| |     latinica | english  
Насловна
Нова два члана Српског кокуса на Капитолу

Вашингтон, 18. фебруар 2021. године – Конгресмени Дејвид Мекинли и Ентони Гонзалес два су нова члана Српског кокуса у Конгресу Сједињених Америчких Држава.

У одвојеним разговорима са амбасадором Републике Србије у САД Марком Ђурићем, конгресмени Мекинли и Гонзалес прихватили су Ђурићев позив да се придруже Српском кокусу на Капитолу.

Тим поводом, конгресмен Мекинли изјавио је на свом твитер налогу да му је част што је постао званични члан Српског кокуса, као и да се радује наставку јачања партнерства Србије и САД.

Он у Представничком дому заступа интересе савезне државе Западна Вирџинија, док конгресмен Гонзалес представља савезну државу Охајо.

Приступањем двојице конгресмена који долазе из америчких савезних држава са бројном српском дијаспором, Српски конгресни кокус увећан је за укупно четири нова члана само у протеклих десет дана.Амбасадор Ђурић: Односи са САД су темељ нашег будућег напретка

Вашингтон, 15. фебруар 2021. године - Србија жели да њени односи са САД буду темељ нашег будућег напретка, развоја и стабилности, рекао је данас амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић на виртуелном обележавању Дана државности Србије, у организацији Амбасаде.

Ђурић је подсетио да се овај дан обележава у знак сећања на 15. фебруар 1835. када је Србија усвојила први модеран, либералан устав, али је подсетио и на почетак Првог српског устанка, који је, како је рекао, био српска револуција.

Истакао је да је Србија била међу првим земљама које су одбациле феудализам, а да је данас, 217 година касније модерна и демократска земља, која тежи да буде лидер у економском развоју, демократским реформама и повезивању у региону и делу света у којем се налази.

"Тешко радимо на томе да постанемо модел демократије, слободе и сарадње у региону и свесни смо да то не можемо да постигнемо без снажног партнерства са народом и институцијама ове сјајне земље", поручио је Ђурић.

Подсетио је и да се ове године обележава 140. годишњица успостављања дипломатских односа Србије и САД.

"Ми сада имамо одговорност да испунимо очекивања и снове предака, да чувамо односе који су били тако драгоцени за развој и напредак нашег региона, али и постизање заједничких циљева Србије и САД", рекао је Ђурић.

Указао је на то да су Срби и Американци били савезници и партнери у оба светска рата.

Према његовим речима, не треба заборавити да је Србија у Првом светском рату, борећи се за слободу, изгубила једну трећину становништва, а да су се у Другом светском рату, супротстављајући се нацизму, Србија и САД заједно борили свим снагама.

Истакао је да у свом мандату жели да исприча причу о пријатељству и успеху, упутивши на крају поздрав: "Живела Србија, живела Америка!"

Заменик помоћника америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Метју Палмер такође је подсетио да се ове године обележава 140 година од потписивања конзуларног споразума између Србије и САД, којим су односи две земље, како је рекао, ушли у нову еру која траје до данас.

"Кроз историју смо били партнери и савезници у радосним и трагичним временима, и борили се заједно у два епска рата која су преобликовала Европу, потресла свет и створила геополитички пејзаж у којем сада живимо", навео је Палмер.

Подсетио je да је да је у јулу 1918. тадашњи амерички председник Вудро Вилсон наредио да се српска застава подигне уз америчку на Белој кући као гест пријатељства и солидарности, као и на низ примера пружања помоћи САД Србији.

Истакао је и да САД не могу да се довољно одуже српским породицама које су пружиле дом за 500 америчких пилота у Другом светском рату у операцији ''Халијард''.

Рекао је и да Американци и Срби утичу на животе једни других кроз уметност, књижевност, науку и спорт, истичући невероватна открића Николе Тесле, Михајла Пупина, као и на допринос Дејвида Вујића, члан тима који је радио на пројекту Аполо 7 који је послао човека на Месец.

"Сигуран сам да ћемо из тешког времена пандемије, која је погодила свет на начин на који нико није могао да замисли, изаћи ближи и посвећенији него икада. Најбољи дани наших билатералних односа тек долазе", поручио је Палмер, честитајући празник на српском језику.

Представник Мисурија у Представничком дому америчког Kонгреса и копредседавајући Српског конгресног кокуса Емануел Кливер је истакао да "не славимо само Дан државности Србије, већ и односе две земље који трају више од века".

"Задовољство ми је што представљам велику српску заједницу у градићу Шугар Крик и настављам да будем копредседавајући српског Кокуса", рекао је Кливер и најавио да ће ускоро посетити Србију.

Амбасада је приказала и документарни филм посвећен Дану државности Србије.

(Танјуг)Виртуелно обележавање Дана државности Републике Србије

Вашингтон, 15. фебруар 2021. године - Амбасада Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама ове године обележава Сретење - Дан државности Републике Србије виртуелним путем. Програм који смо припремили за ту прилику можете погледати на Јутјуб каналу Амбасаде:

Обележавање Дана државности Републике Србије у ВашингтонуДан државности Републике Србије

У част Дана државности Републике Србије, Министарство спољних послова припремило је честитку коју можете погледати на следећем линку:

Дан државности Републике Србије

 Амбасадор Ђурић са сенатором Џонсоном о унапређењу сарадње Србије и САД

Вашингтон, 11. фебруар 2021. године - Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић састао се са сенатором Роном Џонсоном, са којим је разговарао о даљем унапређењу политичке и економске сарадње Србије и САД.

Амбасадор Ђурић је у разговору истакао да би, у години обележавања посебног јубилеја – 140 година билатералних односа, којој је претходило закључивање историјски значајног економског споразума у Вашингтону, новостворени позитивни моментум у односима требало искористити за наставак реализације стратешких приоритета наше земље.

Ђурић је додао да се мало која земља данас може похвалити дипломатским односима са САД који сежу у скоро двовековну историју. У томе, како је указао, лежи додатна вредност Вашингтонског споразума оријентисаног на стварање привредно и трговински јаке Србије, коју је управо председник Александар Вучић препознао као главно преимућство у наступу наше земље на међународној сцени.

Отварањем Канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду демонстрирано је поверење америчке стране у способност Србије да преузме економско кормило региона и афирмише се као фактор мира и стабилности, оценио је амбасадор.

Ђурић је исказао захвалност сенатору Џонсону на отворености и спремности да саслуша нашу страну у свим сусретима са највишим званичницима наше земље, а нарочито са председником Александром Вучићем.

У свим тим разговорима, којима је и сам у више наврата присуствовао, према речима амбасадора Ђурића доминирала је политичка порука наше стране о снажној и стабилној Србији, која је фокусирана на будућност и јасно опредељена на свом европском путу.

Као републикански сенатор, Рон Џонсон у Сенату представља савезну државу Висконсин и председава Одбором за унутрашњу безбедност и владине послове.Експанзија пријатељских веза са државама Кариба

Вашингтон, 10. фебруар 2021. године – У разговору са Родолфом Сабонгеом, генералним секретаром Асоцијације карипских држава (АCS), амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић истакао је да ће Република Србија наставити да негује братске везе са државама Кариба.

Преневши поруке пријатељства народа Србије, али и председнице Владе Ане Брнабић и председника Александра Вучића, амбасадор је подсетио да програми и пројекти попут „Свет у Србији“ недвосмислено показују да Република Србија има за циљ промовисање културе, традиције, високог образовања и политике добрих односа сарадње и међусобног уважавања са државама у Карипском региону.

Амбасадор Ђурић указао је на важност ове Асоцијације као форума за унапређење билатералних односа Републике Србије са државама Кариба. Од посебног значаја за нашу земљу јесте став оних држава чланица ACS које поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, истакао је амбасадор приликом предаје акредитивних писама, чиме је и званично постао посматрач при овој регионалној организацији.

Асоцијација држава Кариба основана је 1994. године и окупља 25 држава чланица, 12 придружених чланица и 28 држава посматрача.

Република Србија примљена је у посматрачки статус при овој Асоцијацији 2012. године, а путем својих представника активно учествује у самитима и министарским састанцима ACS од 2011. године.Конгресмен Џонсон нови члан Српског кокуса у Конгресу САД

Вашингтон, 9. фебруар 2021. године – На позив амбасадора Републике Србије у САД Марка Ђурића, конгресмен Бил Џонсон приступио је Српском кокусу у Конгресу Сједињених Америчких Држава.

Конгресмен Џонсон истакао је значај војне сарадње Србије и Охаја у оквиру Програма државног партнерства, који траје већ 15 година, те спремност на ангажман у даљем поспешивању билатералне сарадње Србије и САД.

Конгресмен Бил Џонсон припадник је Републиканске странке, а у Доњем дому Конгреса САД представља савезну државу Охајо са којом Србија има закључен Споразум о статусу снага од 2006. године.

Проширење састава Српског кокуса једна је од иницијатива амбасадора Ђурића којом се у најзначајнијем законодавном телу америчке администрације оснажује слика Србије као кредибилног партнера и фактора стабилности у читавом региону.Председник Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Београд, 7. фебруар 2021. године - Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

 


Oпширније...
Честитка председника САД поводом Дана државности Србије

Београд, 7. фебруар 2021. године - Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден упутио је писмо-честитку председнику Републике Србије Александру Вучићу поводом Дана државности Србије, у којој се каже:

„У име америчког народа упућујем искрене честитке Вама и Вашим суграђанима поводом Дана државности Србије 15. фебруара.

Имајући у виду 140 година партнерства између наших двеју земаља, Сједињене Државе остају трајно посвећене унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности.

И даље остајемо непоколебљиви у подршци циљу Србије у погледу европских интеграција и пружамо вам подстицај да и даље предузимате тешке кораке ка постизању тог циља, укључујући увођење неопходних реформи и постизање свеобухватног споразума о нормализацији са Косовом, који је фокусиран на међусобно признање.

Снага наших односа темељи се на дубокој историји веза између наших народа који су ратовали као савезници у оба светска рата и ми изузетно ценимо велики допринос који су Срби дали америчком друштву у многим областима. Такође ценимо нашу блиску сарадњу у борби против пандемије Ковид-19, док се заједно суочавамо са овим глобалним изазовом без преседана.

Радујем се сарадњи са Вама на продубљивању пријатељских веза између наших земаља и јачању односа између Србије и Сједињених Држава. Вама и народу Србије желим да радосно прославите свој празник“, наводи се у честитки председника Бајдена. Амбасадор Ђурић разговарао са конгресменом Мрваном

Вашингтон, 6. фебруар 2021. године - Амбасадор Републике Србије у САД Марко Ђурић састао се у Вашингтону са конгресменом Френком Мрваном, демократским представником савезне државе Индијане у Доњем дому Конгреса САД.

Током разговора, конгресмен Мрван прихватио је позив амбасадора Ђурића да се придружи саставу Српског кокуса на Капитол хилу. Истакао је да ће му бити задовољство да, заједно са другим члановима Српског кокуса, ради на стварању снажније слике Србије пред администрацијом новоизабраног председника САД Џозефа Бајдена.

Захваливши Мрвану на подршци и приступању нашем Кокусу, Ђурић је поновио да је један од циљева које је себи поставио преузимањем дужности амбасадора у САД управо интензивирање контаката са конгресменима и увећање Српског кокуса. Подсетио је и да су односи са САД један од стубова спољне политике Србије, те да ће у наредном периоду, у години када обележавамо 140 година дипломатских односа, настојати да кључне приоритете наше државне и националне политике на најбољи могући начин представи свим главним актерима америчке извршне и законодавне власти.

На општим изборима за Представнички дом, одржаним 3. новембра 2020. године, конгресмен Мрван победио је републиканца Марка Лејву, а заклетву, којом је и званично ступио на дужност у 117. сазиву Конгреса САД, положио је 3. јануара 2021. године.

Српски кокус у америчком Конгресу представља двопартијску интересну групу чланова из редова демократа и републиканаца, које окупља заједнички интерес за даљим унапређењем односа Србије и САД. Копредседавајући нашег Кокуса су Стив Стајверс, републиканац из Охаја, и Емануел Кливер, демократа из Мисурија.Архива вести
Нова два члана Српског кокуса на Капитолу
Амбасадор Ђурић: Односи са САД су темељ нашег будућег напретка
Виртуелно обележавање Дана државности Републике Србије
Дан државности Републике Србије
Амбасадор Ђурић са сенатором Џонсоном о унапређењу сарадње Србије и САД
Експанзија пријатељских веза са државама Кариба
Конгресмен Џонсон нови члан Српског кокуса у Конгресу САД
Председник Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Честитка председника САД поводом Дана државности Србије
Амбасадор Ђурић разговарао са конгресменом Мрваном
Амбасадор Ђурић разговарао са генерал-мајором Херисом
И у хаосу и у напретку Срби и Американци су били савезници
Амбасада обележила Међународни дан сећања на жртве Холокауста
Министар Селаковић честитао Блинкену на избору за државног секретара
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Учешће амбасадора Ђурића на Видовданском самиту лидера српске дијаспоре
Министар Селаковић: Година подмлађивања српске дипломатије
Амбасадор Ђурић са представником Бехтела о Моравском коридору
Амбасадор Ђурић са представницима Министарства трговине САД
Разговор амбасадора Ђурића са студентима Универзитета Џонс Хопкинс
Амбасадор Ђурић: Озбиљно рачунамо на добре односе на врху Србије и САД
Министар Селаковић очекује сусрет Вучића и Бајдена до краја године
Амбасадор Ђурић: Инаугурација била достојанствена; Борићемо се за Србију
Реформе у области владавине права у фокусу Владе Србије
Честитка председника Вучића новоизабраном председнику Сједињених Америчких Држава
Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Амбасадор Ђурић са представницама Удружења жена о спречавању насиља над женама
Амбасадор Ђурић: Присуство инаугурацији Бајдена на корист Србије
Србија се придружила САД у обележавању Дана Мартина Лутера Kинга
Амбасадор Ђурић: Верујем да ће односи са САД прерасти у нешто значајно
Председник Вучић: Србија по расту прва у Европи
Амбасадор Ђурић: Циљ да увећамо српски Кокус у Конгресу
Председница Владе Брнабић: Србија ће наставити да гради све боље односе са САД
Амбасадор Ђурић: Имамо реалне шансе да билатералне односе са САД подигнемо можда и на највиши ниво у историји
Министар Селаковић: Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Министар Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Председник Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Амбасадор Ђурић: Односи са САД од судбинског значаја са Србију
Амбасадор Ђурић: Желимо да САД буду део српског опоравка
Амбасадор Ђурић: Нови почетак за Америку и нова прилика за Србију
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Саопштење Министарства спољних послова поводом Међународног дана људских права
Књига жалости поводом упокојења Патријарха српског Иринеја
Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде
KОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ДИЈАСПОРУ
НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ
Дигитални садржаји у области културе
ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ
Нијагарини водопади у бојама српске заставе 15. фебруара 2020. године
Република Србија и Света Луција успоставиле дипломатске односе
Фестивал српског филма у Вашингтону, 20-21. октобар 2019. године
Пројекција филма „Милунка Савић – хероина Великог рата“, 16. октобар 2019. године
Представа "Чорба од канаринца", 15. септембар 2019. године
Република Србија - кандидат за Извршни савет УНЕСКА 2019-2023
Дачић: „Проналажење мирног и трајног решења за Косово један је од приоритета америчке спољне политике“
Министар Дачић разговарао са Џоном Болтоном
Министар Дачић на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода у Вашингтону
10. Филмски фестивал Круга Орфелин у Вашингтону
Стефановић и Мекалинен потписали Меморандум о разумевању између Владе САД и Владе Р. Србије
Стефановић и Дилон о унапређењу борбе против трговине наркотицима и сарадњи српске полиције са припадницима ДЕА
Хуманитарни концерт ансамбла "Србијана" 11. маја 2019. године
Модна ревија "Balkan Cultural Experience" 11. маја 2019. године
Фестивал српског филма на Питсбуршком универзитету
Пројекција филма "Дуго путовање у рат"
"Србија широм света клавира" у Кенеди центру
Концерт Јасне Поповић у Кенеди центру
Конкурс Министарства културе и информисања за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству
Дејвид Вујић уручио признање Теслине научне фондације конгресмену Теду Поу
Победа тима Амбасаде Србије на дипломатском фудбалском турниру
Остварити пуну сарадњу између Србије и САД засновану на заједничким вредностима и узајамном интересу двеју земаља
Дачић: „Веома значајна посета Сједињеним Америчким Државама са добрим резултатима за Србију“
Верска толеранција и међурелигијски дијалог имају водећу улогу у унапређењу људских права и изградњи хармоничних друштава
Интерес Србије да се билатерални односи са САД додатно унапреде и подигну на виши ниво
Министар Дачић у Конгресу на свечаности поводом обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући
Министар Дачић разговарао са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом
Тим Амбасаде Србије на фудбалском турниру у Вашингтону
Изложба "Тамо далеко: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. јул 2018.
Фестивал српског документарног филма - 10. јун 2018. у 20 часова
Унапређење сарадње са Националном гардом Охаја
У Лос Анђелесу отворен Конзулат Републике Србије на челу са почасним конзулом
Посета амбасадора Матковића Њу Орлеансу
Билатерални односи Србије са Сједињеним Америчким Државама од изузетне важности за нашу земљу
Предавање министра Дачића поводом 100 година савезничких веза Срба и Јевреја и Срба и Американаца у Првом светском рату
Државни секретар Стевановић и Метју Палмер о ситуацији у региону Западног Балкана и важности очувања дијалога у циљу решавања отворених питања
Трећи фестивал српског филма у Питсбургу
Амбасада Србије на Фестивалу франкофонске културе
Дачић и Мичел о регионалној стабилности, европском путу Србије, као и о наставку Бриселског дијалога
Министар Дачић разговарао са америчким сенатoром Роном Џонсоном
Дан државности и Дан Војске Републике Србије прослављени у Конгресној библиотеци
Састанак првог ППВ и МСП Дачића са ДС САД Тилерсоном
Министар Дачић: "За нас су односи са САД веома важни"
Захвалност конгресмену Билиракису за допринос у раду Српског кокуса у Конгресу САД-a
Министар Дачић на 66. Националном молитвеном доручку
Амбасадор Матковић гост емисије ''This is America and the World"
Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"
Концерт српских уметница у Кенеди центру
Састанак амбасадора Матковића са сенатором Инхофеом
Пријем за чланице организације "Women’s Diplomatic Series"
Министар Дачић у Вашингтону разговарао са ПДС Весом Мичелом
Министар Дачић разговарао са сенатором Роном Џонсоном
Састанак са саветником за националну безбедност САД Хербертом Рејмондом Мекмастером
Министар Дачић на конференцији Атлантског савета о Западном Балкану
Пријем у Амбасади за чланове Харвард клуба у Вашингтону
УСАИД пројекат побољшао услове пословања у Србији
Суринам повукао одлуку о признању Косова
Интензивирање сарадње са САД у циљу даљег привлачења америчких инвестиција у привреду Србије
Амбасадор Ђерђ Матковић предао акредитивна писма председнику Колумбије
Биографија амбасадора Ђерђа Матковића
Уводна реч амбасадора
Предаја акредитивних писама амбасадора Р. Србије Ђерђа Матковића