| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
DOBRODOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU AMBASADE SRBIJE U VAŠINGTONU

Radno vreme

Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 13:00 časova

Тel. (202) 4890-203 i (202) 4890-229

E-mail Konzularnog odeljenja: consular@serbiaembusa.org

Praznici

Adresa
2233 Wisconsin Avenue, NW, Suite 410

Washington, DC 20007

    

Telefon: + 1 (202) 332-0333

Dežurni telefon: + 1 (202) 706-0209                                    (van radnog vremena i praznikom)

Advokati
Fax:         + 1 (202) 332-3933 Konzularna nadležnost
E-mail:  info@serbiaembusa.org Počasni konzuli
   
 
 
 

 
POSEBAN REŽIM RADA KONZULARNOG ODELJENJA AMBASADE USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSA U SAD

U svetlu aktuelne situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa u SAD i potrebe za preduzimanjem dodatnih mera u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu će, počevši od ponedeljka, 16. marta 2020. godine do daljnjeg, raditi sa strankama po posebnom režimu:
• Konzularno odeljenje će stranke primati samo ukoliko se radi o vrlo hitnom i neodložnom slučaju.
• Potrebno je da stranka svoj dolazak u konzulat najavi najmanje dva dana ranije pozivom na broj +1(202) 820-3123 ili +1 (619) 313-9005 ili porukom na privremenu adresu: konzularnovasington@gmail.com

Konzularno odeljenje neće primati stranke koje se prethodno nisu najavile i dobile potvrdu Konzularnog odeljenja  da će im biti omogućen prijem.

• Zahtevi za konzularne radnje koje ne podrazumevaju obavezu ličnog dolaska stranke u konzulat će se primati isključivo poštom (prijave rođenja, braka i smrti, prijem u državljanstvo, carinske potvrde, pribavljanje uverenja o (ne)kažnjavanju i izvoda iz matičnih knjiga, sprovodnice, upis u vojnu evidenciju).
• Ambasada će nastaviti da prima prijave za upis birača za glasanje u inostranstvu na parlamentarnim izborima u Republici Srbiji putem mejla, faksa i poštom.

Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu zahvaljuje na razumevanju i saradnji. Ambasada će nastaviti da prati situaciju u pogledu epidemije koronavirusa u SAD i vratiće se redovnom režimu rada čim se situacija popravi.


PROGLAŠENO VANREDNO STANJE NA TERITORIJI ČITAVE SRBIJE

Vašington, 16. mart 2020.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je juče, 15. marta, da je zbog situacije sa koronavirusom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije.

Predsednik Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da je ovakva odluka doneta nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, kojem je predsedavao.

Vanredno stanje stupilo je na snagu odmah, nakon objave u „Službenom glasniku“, a usledila je sednica Vlade na kojoj je donetea uredba o merama koje će se primenjivati za vreme vanrednog stanja.

U skladu sa tim, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca s boravišnom dozvolom ili stalnim nastanjenjem u Srbiji. Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano. Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Franscuske republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana. Dvojni državljani u Republiku Srbiju mogu da uću samo ukoliko prezentuju pasoš Republike Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Austrija, Švajcarska, Nemačka…).

Pomenuta zabrana ne primenjuje se na:

1) Posade (vozač i suvozač) teretnih motornih vozila (kamioni, šleperi…) prilikom obavljanja međunarodnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju. Međunarodni tranzit teretnih vozila ograničava se na period ne duži od 12 časova  od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

2) Posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovibe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovibe;

3) Vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;

4) Posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R. Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R. Srbije;

5) Lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koji čine pripadnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih polova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6) Humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem


 
 
Digitalni sadržaji u oblasti kulture

Imajući u vidu aktuelnu situaciju sa pandemijom zarazne bolesti COVID-19, a u nameri da našim državljanima u zemlji i inostranstvu učini dostupnim kulturne sadržaje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije omogućilo je pristup digitalnim sadržajima iz oblasti kulture putem svoje zvanične internet stranice http://www.kultura.gov.rs/.

Spisak ustanova sa virtuelnim turama kroz kulturne sadržaje možete pronaći na sledećoj adresi: http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje- 

Portalu „Digitalna solidarnost“ možete pristupiti putem linka: https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/ 

Takođe, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je tokom 2019. godine ustanovilo „Pretraživač kulturnog nasleđa“ sa informacijama o kulturnom nasleđu Republike Srbije koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama, zavodima za zaštitu spomenika i drugim subjektima u kulturi. Cilj Pretraživača je podsticanje učenja i jačanja svesti o značaju kulturnog nasleđa.

Pretraživač je dostupan na srpskom i engleskom jeziku na sledećoj adresi: https://kultura.rs/


IZBORI 2020. godine

PRIVREMENI PREKID IZBORNIH PROCESA
U skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, koju je Vlada R. Srbije donela 17.03.2020. godine, obaveštavamo Vas da se sve izborne radnje prekidaju za vreme trajanja vanrednog stanja (prijave za glasanje, provere u biračkim spiskovima....)
Izborni proces će se nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja, o čemu će Ambasada blagovremeno obavestiti.

 


Izbori2020

Obaveštavamo građane da svoje prijave za glasanje za narodne poslanike mogu dostaviti email-om, poštom i lično u Ambasadi.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova