| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
DOBRODOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU AMBASADE SRBIJE U VAŠINGTONU

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 13:00 časova

Zakazivanje termina na tel. (202) 4890-203 i (202) 4890-204

Praznici

Adresa
2233 Wisconsin Avenue, NW, Suite 410

Washington, DC 20007

    

Telefon: + 1 (202) 332-0333

Dežurni telefon: + 1 (202) 706-0209                                    (van radnog vremena i praznikom)

Advokati
Fax:         + 1 (202) 332-3933 Konzularna nadležnost
E-mail:  info@serbiaembusa.org Počasni konzuli
   
 
 
 

Autorski tekst Ambasadora Đerđa Matkovića: 5. avgust - Dan sećanja na stradanje i progon Srba

U novijoj srpskoj istoriji teško je naći tužniji dan od 5. avgusta 1995. godine, kada je počinjen jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom, o kome govore i surove statistike o ubijenim i prognanim licima.

Tog dana, pre 22 godine, više od 220.000 Srba sa prostora Like, Banije, Korduna, Dalmacije, moralo je da napusti svoja vekovna ognjišta u pokušaju da sačuvaju gole živote. Sklanjajući se pred zločinom u kome je ubijeno 1853 ljudi, veliki broj njih je utočište pronašao u Republici Srbiji.

Kompletan autorski tekst Ambasadora Matkovića možete da pročitate ovde.


 
 
 
Obeležavanje godišnjice operacije "Halijard", izložba i prijem u Predstavničkom domu Kongresa
U organizaciji Ambasade R. Srbije u Vašingtonu i Srpskog kongresnog kokusa 18. jula 2017. godine u svečanoj sali Predstavničkog doma Kongresa SAD organizovana je izložba i prijem u čast obeležavanja godišnjice misije„Halijard“, vojne operacije u kojoj je tokom Drugog svetskog rata spaseno oko 500 američkih pilota Prisutnima su se obratili amb. RS Đerđ Matković i kopredsedavajući srpskog kokusa kongresmen Ted Po i kongresmen Emanuel Kliver, a gosti su imali priliku da vide fotografije snimljene tokom ove vojne operacije koje je obezbedila „Halijard“ Fondacija.

Ambasador Srbije Đerđ Mаtković sa kongresmenima E. Kliverom i T. Poom


Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Dražavama
Vašington, 17. jul 2017 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je 16. i 17. jula u zvaničnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Pored glavnog sastaka sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, predsednik Srbije imao je niz bilateralnih susreta, uključujući sastanke sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem, kao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Tedom Poom i Emanuelom Kliverom.
 
Takođe, održan je susret predsednika Vučić sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengijelom i komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Markom Bartmanom. Tokom boravka u Vašingtonu, predsednik Vučić sastao se i sa predstavnicima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Business Council for International Understanding) i prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa kompanijom CISCO, koja se bavi dizajniranjem, proizvodnjom i prodajom opreme za računarsko umrežavanje.

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića i potpredsednika SAD Majka Pensa

 

 

Opširnije...
Književno veče Vide Ognjenović u Delegaciji EU u Vašingtonu
U Delegaciji Evropske Unije u Vašingtonu 7. juna 2017. godine održano je književno veče gospođe Vide Ognjenović, istaknutog srpskog pisca, dramaturga i pozorišnog reditelja. Događaj je organizovan u saradnji Ambasade Srbije sa Delegacijom Evropske Unije i srpskim kulturnim krugom "Orfelin" u okviru programa EU pod nazivom "Razgovor u kulturi".
 
U izuzetnom izlaganju literarno-filozofskog karaktera započetom esejem "Moj herojski knjiški moljac" i razgovoru sa publikom Vida Ognjenović se bavila temom položaja književnosti i visoke umetnosti u posthumanističkom društvu, odnosom savremenog društva i tehnologije, postmodernoj estetici, nestajanju čitalačke publike i komercijalizaciji savremenog pozorišta. Događaj je vodila pisac i producent Milena Trobožić Garfild.
 
Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova