| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
ДОБРОДОШЛИ НА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ

Радно време

Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 13:00 часова 

Тел. (202) 4890-203 и (202) 4890-229

E-mail Конзуларног одељења: consular@serbiaembusa.org

Празници

Адреса

2233 Wisconsin Avenue, NW, Suite 410

Washington, DC 20007

    

Телефон: + 1 (202) 332-0333

Дежурни телефон: + 1 (202) 706-0209                               (ван радног времена и празником)

Адвокати
Факс:        + 1 (202) 332-3933 Конзуларна надлежност
E-mail: info@serbiaembusa.org Почасни конзули
   

 

 


 
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ - COVID 19

За све информације о режиму уласка у Републику Србију везано за COVID 19, пратите следећи линк:

 

https://www.mfa.gov.rs/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak


ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обaвештавамо да ће Удружење новинара Србије (УНС) под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, организовати 29. децембра 2020. године Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.
Конференција ће због пандемије КОВИД 19 бити одржана преко ZООМ апликације.
Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, као и да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону.
У другом делу Конференције биће представљен УНС-ов сајт www.umrezavanje.rs покренут поводом десете јубиларне Конференције са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.
Пријаве за учешће на конференцији заинтересовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу на електронску адресу ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра 2020. године.


 
 
Министар Селаковић присуствовао инаугурацији новог председника Колумбије

8.8.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовао је данас у Боготи инаугурацији новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Уреге.

Министар Селаковић новом колумбијском председнику пренео је личне честитке председника Вучића, а он је, како је навео министар, изразио жељу да се што скорије сретне са нашим председником.

Селаковић је подсетио и на јучерашњи веома добар разговор који је имао са министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном.

Шеф српске дипломатије указао је и да је Колубија четврта по снази латиноамеричка земља, како по броју становника, тако и по економским параметрима, поручивши да је то земља са којом Србија може да развија бројне потенцијале свеобухватне сарадње.

Селаковић је истакао да је инаугурација један од најпосећенијих догађаја у овом делу света, навевши да јој присуствују председници Парагваја, Еквадора, Костарике, Доминиканске Републике, али и министри спољних послова других латиноамеричких и карипских земаља. У том погледу, нагласио је да је ово била прилика и да на маргинама разговара са неколико министара спољних послова, али и другим високим званицницима латиноамеричких држава.

"Боравак у Боготи и инаугурација председника Колумбије били су прилика да са онима који нас подржавају афирмишемо наш став по питању које је за нас од највишег националног и политичког значаја, дакле питању КиМ, али и да оне, који су признавачи, упознамо са нашим аргументима и изразимо спремност за развој сарадње у свим другим областима", рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је јутрос разговарао са министром спољних послова Парагваја Хулијом Сесаром Ариолом.

"Парагвај подржава Србију по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета и наш је доследни сарадник у међународним организацијама", истакао је Селаковић.

Према речима министра, Србија и Парагвај имају бројне потенцијале за сарадњу, а следеће године наше земље обележавају 140 година успостављања дипломатских односа, те је и позвао парагвајског министра да посети Србију.

Шеф српске дипломатије имао је, током боравка у Боготи, и састанак са министром спољних послова Бразила Карлосом Албером Франком Франсом.

"Бразил је наш најважнији партнер у Латинској Америци, обим трговинске размене је највећи када су у питању земље овог делa света, а договорили смо и размену посета економских делегација, као и започињање редовних политичких консултација два министарства спољних послова", казао је Селаковић.

Посебно је издвојио то што је Бразил 2022/23. године нестална чланица Савета безбедности УН, нагласивши да на седницама о раду УНМИК-а та земља чврсто подржава наше позиције.

Један од саговорника шефа српске дипломатије био је и потпредседник Републике Ел Салвадор Феликс Уљоа, којег је у садржајном разговору замолио да размотри наше позиције и став по питању КиМ.

"То је држава која је веома заинтересована да развија сарадњу са Србијом у области безбедности, спорта и пољопривреде", издвојио је Селаковић и пренео да је потпредседник Уљоа изразио жељу да у што скоријем периоду посети Србију.

Министар Селаковић наредна два дана боравиће у званичној посети Костарики, где ће се састати са министром спољних послова и бројним званичницима те земље.

Након Костарике, шеф српске дипломатије посету земљама Латинске Америке завршава у Венецуели.


Србија опредељена за снажнију сарадњу са Колумбијом

6. август 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Боготи са новоименованим министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном. Састанку је присуствовао и изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Републици Колумбији на нерезиденцијалној основи Марко Ђурић.

Министар Селаковић је поручио да је Србија јасно опредељена да још снажније развија укупне односе и сарадњу са Колумбијом.

Указавши да је од последње посете Колумбији на министарском нивоу протекло једанаест година, Селаковић је истакао да је потребно радити на интензивирању политичког дијалога, самим тим и чешћим сусретима званичника две земље.

Такође, пренео је да би одржавање политичких консултација два министарства спољних послова била одлична прилика да се размотре могућности и сагледају потенцијали за унапређење билатералне сарадње.

Шеф српске дипломатије је нагласио да постоје значајни потенцијали за сарадњу у многим областима, нарочито у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, рударству, али и туризму, образовању, култури и спорту.

Селаковић је упознао колумбијског колегу са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији и напорима за изналажење компромисног решења овог питања које је од кључне важности за нашу земљу, истакавши да је Србија посвећена миру и стабилности у региону.

Министар Селаковић сутра ће, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовати церемонији инаугурације новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Урегe.

Током боравка у Боготи, шеф српске дипломатије имаће и неколико билатералних састанака са званичницима латиноамеричких и карипских држава.


САД снажно подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ

5. август 2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофером Хилом о билатералним односима двеју држава, ситуацији у региону, дијалогу Београда и Приштине, као и сарадњи у области енергетике.

Брнабић је истакла да је очување мира и стабилности у региону један од кључних приоритета и да Србија остаје посвећена улагању додатних напора у циљу развоја регионалних односа у свим областима.

Чврсту подршку регионалној сарадњи, како је оценила, Србија пружа и кроз иницијативу „Отворени Балкан“, која се показала као ефикасан оквир за решавање питања важних за наше грађане.

Премијерка је, говорећи о дијалогу Београда и Приштине, изразила уверење да ће састанак поводом нове рунде дијалога 18. августа у Бриселу бити конструктиван, нарочито у светлу актуелне ситуације и једностраних потеза Приштине.

Хил је оценио да је наставак разговора једини пут за решавање отворених питања, и истакао да САД снажно подржава дијалог уз посредовање Европске уније.

Саговорници су истакли да постоји велики потенцијал за сарадњу у области енергетике, пре свега када је реч о пројектима обновљивих извора енергије. У складу са тим, председница Владе је оценила да је енергетска безбедност тема од изузетног значаја за Србију и да је неопходно учинити нови искорак у циљу енергетске транзиције и изградње нових енергетских капацитета, те додала да у том смислу видимо потенцијал за сарадњу са САД.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs/Танјуг


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова