| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
ДОБРОДОШЛИ НА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈУ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ У ВАШИНГТОНУ

Радно време

Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама): 10:00 - 13:00 часова 

Тел. (202) 4890-203 и (202) 4890-204 

E-mail Конзуларног одељења: consular@serbiaembusa.org

Празници

Адреса

2233 Wisconsin Avenue, NW, Suite 410

Washington, DC 20007

    

Телефон: + 1 (202) 332-0333

Дежурни телефон: + 1 (202) 706-0209                               (ван радног времена и празником)

Адвокати
Факс:        + 1 (202) 332-3933 Конзуларна надлежност
E-mail: info@serbiaembusa.org Почасни конзули
   

 

 


 
Република Србија - кандидат за Извршни савет УНЕСКА 2019-2023

Брошуру можете преузети са следећег линка: Република Србија - кандидат за Извршни савет УНЕСКА 2019-2023


 
 
Дачић: „Проналажење мирног и трајног решења за Косово један је од приоритета америчке спољне политике“

„Разлог мог боравка у Вашингтону је учешће на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода. САД по други пут организују ову конференцију, на овогодишњој учествовали су представници више од 100 земаља, било је присутно више од 20 министара спољних послова.

На Конференцији су говорили потпредседник САД-а Мајк Пенс и државни секретар Мајк Помпео.

Искористио сам прилику да укажем на тежак положај СПЦ, српских верника на Ким, као и на све злочине који су се на КиМ десили према хришћанским верницима и објектима СПЦ.

Такође, боравак у Вашингтону искористио сам да разговарам са високим америчким званичницима. Разговарао сам са саветником председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за националну безбедност Џоном Болтоном, помоћником државног секретара Филипом Рикером и сенатором Роном Џонсоном.

Тема свих тих разговора била је ситуација у региону и разговори су били изузетно добри. Још једном се потврдило то да се високо оцењује позиција Србије везано за дијалог са Приштином. Јасно се означава ко је крив за прекид дијалога и јасно се означава шта су даљи кораци, а то значи да таксе морају да се укину како би се дијалог наставио.

У том смислу, сви разговори су били веома корисни и још једном смо представили наше ставове - да смо спремни за наставак дијалога али да не прихватамо једностране акте Приштине који показују да они не желе никакав компромис.

Саветник за националну безбедност Џон Болтон је истакао да је проналажење мирног и трајног решења за проблем Косова високо на листи америчких приоритета спољне политике. Очекујемо још већи ангажман Америке у наредном периоду како би се извршио додатни притисак да се таксе укину и створе услови за наставак дијалога", изјавио је шеф српске дипломатије након састанака у Вашингтону.


Министар Дачић разговарао са Џоном Болтоном

Вашингтон, 18. јул 2019. године - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Вашингтону, на маргинама Министарске конференције посвећене верским слободама, са Џоном Болтоном, саветником председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за националну безбедност.

Током разговора, министар Дачић изразио је интерес Републике Србије да се билатерални односи са Сједињеним Америчким Државама додатно унапреде и подигну на виши ниво, посебно имајући у виду савезништво двеју земаља у оба светска рата.

Сложивши се са оценом министра Дачића о неопходности даљег унапређења билатералних односа на свим нивоима, саветник за националну безбедност Болтон посебно је истакао решеност актуелне администрације Сједињених Америчких Држава да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине, који се води под покровитељством Високог представника ЕУ за спољне послове.

Шеф српске дипломатије искористио је састанак да изрази опредељеност Републике Србије, као гаранта регионалне безбедности и стабилности, ка њиховом даљем јачању, те у том смислу пренео спремност наше земље на отворену сарадњу са Сједињеним Америчким Државама.


Министар Дачић на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода у Вашингтону

Вашингтон, 18. јул 2019. године - Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествује данас на Министарској конференцији о унапређењу верских слобода која се одржава у Вашингтону.

Шеф српске дипломатије на Министарској конференцији учествује на позив државног секретара Сједињених Америчких Држава Мајка Помпеа.

Конференција представља прилику да се модел поштовања верских слобода у Србији промовише на међународном плану и настави дијалог са највишим представницима администрације у Вашингтону о стању и унапређењу људских права и верских слобода, посебно на Косову и Метохији.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова