| |     ћирилица | english  
Naslovna
Odluka o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine, koji će biti održani 17. decembra 2023. godine.
 
Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra 2023. godine u ponoć po lokalnom vremenu u Srbiji), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Za više informacija posetite https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/.

Državljani Republike Srbije mogu na osnovu JMBG i broja pasoša ili lične karte i sami elektronskim putem proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak preko sajta MDULS, odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Lice koje je državljanin Republike Srbije i ima prebivalište u Republici Srbiji a nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je da podnese zahtev za upis u JBS (na teritoriji SAD zahtev je moguće podneti preko Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu i generalnih konzulata u Čikagu i Njujorku), kako bi isti bio obrađen u okviru sistema JBS. Pošto zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, onda se obrađuje i zahtev za glasanje u inostranstvu.

Zahtev za upis u JBS se može podneti i direktno preko portala eUprave ukoliko lice ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.

Uz zahtev za glasanje u inostranstvu, potrebno je priložiti kopiju važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko je lična karta sa čipom, poželjno je da podnosilac zahteva priloži kopiju očitane lične karte, ukoliko je poseduje. To je od značaja zbog uvida u adresu prebivališta lica koje podnosi zahtev.

Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:

- elektronskim putem slanjem skenirane dokumentacije na adresu 

izbori2023@serbiaembusa.org,

- slanjem pošte na adresu

Embassy of the Republic of Serbia, 1333 16th Street, N.W. Washington, DC 20036,

- ličnim dolaskom u Ambasadu Republike Srbije u Vašingtonu.


Verzija za štampu
Važne informacije
PARLAMENTARNI IZBORI - OBAVEŠTENJE O GLASANJU U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U VAŠINGTONU DANA 16. DECEMBRA 2023. GODINE
Odluka o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine
Knjiga žalosti u Ambasadi
Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu
REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU - COVID 19
DESETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU
OBNOVA RADA
ZATVARANJE AMBASADE
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
POSEBAN REŽIM RADA KONZULARNOG ODELJENJA AMBASADE USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U SAD
KORONA VIRUS-Odluka Vlade Republike Srbije
PREPORUKA DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE KOJI BORAVE U INOSTRANSTVU