| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
ДОБРОДОШЛИ НА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ

Радно време

Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 13:00 часова 

Тел. (202) 4890-203 и (202) 4890-229

E-mail Конзуларног одељења: consular@serbiaembusa.org

Празници

Адреса

2233 Wisconsin Avenue, NW, Suite 410

Washington, DC 20007

    

Телефон: + 1 (202) 332-0333

Дежурни телефон: + 1 (202) 706-0209                               (ван радног времена и празником)

Адвокати
Факс:        + 1 (202) 332-3933 Конзуларна надлежност
E-mail: info@serbiaembusa.org Почасни конзули
   

 

 


 
ПОСЕБАН РЕЖИМ РАДА КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ УСЛЕД ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА У САД

У светлу актуелне ситуације у вези са епидемијом коронавируса у САД и потребе за предузимањем додатних мера у циљу спречавања ширења и сузбијања болести, Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Вашингтону ће, почевши од понедељка, 16. марта 2020. године до даљњег, радити са странкама по посебном режиму:
• Конзуларно одељење ће странке примати само уколико се ради о врло хитном и неодложном случају.
• Потребно је да странка свој долазак у конзулат најави најмање два дана раније позивом на број +1(202) 820-3123 или +1 (619) 313-9005 или поруком на привремену адресу: konzularnovasington@gmail.com
• Конзуларно одељење неће примати странке које се претходно нису најавиле и добиле потврду Конзуларног одељења  да ће им бити омогућен пријем.
• Захтеви за конзуларне радње које не подразумевају обавезу личног доласка странке у конзулат ће се примати искључиво поштом (пријаве рођења, брака и смрти, пријем у држављанство, царинске потврде, прибављање уверења о (не)кажњавању и извода из матичних књига, спроводнице, упис у војну евиденцију).
• Амбасада ће наставити да прима пријаве за упис бирача за гласање у иностранству на парламентарним изборима у Републици Србији путем мејла, факса и поштом.

Амбасада Републике Србије у Вашингтону захваљује на разумевању и сарадњи. Амбасада ће наставити да прати ситуацију у погледу епидемије коронавируса у САД и вратиће се редовном режиму рада чим се ситуација поправи.


ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ


Вашингтон, 16 март 2020.
Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је јуче, 15. марта, да је због ситуације са коронавирусом донета одлука о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије.

 

 

Председник Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да је оваква одлука донета након састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду, којем је председавао.

Ванредно стање ступило је на снагу одмах, након објаве у „Службеном гласнику“, а уследила је седница Владе на којој је донетеа уредба о мерама које ће се примењивати за време ванредног стања.

У складу са тим, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца с боравишном дозволом или сталним настањењем у Србији. Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Франсцуске републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана. Двојни држављани у Републику Србију могу да ућу само уколико презентују пасош Републике Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Аустрија, Швајцарска, Немачка…).

Поменута забрана не примењује се на:

1) Посаде (возач и сувозач) теретних моторних возила (камиони, шлепери…) приликом обављања међународног превоза терета у друмском саобраћају. Међународни транзит теретних возила ограничава се на период не дужи од 12 часова  од момента уласка на територију Републике Србије;

2) Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловибе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловибе;

3) Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р. Србије;

5) Лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине припадници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих полова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6) Хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.


 
 
Дигитални садржаји у области културе

Имајући у виду актуелну ситуацију са пандемијом заразне болести COVID-19, а у намери да нашим држављанима у земљи и иностранству учини доступним културне садржаје, Министарство културе и информисања Републике Србије омогућило је приступ дигиталним садржајима из области културе путем своје званичне интернет странице http://www.kultura.gov.rs/.

Списак установа са виртуелним турама кроз културне садржаје можете пронаћи на следећој адреси: http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

Порталу „Дигитална солидарност“ можете приступити путем линка: https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/ 

Такође, Министарство културе и информисања Републике Србије је током 2019. године установило „Претраживач културног наслеђа“ са информацијама о културном наслеђу Републике Србије које се чува у библиотекама, архивима, музејима, галеријама, заводима за заштиту споменика и другим субјектима у култури. Циљ Претраживача је подстицање учења и јачања свести о значају културног наслеђа.

Претраживач је доступан на српском и енглеском језику на следећој адреси: https://kultura.rs/.


ИЗБОРИ 2020. године

ПРИВРЕМЕНИ ПРЕКИД ИЗБОРНИХ ПРОЦЕСА
У складу са Уредбом о мерама за време ванредног стања, коју је Влада Р. Србије донела 17.03.2020. године, обавештавамо Вас да се све изборне радње прекидају за време трајања ванредног стања (пријаве за гласање, провере у бирачким списковима....)
Изборни процес ће се наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања, о чему ће Амбасада благовремено обавестити.


Избори 2020

Обавештавамо грађане да своје пријаве за гласање за народне посланике могу доставити email-ом, поштом и лично у Амбасади


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова