| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
DOBRODOŠLI NA INTERNET PREZENTACIJU AMBASADE SRBIJE U VAŠINGTONU

Radno vreme

Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 10:00 - 13:00 časova

Тel. (202) 4890-203 i (202) 4890-229

E-mail Konzularnog odeljenja: consular@serbiaembusa.org

Praznici

Adresa
2233 Wisconsin Avenue, NW, Suite 410

Washington, DC 20007

    

Telefon: + 1 (202) 332-0333

Dežurni telefon: + 1 (202) 706-0209                                    (van radnog vremena i praznikom)

Advokati
Fax:         + 1 (202) 332-3933 Konzularna nadležnost
E-mail:  info@serbiaembusa.org Počasni konzuli
   
 
 
 

 
REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU - COVID 19

Za sve informacije o režimu ulaska u Republiku Srbiju vezano za COVID 19, pratite sledeći link:

 

https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak


PRAZNICI

Uoči obeležavanja državnog praznika Dan državnosti, Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu biće zatvorena za javnost u ponedeljak 15.02.2021.g. i utorak 16.02.2021.g.
Za hitne slučajeve nazovite dežurni broj telefona : (202) 706-0209


 
 
Ministar Selaković sastao se sa predsednikom Američko-jevrejskog komiteta

23. septembar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Američko-jevrejskog komiteta Dejvidom Herisom.

Sagovornici su konstatovali da je prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda iskreno i tradicionalno.

Selaković je istakao da je Srbija prva evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta. Takođe, podsetio je da je Srbija prva zemlja koja je podržala Balforovu deklaraciju iz 1917. godine.

Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je izraelska poslovna zajednica prisutna u Srbiji na zavidnom nivou.

Šef srpske diplomatije je rekao da su SAD jedne od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da su angažmanom ambasadora Đurića te veze ojačane u godini kada obeležavamo 140 godina bilateralnih odnosa naših dveju zemalja.

Ministar je naglasio da Srbija želi da ima najbolje odnose sa SAD, kao i da ih unapredi, naročito u oblasti privrede i povećanja američkih investicija u Srbiji.

Selaković je sagovornika upoznao sa uspesima ekonomskih reformi Srbije u proteklih sedam godina, istakavši da je Srbija promoter pozitivne agende u regionu. To se, prema njegovim rečima, najviše odnosi na inicijativu "Otvoreni Balkan".

Selaković je rekao da ekonomija može da relaksira političke odnose i istakao da je Srbija zahvalna SAD na podršci toj inicijativi.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.


Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće

22. septembar 2021. godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas video-porukom na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće, koji je otvorio predsednik SAD Džozef Bajden.

Na samitu video-porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, britanski i kanadski premijer Boris Džonson i Džastin Trudo, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi.

Premijerka je u poruci istakla da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koja je nabavila kovid vakcine, a da je ona bila prvi evropski premijer koji je primio vakcinu.

Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja eUprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane, objasnila je ona.

Međutim, kako je dodala, od samog početka bili smo svesni da ovo nije samo stvar naših građana i samo naša borba. U borbi protiv pandemije Kovid-19 ili smo svi bezbedni ili niko nije bezbedan.

Upravo zato, pored nabavke vakcine za naše građane, donirali smo vakcine i građanima regiona zapadnog Balkana, ali i drugim zemljama, podsetila je ona i precizirala da je Srbija donirala 230.000 doza vakcina regionu, vakcinisali smo strane državljane u Srbiji sa približno 300.000 doza i izdvojili smo 570.000 doza vakcina za zemlje Afrike i Azije.

Brnabić je napomenula da je Srbija već započela sa proizvodnjom kovid vakcine od jednog proizvođača, a da će do kraja godine započeti proizvodnju i od drugog, jer na taj način želimo da pomognemo i podržimo sve ljude i zemlje kojima su vakcine potrebne.

Ovo je pandemija u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno, ponovila je premijerka.

Zato Srbija podržava ciljeve ovog globalnog samita, naglasila je ona i islazala zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i predsedniku Bajdenu što su organizovali samit i podržali zajedničke napore u borbi protiv pandemije Kovid-19.

Vakcine su jedini izlaz u borbi protiv pandemije, zaključila je Brnabić.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs


Ministar Selaković sa kongresmenom Svolvelom o reformama u Srbiji

22. septembar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa američkim kongresmenom Erikom Svolvelom.

Ministar Selaković informisao je kongresmena Svolvela o posvećenosti Srbije evropskim integracijama i reformskom procesu naše zemlje, istakavši rezultate ekonomskih reformi ostvarenih u proteklih sedam godina.

Selaković je zahvalio kongresmenu Svolvelu na pozitivnom stavu, posvećenosti i iskrenom prijateljstvu.

Sagovornici su razgovarali i o investicijama u Srbiji i partnerstvu Srbije i SAD.

Šef srpske diplomatije upoznao je kongresmena o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, naglasivši posvećenost Srbije dijalogu i mirnom i kompromisnom rešavanju otvorenih pitanja.

Selaković je dodao da je stabilnost u regionu ključni interes Srbije. Ministar je informisao sagovornika o inicijativi „Otvoreni Balkan“ i promociji slobode kretanja ljudi, roba i kapitala u regionu.

Sastanku u zgradi Misije Srbije pri UN prisustvovali su i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, šef Misije Srbije pri UN Nemanja Stevanović, kao i generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova