| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
DOBRODOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU AMBASADE SRBIJE U VAŠINGTONU

Radno vreme

Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 13:00 časova

Тel. (202) 4890-203 i (202) 4890-229

E-mail Konzularnog odeljenja: consular@serbiaembusa.org

Praznici

Adresa
2233 Wisconsin Avenue, NW, Suite 410

Washington, DC 20007

    

Telefon: + 1 (202) 332-0333

Dežurni telefon: + 1 (202) 706-0209  (van radnog vremena i praznikom)

Advokati
Fax:         + 1 (202) 332-3933 Konzularna nadležnost
E-mail:  info@serbiaembusa.org Počasni konzuli
   
 
 
 

 
REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU - COVID 19

Za sve informacije o režimu ulaska u Republiku Srbiju vezano za COVID 19, pratite sledeći link:

 

https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak


DESETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU

Obaveštavamo da će Udruzenje novinara Srbije (UNS) pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, organizovati 29. decembra 2020. godine Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.
Konferencija ce zbog pandemije COVID 19 biti održana preko ZOOM aplikacije.
Tema Desete konferencije će biti  rad medija, organizacija I rad udruženja Srba iz regiona I dijaspore tokom pandemije izazvane virusom COVID 19, kao I da li je I na koji način pandemija uticala na kvalitet rada I ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori I regionu.
U drugom delu Konferencije biće predstavljen UNS-ov sajt www.umrezavanje.rs pokrenut povodom desete jubilarne Konferencije sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija I organizacija Srba iz regiona I dijaspore sa matičnom državom.
Prijave za učešće na konferenciji zainteresovani predstavnici medija, udruženja I organizacija mogu da pošalju na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rs do 17. decembra 2020. godine.


 
 
Ministar Selaković prisustvovao inauguraciji novog predsednika Kolumbije

8.8.2022.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovao je danas u Bogoti inauguraciji novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege.

 

Ministar Selaković novom kolumbijskom predsedniku preneo je lične čestitke predsednika Vučića, a on je, kako je naveo ministar, izrazio želju da se što skorije sretne sa našim predsednikom.

Selaković je podsetio i na jučerašnji veoma dobar razgovor koji je imao sa ministrom spoljnih poslova Kolumbije Alvarom Lejvom Duranom.

Šef srpske diplomatije ukazao je i da je Kolubija četvrta po snazi latinoamerička zemlja, kako po broju stanovnika, tako i po ekonomskim parametrima, poručivši da je to zemlja sa kojom Srbija može da razvija brojne potencijale sveobuhvatne saradnje.

 

Selaković je istakao da je inauguracija jedan od najposećenijih događaja u ovom delu sveta, navevši da joj prisustvuju predsednici Paragvaja, Ekvadora, Kostarike, Dominikanske Republike, ali i ministri spoljnih poslova drugih latinoameričkih i karipskih zemalja. U tom pogledu, naglasio je da je ovo bila prilika i da na marginama razgovara sa nekoliko ministara spoljnih poslova, ali i drugim visokim zvanicnicima latinoameričkih država.

"Boravak u Bogoti i inauguracija predsednika Kolumbije bili su prilika da sa onima koji nas podržavaju afirmišemo naš stav po pitanju koje je za nas od najvišeg nacionalnog i političkog značaja, dakle pitanju KiM, ali i da one, koji su priznavači, upoznamo sa našim argumentima i izrazimo spremnost za razvoj saradnje u svim drugim oblastima", rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je jutros razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja Hulijom Sesarom Ariolom.

"Paragvaj podržava Srbiju po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i naš je dosledni saradnik u međunarodnim organizacijama", istakao je Selaković.

Prema rečima ministra, Srbija i Paragvaj imaju brojne potencijale za saradnju, a sledeće godine naše zemlje obeležavaju 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, te je i pozvao paragvajskog ministra da poseti Srbiju.

Šef srpske diplomatije imao je, tokom boravka u Bogoti, i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Brazila Karlosom Alberom Frankom Fransom.

"Brazil je naš najvažniji partner u Latinskoj Americi, obim trgovinske razmene je najveći kada su u pitanju zemlje ovog dela sveta, a dogovorili smo i razmenu poseta ekonomskih delegacija, kao i započinjanje redovnih političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova", kazao je Selaković.

Posebno je izdvojio to što je Brazil 2022/23. godine nestalna članica Saveta bezbednosti UN, naglasivši da na sednicama o radu UNMIK-a ta zemlja čvrsto podržava naše pozicije.

Jedan od sagovornika šefa srpske diplomatije bio je i potpredsednik Republike El Salvador Feliks Uljoa, kojeg je u sadržajnom razgovoru zamolio da razmotri naše pozicije i stav po pitanju KiM.

"To je država koja je veoma zainteresovana da razvija saradnju sa Srbijom u oblasti bezbednosti, sporta i poljoprivrede", izdvojio je Selaković i preneo da je potpredsednik Uljoa izrazio želju da u što skorijem periodu poseti Srbiju.

Ministar Selaković naredna dva dana boraviće u zvaničnoj poseti Kostariki, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova i brojnim zvaničnicima te zemlje.

Nakon Kostarike, šef srpske diplomatije posetu zemljama Latinske Amerike završava u Venecueli.


Srbija opredeljena za snažniju saradnju sa Kolumbijom

6. avgust 2022.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Bogoti sa novoimenovanim ministrom spoljnih poslova Kolumbije Alvarom Lejvom Duranom. Sastanku je prisustvovao i izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Republici Kolumbiji na nerezidencijalnoj osnovi Marko Đurić.

 

Ministar Selaković je poručio da je Srbija jasno opredeljena da još snažnije razvija ukupne odnose i saradnju sa Kolumbijom.

Ukazavši da je od poslednje posete Kolumbiji na ministarskom nivou proteklo jedanaest godina, Selaković je istakao da je potrebno raditi na intenziviranju političkog dijaloga, samim tim i češćim susretima zvaničnika dve zemlje.

Takođe, preneo je da bi održavanje političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova bila odlična prilika da se razmotre mogućnosti i sagledaju potencijali za unapređenje bilateralne saradnje.

 

Šef srpske diplomatije je naglasio da postoje značajni potencijali za saradnju u mnogim oblastima, naročito u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, rudarstvu, ali i turizmu, obrazovanju, kulturi i sportu.

Selaković je upoznao kolumbijskog kolegu sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji i naporima za iznalaženje kompromisnog rešenja ovog pitanja koje je od ključne važnosti za našu zemlju, istakavši da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu.

Ministar Selaković sutra će, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovati ceremoniji inauguracije novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege.

Tokom boravka u Bogoti, šef srpske diplomatije imaće i nekoliko bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima latinoameričkih i karipskih država.


SAD snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU

5. avgust 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom o bilateralnim odnosima dveju država, situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, kao i saradnji u oblasti energetike.

Brnabić je istakla da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu jedan od ključnih prioriteta i da Srbija ostaje posvećena ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima.

Čvrstu podršku regionalnoj saradnji, kako je ocenila, Srbija pruža i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja se pokazala kao efikasan okvir za rešavanje pitanja važnih za naše građane.

Premijerka je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, izrazila uverenje da će sastanak povodom nove runde dijaloga 18. avgusta u Briselu biti konstruktivan, naročito u svetlu aktuelne situacije i jednostranih poteza Prištine.

Hil je ocenio da je nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja, i istakao da SAD snažno podržava dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Sagovornici su istakli da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike, pre svega kada je reč o projektima obnovljivih izvora energije. U skladu sa tim, predsednica Vlade je ocenila da je energetska bezbednost tema od izuzetnog značaja za Srbiju i da je neophodno učiniti novi iskorak u cilju energetske tranzicije i izgradnje novih energetskih kapaciteta, te dodala da u tom smislu vidimo potencijal za saradnju sa SAD.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs/Tanjug


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova