| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
ДОБРОДОШЛИ НА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ

Радно време

Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 13:00 часова 

Тел. (202) 4890-203 и (202) 4890-229

E-mail Конзуларног одељења: consular@serbiaembusa.org

Празници

Адреса

2233 Wisconsin Avenue, NW, Suite 410

Washington, DC 20007

    

Телефон: + 1 (202) 332-0333

Дежурни телефон: + 1 (202) 706-0209                               (ван радног времена и празником)

Адвокати
Факс:        + 1 (202) 332-3933 Конзуларна надлежност
E-mail: info@serbiaembusa.org Почасни конзули
   

 

 


 
НЕРАДНИ ДАН

Због прославе празника рада-Labore Day, Амбасада неће радити са странкама  у понедељак 6. септембра 2021. 


НЕРАДНИ ДАН

Поводом прославе Дана независности САД 4. јула, Амбасада неће радити у понедељак 5.јула.


 
 
Амбасадор Ђурић разговарао са сенатором Кунсом

Вашингтон, 2. септембар 2021. године - Амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић разговарао је са Крисом Кунсом, демократским сенатором у америчком Конгресу.

Ђурић је информисао Кунса о активностима и плановима Амбасаде у Вашингтону поводом обележавања овогодишњег значајног јубилеја у односима Републике Србије и САД.

Поред тема на билатералној агенди, Ђурић и Кунс су разговарали и о одређеним хуманитарним питањима на међународном плану.

Крис Кунс један је од водећих чланова сенатског Одбора за спољне послове где, као и некада председник САД Џо Бајден, представља савезну државу Делавер.


Министар Селаковић: Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несврстаних земаља

1. септембар 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, заједно са потпредседницом Владе и министарком културe и информисања Majом Гojкoвић и директорком Музеја афричке уметности Маријом Алексић, отворио је изложбу „Несврстани свет“ и том приликом најавио низ манифестација које ће Србија организовати у склопу обележавања 60. година од настанка Покрета несврстаних земаља.

Селаковић је посебно нагласио важност скупа који ће бити организован 11. и 12. октобра у нашем главном граду на којем ће учествовати високи званичници из афричких, азијско-пацифичких и јужноамеричких земаља.

„За Републику Србију је изузетна част што ће имати прилику да наше традиционалне пријатеље угости управо у Београду, имајући у виду историјску симболику наше престонице као својеврсног родног места Покрета, где је одржан и први Самит Покрета несврстаних и на којем су потврђени тек успостављени принципи из Бандунга“, истакао је министар.

Селаковић је напоменуо и историјску улогу Покрета, указујући да је дуги низ година представљао „алтернативни глас“ великог броја земаља у периоду међублоковских подела, доприносио очувању мира и смиривању тензија, као и одбрани универзалних принципа садржаних у Повељи Уједињених нација.

Додао је да су основне идеје Покрета - мир, солидарност, равноправност, поштовање суверенитета земаља, равномерни економски и социјални развој и данас више него актуелне.

Према његовим речима, несврстани су се заправо борили да буду своји и да се понашају у складу са жељом својих слободољубивих народа.

Министар се осврнуо на недавну посету афричком континенту рекавши да је у сусретима са званичницима више афричких земаља имао прилику да се увери у искрено и традиционално пријатељство које те земље гаје према Србији, као што је то био случај и са некадашњом Југославијом.

Шеф српске дипломатије истакао је да ће наша земља наставити да јача дипломатско присуство и у Африци и у свуда где живе наши несврстани пријатељи.

„Поносан сам на наше историјске везе, не само са афричким, већ и са другим чланицама Покрета, са којима желимо да продубљујемо везе и сарадњу и градимо неке нове мостове“, поручио је министар.

Селаковић је своје излагање завршио указавши на значај Музеја афричке уметности, јединог антиколонијалног музеј у Европи, који је симбoл приjaтeљских oднoсa нeсврстaних зeмaљa Aфрикe и нeсврстaнe Jугoслaвиje.


Амбасадор Ђурић: Отворени Балкан наишао на разумевање у утицајним круговима у САД

26. август 2021.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да је развој инфраструктуре један од фокуса политике САД, баш као и српске политике, и нагласио да је једна од најбољих прича о томе на који начин је из темeља промењена парадигма српске политике, а коју ми пласирамо у САД, јесте прича о “Отвореном Балкану”, о залагању Србије за укидање граница у региону.

“Иницијатива ‘Отворени Балкан’ чији је један од камена темељаца поставио председник Србије Александар Вучић, а у којој су учествовали и други регионални лидери, то је балканска, домаћа, здрава иницијатива, али и иницијатива која је наишла на разумевање у врло утицајним политичким круговима у САД. То је једно од поља где се поклапају српски и амерички интереси на моју радост као амбасадора Републике Србије у САД”, рекао је Ђурић на ТВ “Хепи”.

Што се тиче појединих европских земаља, Ђурић каже да има оних који су више за ту иницијативу, али да има и оних који су мало опрезнији и нису одушевљени идејом “Балкан балканским народима”, што је максима која је “нама врло мила и срцу блиска”.

Упитан о најављеним променама у Стејт департменту и промени америчког посредника за разговоре Београда и Приштине, Ђурић је навео да ће ова јесен донети бројне промене у Стејт департменту.

“Велики део људи који ће доћи на дужности су људи које познајемо. Нека они објаве датуме када ће ко заузети коју дужност”, рекао је Ђурић.

Најавио је да ће наставити да српску позицију у САД на сваки могући начин промовише, а да је резултат који ће испоручити до касног пролећа идуће године три или четири пута већи Српски кокус, за који каже да је већ сада вишеструко повећан, отворено трговинско представништво на западној обали САД, нова зграда Амбасаде Србије у Вашингтону и обележавање 140 година дипломатских односа Србије и САД на веома добар начин низом догађаја.

Ђурић је рекао да би прилично бројна српска дијаспора у САД требало до тада да добије нову дигиталну платформу за повезивање која је у припреми.

Упитан о изјавама из Приштине да неће да поштују Бриселски и Вашингтонски споразум, Ђурић каже да изјава некадашњег председника владе привремених институција самоуправе у Приштини Исе Мустафе да треба избећи формирање Заједнице српских општина говори јако добро о лицемерству Приштине.

“То говори да је међу албанским партијама, за разлику од српских партија, створено такмичење у томе ко ће да заузме тврђи став према релацијама са Београдом. Потпуни апсурд је да Иса Мустафа, који је потписао Бриселски споразум, излази и сам демонизује споразум”, нагласио је Ђурић.

Сматра да директна последица тога неће бити само наставак неспровођења тог споразума, него и додатно продубљивање неповерења у сам процес дијалога.

“Kако ви да се договарате са неким ако се створи консензус у коме учествује чак и онај ко је споразум постигао, о томе да се генерално споразуми не примењују. О чему онда да се договарамо”, навео је Ђурић.

Пре два дана је, каже Ђурић, прочитао у медијима, да су приштински судови покренули кривичне поступке против НН починилаца који су у Грачаници написали графите “Kосово је Србија”, због наводног изазивања расне, националне и верске мржње.

“Тамо се ствара једна невероватна политичка клима у којој постаје апсолутно некажњиво вршити нападе на Србе, у којој се партије такмиче ко ће бити тврђи према Србима, а с друге стране институције окрећу своју оштрицу постојано према свему сто је српско на тој територији”, навео је Ђурић.

Истакао је да је веома важно што се државни врх, укључујући председника Вучића, огласио поводом пресуде Ивану Тодосијевићу и навео да је поводом тог случаја било много озбиљних разговора са представницима међународне заједнице.

“Нећу објавити све детаље, али српска страна је извршила озбиљан притисак користећи све инструменте који нам стоје на располагању да међународној заједници и делу међународне заједнице који је одговоран предочимо да је такво понашање неприхватљиво. Видећемо, то неће проћи онако како су замислили”, поручио је Ђурић.

Поводом бојкота српских судија на KиМ због пресуде Тодосијевићу, Ђурић је рекао да је из медија сазнао да судије нису јуче дошле на посао у знак солидарности, подршке и протеста због кршења Бриселског споразума.

Нагласио је да је Тодосијевић осуђен кршењем Бриселског споразума, зато што му је судило веће сачињено од Албанаца, а по Бриселском споразуму морала су да у већу буду два Србина и један Албанац.

Истакао је и да су српске судије и тужиоци на KиМ показали да имају карактер и храброст на чему им је честитао.

“Не желим ништа друго да изговарам што би отежало њихов положај. И они и сви наши људи треба да знају да Србија озбиљно ради на томе да их подржи и да нису сами”, рекао је Ђурић.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова