| |     latinica | english  
Насловна
Одлука о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине

Председник Републике Србије Александар Вучић донео је одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине, који ће бити одржани 17. децембра 2023. године.

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године у поноћ по локалном времену у Србији), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

За више информација посетите https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/.

Држављани Републике Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте и сами електронским путем  проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко сајта МДУЛС, односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Лице које је држављанин Републике Србије и има пребивалиште у Републици Србији а није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је да поднесе захтев  за упис у ЈБС (на територији САД захтев је могуће поднети преко Амбасаде Републике Србије у Вашингтону и генералних конзулата у Чикагу и Њујорку), како би исти био обрађен у оквиру система ЈБС. Пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се обрађује и захтев за гласање у иностранству. 

Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу eУправе и истом приступа квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.

Уз захтев за гласање у иностранству, потребно је приложити копију важеће личне карте или пасоша. Уколико је лична карта са чипом, пожељно је да подносилац захтева приложи копију очитане личне карте, уколико је поседује. То је од значаја због увида у адресу пребивалишта лица које подноси захтев.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- електронским путем слањем скениране документације на адресу

izbori2023@serbiaembusa.org,

- слањем поште на адресу 

Embassy of the Republic of Serbia, 1333 16th Street, N.W. Washington, DC 20036,

- личним доласком у Амбасаду Републике Србије у Вашингтону.


Верзија за штампу
Важне информације
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - ОБАВЕШТЕЊЕ О ГЛАСАЊУ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ ДАНА 16. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ
Одлука о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине
Књига жалости у Амбасади
Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ - COVID 19
ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ОБНОВА РАДА
ЗАТВАРАЊЕ АМБАСАДЕ
KОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ДИЈАСПОРУ
KОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ДИЈАСПОРУ
ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ УСЛЕД ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА У САД
ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ
КОРОНА ВИРУС-Одлука Владе Републике Србије
ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ