визије председника Вучића и Владе Србије“, истакао је том приликом Ђурић.

Такође, указао је да је концепт „Отвореног Балкана“ променио економски дискурс у нашем региону и пробудио донекле успавани привредни развој, дајући људима свежу енергију и мотивишући их на нове идеје за повезивање.

„А управо су људи и њихова добробит фокална тачка око које су се лидери Србије, Северне Македоније и Албаније окупили приликом иницијалног договора о покретању ове сарадње и њеној отворености за све заинтересоване стране“, нагласио је Ђурић.

Он је и подвукао да позитивне поруке о нашим билатералним односима, али и будућности региона, које добијамо од наших америчких партнера уливају додатну сигурност и доприносе расту интересовања за инвестициони потенцијал нашег кутка Европе.

Ђурић је информисао сенатора о актуелној ситуацији у односима Београда и Приштине, поновивши да српска страна наставља да буде конструктиван актер који тежи проналаску компромисног решења, те да је као таква и оличење одговорности и стабилности.

Поред тема на билатералној агенди, на састанку је било речи и о значају очувања европерспективе региона, као и о рефлексијама тренутне глобалне енергетске ситуације на Европу и свет.Министар Селаковић честитао Блинкену Дан независности САД

04. јул 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је честитку државном секретару САД Ентонију Блинкену поводом Дана независности САД, у којој је пожелео напредак и благостање америчкој држави и народу.

„Желим да изразим уверење да ће свеукупни односи наше две земље наставити успешно да напредују у свом областима од обостраног значаја и у духу традиционалног пријатељства и обостраног разумевања, на шта нас обавезује значајан јубилеј који смо са поносом обележили прошле године – 140 година од успостављања дипломатских односа“, истиче се у честитки министра.

Селаковић је захвалио на континуираној подршци САД наставку дијалога Београда и Приштине, европском путу Србије, као и подршци нашем залагању за очување мира и стабилности у региону западног Балкана.

Такође, навео је да је уверен да ће јачање економских веза, које су најперспективнији сегмент наших односа, бити додатни мотив за продубљивање свих облика сарадње.

„У ишчекивању прилике да разменимо мишљења о даљим модалитетима за зближавање веза наша два народа, примите изразе мог високог уважавања“, наводи се у честитки шефа српске дипломатије.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСастанак председника Вучића са амбасадором Сједињених Америчких Држава

28.06.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава Кристофера Хила, са којим је разговарао о билатералним односима, европским интеграцијама Србије, као и о дијалогу Београда и Приштине и другим актуелним питањима.

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена политичком дијалогу и улагању додатних напора у циљу развоја регионалних односа у свим областима и додао да за нашу земљу очување мира и стабилности у региону остаје један од кључних приоритета, чиме се Србија показала као озбиљан и одговоран партнер.

У том контексту, председник је поновио да иницијатива „Отворени Балкан“ представља један од изузетних примера регионалне сарадње, која је ојачала партнерство Србије, Албаније и Северне Македоније.

Говорећи о значају снажног економског замаха Србије, председник Вучић је посебно нагласио да присуство америчких компанија које успешно послују у нашој земљи, указује на добре економске односе између Србије и САД, али и потенцира велике неискоришћене могућности на којима би требало додатно заједнички радити, будући да Србија пружа одлично и стабилно окружење за стране инвеститоре.

Саговорници су разменили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине, при чему су се сагласили да се отворена питања у дијалогу могу решити под покровитељством ЕУ, како би дошло до компромисних решења.

„Србија наставља да инсистира на разговору, јер је то једини прави пут за решавање свих отворених питања и постизање обострано прихватљивог договора“, нагласио је председник Вучић.

Амбасадор САД Кристофер Хил је поновио подршку европским интеграцијама целог региона Западног Балкана, истакавши да је то један од приоритета америчке спољне политике када је у питању наш регион. Амбасадор Хил је, такође, поздравио иницијативу „Отворени Балкан“ и доследне напоре Србије да економску сарадњу стави у фокус регионалног повезивања, те је истакао да управо овај вид заједничког рада на успостављању чврстих економских односа уједно представља и прилику за још снажније и видљивије промовисање инвестиционих потенцијала региона.

Председник Вучић је захвалио амбасадору Хилу на подршци коју његова земља пружа настојањима Србије да диверсификује изворе енергије, а саговорници су се сагласили да треба још снажније да се ради на томе да и Србија добије приступ енергетским пројектима на којима се већ увелико ради.

„Од Србије очекујемо јасно становиште о поштовању међународног права и осуди руске агресије на Украјину, као и потпуну посвећеност реформама у области владавине права и другим областима, неопходним за напредак на европском путу“, истакао је амбасадор Хил.

Извор/Фото: www.predsednik.rsТелефонски разговор председника Вучића са помоћницом државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију

24. јун 2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са помоћницом државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Карен Донфрид, а у разговору су учествовали и специјални изасланик америчке администрације за Западни Балкан Габријел Ескобар и амбасадор те земље у Србији Кристофер Хил.

У светлу разговора о евроинтеграцијама Србије, председник Вучић је са саговорницима поделио утиске са јучерашњег Самита ЕУ - Западни Балкан у Бриселу, док је помоћница шефа америчке дипломатије Донфрид истакла да се САД снажно залажу за то да наш регион постане део Европске уније.

Разговор председника Вучића са америчким дипломатама био је, највећим делом, посвећен билатералним, а посебно економским односима, као и могућностима за сарадњу у области енергетике, те је изражено задовољство због успешног пословања америчких компанија на српском тржишту.

Помоћница америчког државног секретара Донфрид је снажно подржала економско повезивање региона кроз иницијативу Отворени Балкан, сагласивши се са председником Вучићем да је то пример добре регионалне сарадње и стремљења ка циљевима од заједничког интереса.

Саговорници су разменили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине и поздравили напредак остварен на састанку главних преговарача и специјалног изасланика, када је усвојена мапа пута у примени споразума о енергетици.

Председник Александар Вучић је рекао да је Србија опредељена за дијалог као једини начин решавања отворених питања и постизања одрживог договора, у корист свакодневног живота Срба и Албанаца, као и мира и стабилности у региону.Амбасадор Ђурић: Односи Србије и САД на добром путу и могу само даље да напредују

21. јун 2022.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да се односи Србије и САД налазе на добром путу и да верује да само даље могу да напредују, као и да томе и сам из прве руке сведочи у свакодневној комуникацији са представницима америчке администрације у Вашингтону.

Ђурић је у интервјуу за “Српски телеграф” рекао да смо успоставили висок ниво уважавања и разумевања по већини билатералних питања, да размењујемо позитивне поруке, а да се сарадња у многим областима сваким даном развија све више.

Амбасадор Србије у САД је навео да трагедија у Украјини утиче на глобалне геополитичке токове, па и на међународне односе између готово свих земаља и нагласио да Србија улаже труд и енергију да узлазна трајекторија у односима са Вашингтоном у времену тешком за целу Европу буде настављена, па још и израженија јер, како је навео, имамо жељу и интерес да тако буде.

Према његовим речима, са амбасадором САД у Србији Kристофером Хилом имамо одличну сарадњу и он је неко ко разуме позицију Србије и активно ради на продубљивању и учвршћивању наших односа.

Ђурић је најавио да ће се ускоро амбасада Србије у Вашингтону и званично преселити у нову зграду, која се налази само неколико стотина метара од Беле куће и историјско је здање које је било у власништву некадашњег државног секретара САД Елихјуа Рута, а које је прибављено у трајну својину државе Србије.Вашингтонска епизода серијала ,,Српско коло”

20. јун 2022.

Део снимања пројекта за документарни филм и серијал ,,Српско коло” редитеља Жељка Мирковића завршен је прошле недеље у Вашингтону.

Уз подршку и организацију Српског културног центра ,,Опанчићи” из Вашингтона и Амбасаде Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама, пројекат је сниман испред Беле куће, на Џеферсон меморијалу, испред Вашингтонског споменика и на више других локација.

Окупио је преко 60 извођача из три фолклорна ансамбла, девојачког хора, камерног хора ,,Србијана”, солисту на хармоници Милана Митића, етно групу Биљане Реган за промоцију народних ношњи и традиције, као и дечији хор и фолклорну групу при цркви Светог Луке.Амбасадор Ђурић: Вучић дао одлучујући допринос изградњи темеља нове Србије

12. јун 2022.

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић каже да је први мандат председника Републике Александра Вучића утицао у дефинишућој мери на развојни пут Србије у нашем времену.

У интервју за „Политику” наводи да је променио парадигму и фокус српске политике и усмерио је политичку дебату са једновековних расправа о идеологији, идентитету и територији на економски и инфраструктурни, али и технолошки развој и напредак у де факто свим сегментима друштва.

„Због тога сматрам да је у првом мандату председник Вучић дао одлучујући допринос изградњи темеља нове, подмлађене Србије која је у настајању. Након деценије његовог преовлађујућег утицаја на политику у Србији, постављен је нови стандард када је реч о одговорности у односу према држави за све евентуалне претенденте или будуће носиоце државне власти. То је моје лично мишљење. Политички меродавну оцену досадашњег мандата председника Вучића, међутим, дао је народ трећег априла. Јединственост његове убедљиве победе на председничким изборима са аспекта историјски великог броја освојених гласова, као и са аспекта њега као кандидата којем је првом, од увођења вишестраначја у нашој земљи пре више од три деценије, пошло за руком да у првом кругу на тако доминантан начин поново освоји подршку грађана говори сама за себе”, каже Марко Ђурић.

Шта очекујете у другом мандату председника Вучића?

Из разговора са председником јасно видим да за Србију, осим дубоко укорењене љубави има и велике снове и амбиције, као и непоколебљиву решеност и пожртвовање који су потребни да их преточимо у стварност. Зато у наредних пет година очекујем много промена, драматично убрзање реформи и модернизације, као и наставак напорног рада на опоравку и подмлађивању Србије. Рачуни за деценије лутања, различитих грешака, понекад и лоших избора стигли су на наплату нашој генерацији. Имали смо срећу што се у нашем времену Србији догодио и државник кадар да изазове континуирано преокреће у шансе.

Каква је сада ваша сарадња?

Председник Александар Вучић је увек ту када затреба, и професионално и људски. Више је доступан за сараднике и све генерално од људи који су на неупоредиво мање захтевним дужностима. Захвалан сам му неизмерно на указаном поверењу и части да обављам дужност представника Србије у светској сили каква је Америка, а затим и на његовој свесрдној подршци у свим мојим активностима и настојањима да се односи Србије и САД сваким даном све више развијају, проширују и унапређују.

Више тога, захвалан сам му и на свим професионалним шансама које ми је до сада дао, а којима сам се читавим бићем трудио да одговарајуће одговорим, захвалан понекад и на стрпљењу и на пријатељској посвећености. Разумемо се и верујемо у исте ствари.

Да ли можемо да очекујемо да председник Србије званично поново посети Белу кућу или да неко из врха САД администрације, председник Џозеф Бајден или Камила Харис посете Београд?

Председник Бајден и председник Вучић одржавају веома добру личну комуникацију. Подсетио бих и на недавно писмо председника Бајдена нашем председнику, које можда није добило довољно медијске пажње, а које је било садржински видно више од рутинске честитке.

Уверен сам да ће до нових сусрета на вишим нивоима између наше две земље доћи у наредном периоду. Веома је за Србију користан и лични однос председника Вучића и председника Бајдена који су изградили многобројним сусретима на мултилатералним скуповима, као и током билатералних посета Србији у време његовог мандата као потпредседника САД.

Приликом мог недавног сусрета са председником Бајденом у Белој кући искористио сам прилику да му поново упутим позив председника Вучића да посети нашу земљу, подсетивши га да је последњи амерички председник који је посетио Београд био Џими Картер давне 1980. године.

Какви су односи Србије и САД?

Односи Србије и САД су у континуираном успону и пред партнерством наших земаља је велика и обострано корисна будућност. Наши односи засновани су на 140 година дугој традицији, нераскидивим везама стотина хиљада америчких Срба са матицом, политичким, економским, просветним, културним, научним везама. Заједнички радимо и на превазилажењу наслеђа деведесетих у нашим односима, и жеља нам је да односе вратимо на стазе старе славе.

Да ли је дугорочно могуће да задржимо неутралну спољну политику?

Војна неутралност јесте опредељење народа и руководства Србије, утемељено на историји, али и савременим потребама наше земље. И ја верујем у војну неутралност. Међутим, претензије на политичку неутралност од момента отпочињања процеса учлањења у ЕУ Србија није ни испољавала. Оно на шта ми претендујемо, боље речено за шта се боримо и на чему чврсто истрајавамо јесу самосталност у одлучивању и слобода. То су наше вредности уткане у нас политички ДНК. Као и сарадња са свима. Од тога нећемо одустати док постојимо.

Премијер привремених приштинских институција Албин Курти је доживео дипломатски фијаско приликом посете САД. Да ли ће Приштина бити препозната као фактор дестабилизације региона?

Албин Курти је показао завидну количину нервозе због српског лобирања и присуства у центрима у којима су он и његови истомишљеници дуго имали монопол над борбом за подршку. Разумевање за Србију у САД, баш као и њен опоравак, било би много здравије да Курти доживи као позитивне за цео регион.

Да ли се и колико мења однос Вашингтона према Београду?

Оптимиста сам по питању наших односа. Спољна политика великих сила мења се постепено и пропорционално међусобним интересима, али и уложеном труду на томе да они буду усклађени. Србија се данас озбиљно труди око овог односа. Током своје досадашње службе у САД сведок сам повећане пажње и интереса за Србију, као и за продубљивање наших веза широм политичког спектра у Вашингтону.

Које су последње активности наше Амбасаде?

Србија однос са Америком сада не одржава само из Београда, већ и директно на терену, у Вашингтону, где у комуникацији са Белом кућом, Стејт департментом и другим институцијама излазимо са конкретним, нашим, српским предлозима и иницијативама усмереним на јачање сарадње, разумевања и дијалога у бројним областима. Резултати тога су, рекао бих, у овом, у свету тешком времену, већ видљиви за оне који прате и правилно тумаче међународне односе. У наредним месецима они ће постајати још видљивији што је, наглашавам, у овом времену веома значајно.

Да ли се спремате за усељење у нову зграду Амбасаде?

Веома сам задовољан и радом свог тима и чињеницом да је присуство Србије у Конгресу, у тинк тенковима и политичкој јавности уопште, све ефектније. Настојимо да повратимо поверење наших исељеника и да код њих пробудимо интересовање и ентузијазам да раде заједно са нама. Пуно је посла увек пред нама, али знамо шта желимо и верујемо у Србију.

Ових дана спремамо се и за усељење у нову зграду Амбасаде у 16. улици, у непосредној близини Беле куће. Реч је о историјском здању у срцу Вашингтона које је било дом некадашњег државног секретара САД Елихjуa Рута, и које смо прибавили у трајну својину Републике Србије.

Захвалан сам лично председнику, Влади и министру Селаковићу који су подржали решавање вишедеценијског затеченог проблема са простором за Амбасаду у најбројнијој дипломатској престоници света. Србија овим добија дом на понос.

Такође, започели смо убрзану обнову старе, краљевске српске резиденције у Вашингтону, која је била напуштена неколико деценија, а чијим ће реновирањем, уз добијање репрезентативног простора, Србија реализовати значајне уштеде, баш као што је уштеду остварила и куповином нове зграде испод тржишне цене, уз то се ратосиљајући досадашњих скупих кирија за наредни период. Радимо заиста много на свим пољима, а неко ће једног дана, копајући по архивама, рећи много више него што могу ја данас.

Извор: ПолитикаАмеричка привредна комора поуздан партнер у развоју Србије

Београд, 9. јун 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић исказала је синоћ, на свечаности поводом обележавања 20 година рада Америчке привредне коморе у Србији (AmCham), захвалност овој пословној асоцијацији на континуираној подршци развоју економије и предузетништва у Србији.

Брнабић је посебно указала на добре прошлогодишње резултате постигнуте у трговинској размени са САД, као и на америчку подршку иницијативи „Отворени Балкан“.

Она је подвукла да је Америчка привредна комора током две деценије свог рада била снажан и поуздан партнер Владе Србије у стварању бољег пословног амбијента, који је много допринео томе да наша земља постане један од светских лидера у привлачењу страних инвестиција.

То смо постигли не тако што смо давали велике субвенције инвеститорима, већ зато што смо мењали основне законе, као што је на пример закон о раду. Мењали смо нашу администрацију како би била ефикаснија и траспарентнија, пре свега кроз увођење електронске управе, објаснила је она.

Премијерка је предочила да је AmCham заслужан и за напредак Србије у области владавине права и независности правосуђа како би привреда имала сигурност и безбедност.

Заједно смо мењали Србију и улагали у њене најважније и најснажније потенцијале – памет и креативност, а то смо чинили кроз реформе у образовању и улагање у младе предузетнике, стартап и иновационе компаније, подсетила је Брнабић.

Она је нагласила да су америчке компаније, као што су „NCR“, „Microsoft”, „Oracle”, „Philip Morris” и многе друге, али и америчка администрација преко Амбасаде САД у Србији и организације као што је USAID, веровали да Србија није земља јефтине радне снаге, већ земља талентованих, иновативних и креативних људи.

Према њеним речима, у 2021. години извоз робе из Србије у САД достигао је вредност од 435,9 милиона евра и повећао се за 35,5 одсто у односу на 2020. годину, док је увоз износио 408,7 милиона евра, уз раст од 4,7 одсто у односу на прошлу годину.

Председница Владе се осврнула и на одличне резултате када је реч о извозу услуга у 2021. години из Србије у САД, наводећи да је он износио више од милијарду долара или 870 милиона евра, што је двоструко више него што износи извоз робе.

Она је напоменула да при томе имамо и значајан суфицит на нашој страни у вредности од 562 милиона евра. То показује да се односи двеју земаља развијају на најбољи могући начин, уз узајамно поштовање и уважавање, оценила је премијерка и као наредне кораке у овој сарадњи најавила улагање у област вештачке интелигенције и биотехнологије и биомедицине.

Брнабић је, између осталог, пренела захвалност и за велику и отворену америчку подршку иницијативи „Отворени Балкан“, која помаже земљама на њиховом европском путу и показује да регион може да послужи као пример добре сарадње.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsПредседник Вучић положио заклетву

31.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.


Oпширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума.

Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.

"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић.

Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.

Председник Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана.

Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.

Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.

На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.

Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsМинистар Селаковић упутио телеграм саучешћа Ентонију Блинкену

25. мај 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић упутио је телеграм саучешћа државном секретару САД Ентонију Блинкену поводом трагичног губитка младих живота у пуцњави која се догодила у Тексасу.

„Молим Вас да пренесете саосећање грађана Републике Србије породицама настрадалих, а повређенима жеље за што скорији опоравак“, навео је министар у телеграму, нагласивши да су у овим тешким тренуцима наше молитве и мисли са америчким грађанима.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsСастанак председника Републике Србије са амбасадором Сједињених Америчких Држава

23.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа, енергетској диверсификацији, евроинтеграцијама Србије, као и о актуелним геополитичким питањима и иницијативама за регионално повезивање.

Председник је истакао напоре Србије усмерене на очување мира и стабилности у региону, будући да се наша земља својом доследном и озбиљном политиком позиционирала као поуздан и одговоран партнер, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима.

Председник је у том смислу нагласио да је управо Србија иницијатор и покретач бројних пројеката који на најбољи начин повезују земље Западног Балкана, те да је стога и препозната као проактивни партнер свима онима који желе да искрено и предано раде на напретку региона.

Амбасадор Хил је поновио подршку САД европским интеграцијама Србије и земаља региона, као и став Сједињених Држава да Европска унија треба да се шири.

„Подржавамо и иницијативу Отворени Балкан и спремни смо да помогнемо у њеном бржем развоју“, нагласио је амбасадор Хил и додао да ће САД увек подржати напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да све напоре треба усмерити на дијалог под окриљем Европске уније, будући да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

Амбасадор Хил је истакао да ће Сједињене Државе са партнерима из Европске уније наставити ангажман у правцу наставка дијалога који ће донети конкретне резултате.

Надовезујући се на недавно писмо које је председник САД Џозеф Бајден упутио председнику Вучићу, амбасадор Хил је поновио подршку његове земље напорима Србије у циљу диверсификације извора енергије и енергетске ефикасности, нагласивши да ће Сједињене Државе радити на томе да и Србија добије приступ енергетским пројектима на којима се већ увелико ради.

Извор/Фото: www.predsednik.rsЧеститка председника Сједињених Америчких Држава председнику Републике Србије

20.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена.

У честитки се каже: “Честитам Вам на поновном избору за председника Србије. Радујем се што ћемо током Вашег другог мандата имати прилику да продубимо нашу блиску сарадњу на унапређењу европских интеграција Србије, проширењу наших билатералних безбедносних и економских веза и унапређењу регионалне стабилности и просперитета.

Ово су времена од кључног значаја за Европу. Примио сам на знање да се Србија, под вашим руководством, придружила групи од 140 демократских држава из целог света у Уједињеним нацијама у осуди Путиновог рата у Украјини. Важно је да останемо уједињени у слању снажних порука подршке Украјини и осуди бруталног рата који је Русија сама изабрала.

Хвала Вам на сарадњи и на топлој добродошлици коју сте приредили новом амбасадору САД у Србији, Кристоферу Хилу, који је један од наших најискуснијих дипломата. Амбасадор Хил и тим у нашој амбасади спремни су да подрже Ваше напоре да наставите са јачањем владавине права и борбом против корупције, диверсификацијом извора енергије у Србији и испуњавањем климатских циљева, као и Ваше напоре на продубљивању регионалне економске сарадње на начин који промовише интеграцију са Европском унијом за све земље Западног Балкана.

Будући да су избори иза Вас, охрабрујем Србију да направи помак напред у промовисању мира и стабилности широм региона и да предузме проактивне кораке, укључујући компромис када је то потребно – у циљу брзе нормализације односа са Косовом кроз дијалог под покровитељством Европске уније. Сједињене Државе ће наставити да се блиско ангажују са Вама, Приштином и нашим партнерима из Европске уније у правцу остварења овог важног циља.

Имао сам част да проведем време са Вама када сам посетио Србију као потпредседник 2016. године и уверен сам да можемо да унапредимо блиске везе и заједничке интересе наше две земље, као и да заједнички радимо на превазилажењу изазова миру и безбедности широм света. Наши грађани зависе од нашег вођства; имамо и прилику и обавезу да изградимо мирну будућност укорењену у већој слободи и просперитету за све,“ наводи у својој честитки председник САД Џозеф Бајден.

Извор/Фото: www.predsednik.rsАмбасада Републике Србије промовисала српски језик на "Светском фестивалу језика"

21.05.2022.

Амбасада Републике Србије у Вашингтону учествовала је на “Светском фестивалу језика”, који је одржан 21. маја у “Музеју речи планете” у Вашингтону. Фестивал се одржава по седми пут, а тема овогодишњег била је “Језици нас повезују”.

Ово је било прво учешће Амбасаде Србије. Посетиоци штанда имали су прилику да се упознају са српским језиком, да науче да изговоре и напишу речи на ћирилици и уживају у српским специјалитетима.

На догађају, учешће су узеле и амбасаде Венецуеле, Италије, Јапана и Омана.Министар Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

11.5.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.Обележавање Дана победе над фашизмом у Вашингтону

9. мај 2022.

Амбасада Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама присуствовала је данас у Вашингтону обележавању Дана победе над фашизмом.

Том приликом, представници Амбасаде положили су венац на Меморијал Другог светског рата у част палих српских и савезничких хероја.

Спомен-обележје Другом светском рату отворено је за јавност 2004. године, и представља једини меморијал догађаја из 20. века који је приказан у централном делу комплекса Нешнал мол парка у Вашингтону.Министар Селаковић: Србија опредељена за изградњу постојаног партнерства са САД

06. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором САД Кристофером Хилом.

Министар је поручио да је Србија чврсто опредељена за што садржајнију комуникацију с америчком администрацијом и изградњу постојаног партнерства са САД.

Селаковић је нагласио да је наша земља веома заинтересована за унапређење економске сарадње са САД, уједно поздравивши присуство бројних америчких компанија у Србији.

Министар је рекао да очување стабилности у региону и унапређење добросуседске и узајамно корисне сарадње јесте темељ и непромењиво полазиште наше спољне политике, констатујући да је подршка САД регионалним иницијативама од великог значаја.

Селаковић је навео да у односима са свим земљама региона настојимо да тежиште ставимо на развој економске сарадње, посебно издвојивши иницијативу „Отворени Балкан“ као успешан пример.

На састанку је било речи и о недавној посети помоћнице америчког државног секретара Карен Донфрид, ситуацији у региону и дијалогу Београда и Приштине.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsЕвропске интеграције и очување регионалног мира од кључног значаја за Србију

Београд, 26. април 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид о билатералној сарадњи двеју земаља, дијалогу Београда и Приштине, регионалној сарадњи и процесу европских интеграција.

Председница Владе истакла је да су процес европских интеграција и очување регионалног мира и стабилности од кључног значаја за Републику Србију и да су мир и стабилност суштински важни за будућност Западног Балкана.

Брнабић је говорећи о важности регионалне сарадње, истакла иницијативу Отворени Балкан као добар пример повезивања свих грађана региона и пре свега младих.

Србија је посвећена наставку реформи у области владавине права, а најважнији део тог посла урађен је усвајањем уставних амандмана у јануару ове године, што представља предуслов за јачање независности и самосталности судија и тужилаца, рекла је Брнабић.

Премијерка је додала да је Влада посвећена наставку дијалога и отвореној комуникацији са организацијама цивилног друштва и представницима медија.

Помоћница државног секретара САД Карен Донфрид честитала је на добрим економским резултатима Србије. Закључено је да је даље јачање и унапређење економске сарадње од важности за обе стране, као и да су америчке компаније и инвестиције важне за Србију, нарочито у области ИТ и нових технологија.

Брнабић и Донфрид разговарале су и о дијалогу Београда и Приштине. Председница Владе нагласила је у разговору да је Србија отворена и спремна за наставак дијалога и подсетила да Приштина још увек није урадила ништа на формирању Заједнице српских општина што је било договорено Бриселским споразумом још пре девет година.

Брнабић је у разговору истакла добру сарадњу и комуникацију са КФОР-ом, која је нарочито важна за Србе који живе на Косову и Метохији.

Донфрид је рекла да Сједињене Америчке Државе подржавају наставак дијалога Београда и Приштине. Она је такође додала да САД снажно подржавају процес европских интеграција региона.

Брнабић и Донфрид разговарале су и о актуелним геополитичким темама.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsСастанак са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију

26.04.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид, са којом је разговарао о билатералним односима, европским интеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине, као и о другим актуелним геополитичким питањима.

Саговорници су разговарали и о односу Србије према ситуацији у Украјини, али и о диверзификацији енергетских извора у Србији и региону Западног Балкана.

Говорећи о регионалној сарадњи, председник Вучић је истакао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и да у том смислу унапређење добросуседске и узајамно корисне сарадње представља темељно и непромењиво полазиште укупне спољне политике наше земље.

Председник је посебно истакао иницијативу „Отворени Балкан“ као пример успешне регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве, нагласивши да је то најбољи начин за припрему регионалних држава за чланство у ЕУ, али и прилика да достигнемо европске стандарде пре учлањења.

Председник је поздравио присуство бројних и значајних америчких компанија које успешно послују у Србији и додао да постоји огроман потенцијал који би требало искористити, поготово имајући у виду одличне услове које Србија може да понуди потенцијалним инвеститорима.

“Србија је у односу на 2010. годину сто пута увећала извоз у САД”, истакао је председник Вучић. Саговорници су разменили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине, при чему су се сагласили да се отворена питања у дијалогу могу решити под покровитељством ЕУ како би дошло до компромисних решења.

„Наша страна је испунила своје обавезе, док Приштина упорно избегава да спроведе своје. Ни девет година након постизања Бриселског споразума и Плана имплементације, није покренуто оснивање Заједнице српских општина“, истакао је председник и нагласио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу, јер сматра да је то једини пут да се отворена питања реше и постигне обострано прихватљив договор.

Помоћница државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид, истакла је да се Сједињене Државе снажно залажу да читав регион Западног Балкана уђе у Европску унију и поновила да је то један од приоритета америчке спољне политике према региону.

Поздрављајући иницијативу „Отворени Балкан“ и намеру Србије да стави економска питања у фокус регионалне сарадње, помоћница државног секретара САД је истакла да ова иницијатива представља и прилику за још боље промовисање инвестиционих потенцијала региона.

Извор/Фото: www.predsednik.rsАмбасадор Ђурић одржао предавање студентима на Њујоршком универзитету

20.04.2022.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Марко Ђурић одржао је предавање студентима међународних односа на Њујоршком универзитету, на којем је говорио о спољној политици Србије, билатералним односима са САД, као и о регионалној сарадњи у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.

 

На позив Катедре за међународну сарадњу вашингтонског огранка овог Универзитета, амбасадор Ђурић одабран је да се обрати студентима као један од најмлађих амбасадора у дипломатском кору Вашингтона.

Уз кратки осврт на историјски и геополитички контекст положаја и доприноса наше земље глобалном миру, безбедности и солидарности, Ђурић је студентима предочио приоритете спољне политике Србије, оценивши да се снага садашње регионалне и међународне позиције Србије темељи управо на стабилности њене унутрашње политике.

„Поносан сам што сам, од преузимања дужности амбасадора, у Вашингтону гласник добрих вести у вези са Србијом, економског напретка, инвестиционих и инфраструктурних успеха и достигнућа Србије у дигиталној и ИТ индустрији, и гласник нових прилика за пословну и академску сарадњу са САД“, истакао је Ђурић.

 

Он је са студентима поделио и сопствена искуства дипломатског рада у америчкој престоници, указавши им на огроман степен одговорности и озбиљности, али и части и поноса које са собом носи представљање сопствене земље у свету.

Предавањем амбасадора Ђурића, првим ове врсте после више од две године, симболично је инициран специјални едукативни програм Њујоршког универзитета који има за циљ да студентима приближи улогу и значај глобалних лидера у светској спољној политици.Јасна подршка САД европском путу Србије

19.04.2022.

Председница Владе Републике Србија Ана Брнабић састала се данас са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шахин и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом.

Састанку је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил.

Премијерка је истакла да је Влада Србије посвећена јачању партнерства са Сједињеним Америчким Државама.

Како је рекла, присуство компанија из САД у нашој земљи од изузетног је значаја, нарочито у области ИТ индустрије и високох технологија, истичући да су то инвестиције које мењају Србију и дају нам шансу да будемо у корак са светом.

Брнабић је исказала захвалност сенаторима на јасној подршци Сједињених Америчких Држава европском путу Србије, који је, према њеним речима, један од спољнополитичких приоритета, као и на ангажману у дијалогу Београда и Приштине.

Председница Владе је поновила да је Београд посвећен дијалогу и у потпуности спреман за наставак разговора са Приштином.

Брнабић је, говорећи о ситуацији у региону, истакла да су очување мира и стабилности кључни за даљи регионални напредак, али исто тако и за напредак Србије.

Сенатор Марфи рекао је да је циљ посете Западном Балкану тај како би увидели који су све начини за оснаживање регионалне сарадње, док је сенаторка Шахин изразила задовољство чињеницом да фирме из САД учествују у изградњи капиталних инфраструктурних пројеката у Републици Србији.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsСастанак председника Вучића са америчким сенаторима

19.04.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шејхин, као и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом, са којима је разговарао о билатералној сарадњи, европским интеграцијама Србије, ситуацији у региону, енергетици и кризи у Украјини.

Председник Вучић је истакао да је унапређење сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије.

„Трговинска размена ће ове године достићи износ од 1,2 милијарде долара, што показује значајан напредак у нашим економским односима. Надамо се додатном интензивирању различитих видова сарадње и реализацији конкретних пројеката од обостраног интереса“, рекао је председник Вучић.

Поводом кризе у Украјини, председник Вучић је нагласио приврженост Србије поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, о чему сведочи и гласање Републике Србије у Генералној скупштини Уједињених нација и другим међународним телима.

Током разговора са америчким сенаторима, председник Вучић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.

„То је један од наших приоритетних спољнополитичких циљева и стратешко опредељење Србије“, истакао је председник Вучић.

Разговарајући о ситуацији у региону, председник Вучић је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар БиХ.

Он је додао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и јачање сарадње у свим областима, а посебно у области економије, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије.

С тим у вези, председник Вучић је, као пример успешне регионалне сарадње, навео Иницијативу „Отворени Балкан“, чији је циљ даљи развој региона и подизање животног стандарда свих његових грађана.

Сенатори САД честитали су председнику Вучићу победу на недавно одржаним изборима. Они су нагласили значај сарадње Србије и САД, истакавши да унапређење односа двеју земаља води јачању економске и политичке сарадње.

Извор: https://www.predsednik.rs/ Састанак председника Вучића са амбасадором Сједињених Америчких Држава

18.04.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора САД Кристофера Хила са којим је разговарао о билатералној сарадњи, глобалним питањима и ситуацији у региону.

Двојица саговорника нагласили су да је услов за напредак и Србије и целог региона очување мира и стабилности, те да је у том смислу подршка САД од изузетног значаја.

Председник Вучић је изразио наду да ће током мандата амбасадора Хила, већ добри односи Србије и САД, бити додатно унапређени.

Амбасадор Хил је истакао да Западни Балкан добро познаје, да постоји велики потенцијал за економски развој региона, нагласивши да је неопходно радити на бољој промоцији и привлачењу америчких инвеститора, укључујући и иницијативу Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rsАмбасадор Ђурић учествовао на округлом столу Немачко-америчког пословног савета

13.04.2022.

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић учествовао је на округлом столу у организацији Немачко-америчког пословног савета у Вашингтону.

Теме дискусије били су билатерални економски односи Србије и Немачке, као и Србије и САД, а размењена су мишљења и о приликама за њихово даље унапређивање у контексту јачања трансатлантских пословних веза.

Присутним представницима америчко-немачке пословне заједнице амбасадор Ђурић изложио је привредне и трговинске потенцијале Републике Србије као међународно признатог економског лидера нашег региона. Такође, представио је и концепт „Отвореног Балкана“, упознавши присутне са регионалним значајем ове иницијативе и могућностима које нуди свим укљученим странама.

На догађају су учествовали представници десетак америчких и немачких компанија које послују у САД, међу којима су ,,Сименс“ (Siemens), „Панасоник“ (Panasonic), „Бе-Ем-Ве” (BMW), „Бенк оф Америка“ (Bank of America), „Илај Лили“ (Eli Lilly), „Оксиџн Солушнс“ (Oxygen Solutions) и друге.

Немачко-амерички пословни савет је непрофитна организација која у свом чланству окупља еминентне компаније, предузећа и професионалце из пословне заједнице са циљем пружања подршке јачању немачко-америчке економске сарадње и трговине.Амбасадор Ђурић са председником Сједињених Америчких Држава

9. април 2022. године

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону састао се у Белој кући са председником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом.

Председник Бајден угостио је амбасадора Ђурића у Овалном кабинету Беле куће.

Амбасадор Ђурић је истакао да високо ценимо овај гест поштовања према Србији и нашим 140 година дугим међудржавним односима који последњих година бележе континуирани тренд раста у бројним областима.

„Наставком марљивог рада на економском развоју, реформама, повезивању и модернизацији, враћамо дуг себи, али и стичемо поштовање других. Као земља окренута будућности, али и уз очување своје традиционалне суштине, Република Србија ће, на челу са председником Александром Вучићем као покретачем бројних позитивних промена у друштву, наставити да остварује изузетне резултате и изграђује односе и мостове сарадње у међународној заједници“, рекао је Ђурић.

Ђурић је изразио уверење да ће Република Србија, као одговоран и поуздан партнер свима у међународној заједници, наставити да доследно спроводи политику регионалне стабилности, залажући се за мир, просперитет и економски напредак свих грађана Западног Балкана.Председник Вучић примио акредитивна писма амбасадора САД и Бразила

31. март 2022.

Председник Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованих амбасадора Бразила и САД Жозе Мауро да Фонсека Коста Коутоа и Кристофера Хила.

Вучић је у Палати Србија прво примио акредитиве амбасадора Бразила, а затим и амбасадора САД Кристофера Хила.

Испред Палате вијориле су се америчка и бразилска застава, а амбасадоре је дочекала Гарда Војске Србије.

Новоименовани амбасадор Жозе Мауро да Фонсек Коста Коуто на дужности је наследио бразилског колегу Едуарда Ботеља Барбозу, а амбасадор Хил Ентонија Годфрија.

Церемонији предаје акредитивних писама новоименованих амбасадора присуствовао је и министар спољних послова Никола Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rsАмбасада покровитељ хуманитарне акције “Тројка из Блока”

19.03.2022.

Хуманитарно-спортска манифестација “Тројка из Блока”, један од пројеката хуманитарне организације “Срби за Србе”, одржана је по први пут у Вашингтону.

Замишљена као турнир у брзом шутирању тројки, ова манифестација има за циљ борбу против беле куге и помоћ социјално угроженим породицама са више од четворо деце.

Амбасада у Вашингтону је дала свој допринос догађају донирајући нове кошаркашке лопте и, заједно са “Ер Србијом”, поклонила је две повратне авионске карте на релацији Њујорк-Београд.

Хуманитарна организација “Срби за Србе” је основана 2005. године као непрофитна и неполитичка организација која је до сада прикупила осам милиона евра и помогла 2.800 породица са преко 14.000 деце. У САД је регистрована 2010. године.Амбасадор Ђурић уручио Николи Јокићу заставу Србије

15.03.2022.

Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић уручио је српску државну заставу Николи Јокићу, најбољем кошаркашу НБА лиге, првом Србину носиоцу МВП титуле, и, како је истакао, човеку тренутно познатијем у Америци више него читав наш регион.

Ђурић је на Твитеру, уз фотографију, навео да је Јокићу пренео захвалност Србије и поздраве председника Александра Вучића.

"Својом скромношћу, смерношћу којом зрачи и добром сликом о нашем народу коју сопственим примером шаље где год да се појави, чини целу Србију поносном. Увек ћемо бити ту за њега и уз њега", написао је Ђурић.

Извор: ТанјугАмбасадор Ђурић на међународној конференцији „Југоисточна Европа и источни Медитеран“

15. март 2022. године

На позив „Делфи економског форума“, амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић био је један од говорника на међународној конференцији „Југоисточна Европа и источни Медитеран“ одржаној данас у Вашингтону.

Амбасадор Ђурић обратио се у оквиру панела “Редефинисани Западни Балкан“ на којем је говорио о значају снажне и свестране регионалне сарадње и јачању различитих видова економске и енергетске дипломатије као темељима за очување мира и стабилности.

„Период балканизације Балкана је готов и почиње нова ера заједништва за све актере у нашем региону. Актуелне изазове и кризе са којима се суочавамо можемо превазићи само солидарношћу, сарадњом и повезивањем у свим областима од заједничког интереса“, оценио је Ђурић.

Он је додао и да су предуслови стабилности и добросуседских односа управо сарадња заснована на економији, инвестицијама и отварању нових могућности за повезивање које ће донети бољитак свим укљученим странама.

„То је наш путоказ ка бољој, стабилнијој и перспективнијој будућности. Следећи га показујемо да је свако од нас појединачно поуздан партнер, али и да само заједничким наступом можемо осигурати напредак за све наше грађане. Од суштинске је важности да очувамо мир и стабилност, да будемо посвећени заједничком циљу и да верујемо да заједно заиста можемо све“ подвукао је Ђурић.

Он је говорио и о потенцијалу концепта „Отворени Балкан“ који све више постаје синоним за економску дипломатију, сарадњу, и заједништво као вредности чији је значај посебно акцентован у актуелним условима на међународном плану.

„Визионарски приступ председника Александра Вучића и највиших званичника Северне Македоније и Албаније отелотворио је „Отворени Балкан“ као кључну иницијативу која ће трансформисати и ојачати цео наш регион. Наш труд препознају партнери у Европи, као и у Америци, од којих редовно добијамо уверавања са највишег нивоа о подршци даљем развоју и реализацији конкретних пројеката“, истакао је Ђурић.

Организатор конференције је непрофитна организација „Делфи економски форум“ са седиштем у Атини која, између осталог, организује и Економски форум у Делфима као један од водећих економских скупова у Европи.

Одржана по трећи пут, ова дводневна конференција сваке године у Вашингтону окупља високе представнике америчке администрације, међу којима су званичници Стејт дипартмента, конгресмени, сенатори, као и директори и председници најзначајнијих институција из економског, истраживачког, академског и невладиног сектора у САД.Амбасадор Ђурић предао акредитиве генералном гувернеру Сент Китса и Невиса

21.02.2022.

Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић постао је данас први амбасадор Републике Србије у Федерацији Светог Кристофера и Невиса на нерезиденцијалној основи.

У свечаној церемонији одржаној у резиденцији генералног гувернера у главном граду Бастеру, амбасадор Ђурић предао је акредитивна писма генералном гувернеру ове острвске државе Семјуелу Вејмауту Тејплију Ситону.

Ђурић је Ситону пренео искрену жељу Републике Србије за јачање односа и сарадње са Сент Китсом и Невисом, као и личне поздраве председника Александра Вучића.

Поред састанка са генералним гувернером, током боравка су предвиђени састанци и са премијером Тимотијем Херисом, министром спољних послова Марком Бентлијем, као и другим званичницима Сент Китса и Невиса.

Федерација Светог Кристофера и Невиса стекла је независност од Велике Британије 1983. године, а по државном уређењу је уставна парламентарна монархија и чланица британског Комонвелта.Република Србија купила нову зграду за Амбасаду у Вашингтону

19. фебруар 2022. године

Република Србија од данас је власник нове зграде на престижној локацији у центру Вашингтона. Непокретност је прибављена у јавну својину Републике Србије за потребе Амбасаде у Вашингтону која све до сада у власништву није имала своје званичне просторије, већ је од распада бивше Југославије дуги низ година радила у изнајмљеним и нерепрезентативним привременим пословним просторима.

„Данас смо у Вашингтону исписали једну малу, али значајну цртицу из дипломатске историје Србије“, рекао је приликом свечаног уручења кључева амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић.

„Србија је данас постала власник нове, прелепе палате Амбасаде Србије у центру Вашингтона, на само неколико стотина метара од Беле куће. Ово неоренесансно, историјско вашингтонско здање било је у власништву некадашњег државног секретара САД Елихјуа Рута, а сада је постало нова зграда српске Амбасаде“ изјавио је амбасадор.

Ђурић је изразио посебно задовољство што наша земља коначно има нови дом после више деценија боравка у изнајмљеним, неусловним просторима где ни српска застава није могла да се вијори и где није било адекватног ни пристојног начина да се земља репрезентује.

„Визија развоја Србије која полако постаје стварност очитује се и овде, заједно са нашом жељом да стално унапређујемо односе са Сједињеним Државама“, оценио је Ђурић и додао да ће нова зграда бити и значајан центар окупљања српске дијаспоре и српске заједнице, и то не само у Вашингтону и околини, него и у целој Америци.

Амбасадор Ђурић је додао да је нови дом највишег српског дипломатског представништва у САД плод вредног рада у Вашингтону претходних месеци, али и суштинског разумевања и подршке у Београду.

„Захвалан сам државном руководству Србије, на челу са председником Александром Вучићем, на визији да овај значајан резултат за Србију овде у Америци подржи и финансијски и политички“ казао је он.

„Овакво решавање деценијских проблема и нови почетак за Србију у Вашингтону могућ је искључиво захваљујући резултатима које је Србија постигла последњих неколико година, и показује да као друштво заједно заиста можемо све“, истакао је Ђурић.

Он је изразио захвалност и америчким домаћинима из Стејт дипартмента и града Вашингтона који су Амбасади помогли око свих неопходних административних процедура.

„Поносан сам и срећан што, заједно са својим колегама које су уложиле доста труда да се ово реализује, службујем овде у времену које је и време опоравка и обнове Србије и рада на унапређењу српско-америчких односа“, закључио је Ђурић.Отварање дечје изложбе „Моја Србија“ у нашој Амбасади

Вашингтон, 17. фебруар 2022. године – У част Дана државности, Амбасада Републике Србије у Вашингтону организовала је наградну изложбу за децу под називом „Моја Србија“, која је данас званично отворена у просторијама Амбасаде.Председник Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

15.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава. Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима.

Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“, закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rsПисмо-честитка председника Сједињених Америчких Држава председнику Републике Србије

12.02.2022.

Поводом Дана државности Републике Србије, председник Александар Вучић примио је писмо-честитку председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена.

У честитки се каже: „Поштовани господине председниче, У име америчког народа, честитам Вам Дан државности Србије, 15. фебруар.

Наше земље негују дуго партнерство, укорењено у породичним везама и преко 140 година дугој заједничкој историји, која укључује два светска рата током којих смо били савезници. У овом периоду, изградили смо снажне односе који су потпора економском развоју и који унапређују просперитет српског народа, пружају подршку демократским институцијама Србије и виталној улози цивилног друштва и медија. Наша заједничка залагања, такође, промовишу регионалну безбедност, нарочито кроз дуготрајно државно партнерство Србије са Националном гардом из Охаја. У новембру смо, после пет година, одржали прве билатералне консултације из области одбране.

Драго ми је што сте учествовали на Самиту за демократију у децембру. Охрабрујем Вас и Вашу Владу да наставите да вредно радите на примени домаћих реформи које су потребне да би свим људима у Србији биле доступне тековине демократије. Исте те реформе помоћи ће да се гарантује одрживи развој, владавина права и привлачна инвестициона клима, а приближиће вас и приступању Европској унији. Стремљења Србије ка ЕУ зависе, такође, од напретка ка пуној нормализацији односа између Београда и Приштине, за коју, као што знате, сматрам да мора да буде заснована на узајамном признању. Сједињене Државе су спремне да вас подрже у раду у доброј вери како бисте остварили овај циљ. Европска породица неће бити потпуна без Србије и свих њених суседа.

Желим Вама и свим људима у Србији срећан Дан државности“, наводи се у честитки председника Бајдена.

Извор/Фото: www.predsednik.rsРазговор са администраторком Америчке агенције за међународни развој (USAID)

08.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је вечерас путем видео линка са администраторком Америчке агенције за међународни развој (USAID) Самантом Пауер, са којом је разменио мишљења о актуелним пројектима који за циљ имају међусобно повезивање и јачање сарадње у региону, као и о модалитетима наставка плодне сарадње са овом организацијом.

Председник Вучић је захвалио USAID-у на великој помоћи у виду бројних пројеката и изузетног ангажмана експерата у разним областима, који су умногоме допринели расту наше земље на многим пољима.

Председник је изразио посебну захвалност на несебичној помоћи током кризе изазване пандемијом КОВИД-19 и додао да је и овај глобални изазов јасно показао значај солидарности и сарадње, поготово кроз програм „Заједно против КОВИД-а“.

Председник Вучић је посебно истакао да Србија, као иницијатор бројних пројеката који за циљ имају повезивање земаља региона, озбиљно и одговорно приступа свим питањима од значаја за јачање међусобне сарадње, економског напретка и изградње поверења.

У том смислу, Србија је била покретач не само иницијативе „Отворени Балкан“ која омогућава слободно кретање људи, роба, услуга и капитала, већ и великих инфраструктурних пројеката који ће подићи квалитет живота свих грађана региона.

Администраторка Пауер је истакла досадашње изузетно партнерство USAID-а са нашом земљом, нагласивши посвећеност континуираној подршци реформама и развојним приоритетима Србије.

Председник Вучић је са администраторком Пауер разговарао и о ситуацији у Босни и Херцеговини, где је поновио посвећеност Србије очувању Дејтонског споразума и, у складу са њиме, пуном поштовању територијалног интегритета Босне и Херцеговине.

Председник Вучић и администраторка Пауер су поновили посвећеност даљој сарадњи у циљу свеобухватног развоја региона који тежи чланству у ЕУ, истакавши да Србија, као покретач регионалног повезивања, треба додатно да појача своју улогу и залагање у том смеру.

Председник Вучић је од администраторке Пауер замолио за помоћ USAID-а у програмима развоја предузетништва и борбе против корупције.

Извор/Фото: www.predsednik.rsБеоград добија Центар за четврту индустријску револуцију

7. фебруар 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу. Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пl