| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
DOBRODOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU AMBASADE SRBIJE U VAŠINGTONU

 

 

Radno vreme

Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama na zakazivanje): 10:00 - 13:00 časova

Telefon Konzularnog odeljenja: + 1 (202) 706-0209

E-mail Konzularnog odeljenja: consular@serbiaembusa.org

Praznici

Adresa
1333 16th Street, NW

Washington, DC 20036

    

Telefon: + 1 (202) 507-8654

Dežurni telefon: + 1 (202) 706-0209 

(van radnog vremena i praznikom)

Advokati
Fax:         + 1 (202) 332-3933 Konzularna nadležnost
E-mail:  info@serbiaembusa.org Počasni konzuli
   
 
 
 

 
Knjiga žalosti u Ambasadi

3. maj 2023. godine

Odlukom Vlade Republike Srbije, povodom tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, proglašena je trodnevna žalost na čitavoj teritoriji Republike Srbije počev od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. majem 2023. godine.

Tim povodom, u Ambasadi Republike Srbije u SAD biće otvorena knjiga žalosti:

- u petak, 5. maja od 12 do 17 časova,

- u subotu, 6. maja od 12 do 14 časova,

- u nedelju, 7. maja od 12 do 14 časova,

- u ponedeljak, 8. maja od 12 do 17 časova.

Izjave saučešća mogu se slati i elektronskim putem na adresu: info@serbiaembusa.org


Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu

U periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, uporedo sa Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova koji se obavlja na teritoriji Republike Srbije, Republički zavod za statistiku sprovodi Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu.

Pozivamo državljane Republike Srbije koji žive u inostranstvu, bilo sa svim članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo, da učestvuju u istraživanju.

Svrha sprovođenja ovog istraživanja jeste dobijanje što potpunije slike o brojnosti, osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim i drugim karakteristikama naših građana u inostranstvu.

Ukoliko želite da učestvujete u istraživanju, potrebno je da se registrujete i popunite Upitnik.


 
 
Ambasador Đurić organizovao poslovni okrugli sto

02. decembar 2022.

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić organizovao je, u okviru saradnje sa Američko-centralnoevropskom poslovnom asocijacijom (ACEBA), poslovni okrugli sto na kojem su razmotreni postojeći i budući modaliteti saradnje naših dveju država u privrednom domenu.

 

Obrativši se u svojstvu domaćina skupa, ambasador Đurić je upoznao prisutne sa prioritetima nove Vlade Srbije, podvukavši među ključnim sektorima energetiku, privredu i IKT industriju.

„Neizmerno smo ponosni što je sektor informacionih tehnologija po prvi put prevazišao prethodno vodeći sektor poljoprivrede, tako da očekujemo da ćemo ovu godinu završiti sa rekordnim izvozom IKT usluga od preko 2,7 milijardi evra“, istakao je Đurić.

Precizirajući da veštačka inteligencija ima sve veći uticaj u IT domenu, ambasador Đurić obavestio je prisutne da je Srbija, kao prva zemlja u našem regionu, prošle sedmice izabrana za članicu Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, što predstavlja veliko priznanje našeg uspeha u ovoj vrsti industrije.

Govoreći o bilateralnoj saradnji sa SAD, Đurić je naglasio značaj uspostavljanja strateškog dijaloga kao potvrde visokog nivoa političkih odnosa naših dveju zemalja ostvarenog u poslednjih nekoliko godina obostranom otvorenošću i dobrim postavljanjem našeg rukovodstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. U tom smislu, ponovio je i interes Srbije da sa članicama ove Asocijacije nastavi da snaži međusobno poverenje i unapređuje saradnju po svim pitanjima.

„Imajući u vidu da će privredna saradnja zauzeti važno mesto u strateškom dijalogu sa Amerikom, nadamo se da ćemo tu produktivnu platformu za dalje unapređenje naših bilateralnih odnosa koristiti i za otpočinjanje pregovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, što je nedvosmisleno ocenjeno kao pitanje od značaja za obe strane“, ukazao je Đurić.

Saradnju u našem regionu ambasador Đurić takođe je izdvojio kao jedan od glavnih radnih fokusa Vlade, posebno u smislu promocije „Otvorenog Balkana“ i aktivnijeg zajedničkog predstavljanja perspektiva regiona kao celine.

Okruglom stolu su, pored predsednika Asocijacije ACEBA Erika Stjuarta, prisustvovali i Luis Dupua, direktor globalnog poslovnog razvoja u „Lokid Martinu“, kao i predstavnici kompanija „Behtel“, „UGTR rinjuablz“, „Merk“, „L3 Heris“ i drugih.

Događaj, održan u prostorijama Ambasade Srbije u Vašingtonu, predstavlja nastavak redovne prakse održavanja okruglih stolova i sastanaka, uspostavljene prošle godine, kao dodatnog kanala komunikacije sa poslovnim subjektima u SAD i vida promocije ekonomskih, tehnoloških i investicionih potencijala naše zemlje.


Ambasador Đurić održao predavanje na Univerzitetu Klemson u Južnoj Karolini

25. novembar 2022.

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić boravio je u poseti Univerzitetu Klemson u Južnoj Karolini, gde je održao predavanje studentima političkih nauka.

 

U svom izlaganju, ambasador Đurić upoznao je studente sa osnovnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije i naporima na razvoju regionalne saradnje kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, a osvrnuo se i na aktuelne izazove u kompleksnim okolnostima na međunarodnom planu.

U razgovoru sa prorektorom Univerziteta Klemson i rukovodstvom tamošnje Katedre za političke nauke, obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom uspešnom saradnjom i partnerstvom između Univerziteta Klemson i Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koje se realizuje od 2006. godine, a razmotrene su i mogućnosti za dalje unapređenje programa razmene studenata i istraživača iz Srbije na ovom Univerzitetu.


Ambasador Đurić na obeležavanju misije "Halijard“

20. novembar 2022.

Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Marko Đurić prisustvovao je, na poziv Američkog muzeja vojnog vazduhoplovstva i specijalnih operacija, obeležavanju misije „Halijard“ u Severnoj Karolini.

Obrativši se u svojstvu počasnog gosta, ambasador Đurić osvrnuo se na period uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD pre više od 140 godina, ističući istorijsko savezništvo naša dva naroda u oba svetska rata.

 

Govoreći o posebnoj ulozi srpske vojske i srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, Đurić je ukazao da su vrednosti i slobodarski principi za koje su se naši preci tada borili rame uz rame sa američkim saveznicima isti oni koji i danas vezuju oružane snage naših dveju zemalja, za šta je najsvetliji primer saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Ambasador Đurić je podsetio da je pre dve godine, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, u Pranjanima sagrađen i svečano otvoren Memorijalni kompleks posvećen misiji „Halijard“, kao i da je obeležavanje godišnjice ove vojne operacije prošle godine uvršćeno u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije.

,,Ponosan sam na to što naši narodi, naše institucije i naše vlade odaju počast hrabrim ljudima koji to zaslužuju, i nastavljaju da pričaju priče koje zaslužuju da budu ispričane“, dodao je Đurić.

 

U odvojenom razgovoru ambasadora Đurića sa rukovodstvom muzeja dogovoreno je da, od sledeće godine, izložba posvećena operaciji „Halijard“ bude deo stalne postavke Američkog muzeja vojnog vazduhoplovstva i specijalnih operacija u Fejetvilu, koji se nalazi kod najveće američke vojne baze Fort Liberti.

Pored ambasadora Đurića, na ovoj manifestaciji govorili su i predsednik Fondacije misije Halijard Džon Kapelo, istoričar specijalnih operacija združenih snaga Bob Sil, kao i major Stiven Smit, potomak jednog od američkih pilota spašenih tokom ove vojne akcije.

Operacija „Vazdušni most“, u američkim vojnim krugovima poznata i pod nazivom „Operacija Halijard“, najveća je akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu. Na teritoriji Srbije sprovedena je u periodu od maja 1944. do februara 1945. godine od strane pripadnika vazduhoplovnih snaga SAD, Jugoslovenske vojske u otadžbini i meštana sela Pranjani. Smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija u istoriji ratova, izvedenih iza neprijateljskih linija.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova