| |     ћирилица | english  
Naslovna
Predavanje ministra Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu

Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu: 

„Uvaženi potomci heroja Prvog svetskog rata Dr Davida Albale, Vojvode Stepe i Milunke Savić,
Poštovani potomci znamenitih srpskih diplomatskih porodica,
Vaše ekselencije,
Ambasadore Fišer Kam i ambasadore Skot,

Dozvolite da danas posebno pozdravim studente, mlade nade nove generacije srpske diplomatije.

Danas smo se okupili da kroz nekoliko aktivnosti započnemo obeležavanje važnih jubileja u godini završetka Velikog rata - 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu, odnosno 100 godina od kako je Srbija kao prva zemlja na svetu priznala Balfurovu deklaraciju i nazvala buduću državu imenom „Izrael" , ali i 100 godina od kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući u Vašingtonu i na svim javnim zgradama po Ukazu predsednika Vilsona.

Sa zadovoljstvom najavljujem predavanje kandidata za počasnog konzula potomka legendarnog srpskog patriote i jevrejskog lidera dr Davida Albale, uvaženog prof. dr Džona Stivensona iz Nevade.

Dobrodošli u zemlju svojih predaka!

Želim, takođe, da vas obavestim da će danas, u mom prisustvu, biti održan osnivački skup predstavnika znamenitih srpskih diplomatskih porodica. Prvi predsednik Udruženja je potomak Branislava Nušića, a kopredsednici potomci istaknutih diplomatskih porodica Veljković - Katarina Veljković i prof. Rouz Stivenson Gudnajt, potpredsednik Vikimedije i potomak dr Davida Albale. Meni je pripala čast da budem prvi počasni predsednik Udruženja znamenitih srpskih diplomatskih porodica.

Kroz prezentaciju jednog segmenta izložbenih panoa koji su izloženi u holu Muzeja želimo da najavimo dve izložbe – Srbi i Jevreji u Velikom ratu održaće se u Jerusalimu od 15. do 20. maja ove godine, dok će se u Vašingtonu obeležiti 100 godina od kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući od 25. do 28.jula.

Takođe, biće otvorene i dve Vitrine sa kopijama arhivskih dokumenata iz Kongresne biblioteke SAD, Arhiva Srbije, Privatne kolekcije dokumenata porodice potomaka dr Davida Albale i Narodne Biblioteke Izraela.

Prva je posvećena dr Davidu Albali i dr Milenku Vesniću a obeležava 100 godina od kada je Srbija bila prva zemlja u svetu koja je priznala Balfurovu deklaraciju i prva nazvala buduću državu imenom „Izrael" 27. decembra 1917. godine.

Druga je posvećena Vudrou Vilsonu i Mihajlu Pupinu i pruža osvrt na 100 godina od kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući 28. jula 1918.

Dozvolite da o Srbima i Jevrejima kažem sledeće:

Srbija je uvek podržavala i razumela jevrejski narod, koji je nesebičo polagao svoje živote za slobodu srpskog naroda u Prvom i Drugom balkanskom ratu i u Prvom i Drugom svetskom ratu. Jevrejski narod iznedrio je 10 narodnih heroja i oko 14 vojnih generala. Mi znamo njihova imena i pamtimo ih sve.

Srbija je prva zemlja koja je podržala Balfurovu deklaraciju iz 1917, prepoznajući to kao prvi korak ka priznanju države Izrael. Naš narod i naša vlada su podržavale pravo koje jevrejski narod polaže na svoju istorijsku postojbinu i srpski diplomata, Milenko Vesnić je u svom pismu dr Albali prvi upotrebio ime buduće države – „Izrael". Prvi srpski državnik i prosvetitelj koji je posetio Jerusalim bio je Sveti Sava još 1229. godine.

Ove godine obeležava se 70. godišnjica uspostavljanja države Izrael. Put do ovoga je bio dug i trnovit. Srbija razume Izrael, budući da i danas stojimo pred ozbiljnim izazovima. Kosovo i Metohija je srpski Jerusalim.

Kada je reč o savezničkim vezama Srba i Amerikanaca u Velikom ratu želim da vas obavestim da sam pokrenuo inicijativu za podizanje spomenika Vudrou Vilsonu u Beogradu. Podsetio bih da je američki predsednik Vudro Vilson bio veliki prijatelj srpskog naroda. Njegovom naredbom se na četvrtu godišnjicu dana kada je napadnuta Srbija 28. jula 1918. vijorila srpska zastava na Beloj kući. Time je odata počast Srbima, njihovim žrtvama i uspesima. Amerikancima se obratio rečima da su se Srbi u Velikom ratu borili plemenito i viteški za ona ista načela za koja su se borile Sjedinjene Američke Države.

Povodom proslave Dana Srbije u Vašingtonu uputio je telegram-odgovor Nikoli Pašiću u kojem mu je zahvalio na prijateljstvu, rečima:

„Ekselenciji Pašiću

Vaš telegram poslat 28.jula naišao je na veoma srdačan prijem u mom sopstvenom srcu i siguran sam da će naići na podjednako srdačan prijem i u srcima svih u SAD.

Mi znamo kroz kakve je duboke patnje Srbija prošla, ali ne samo to već znamo i za naše simpatije i duboko prijateljstvo kao i veliku želju da pomognemo vašem hrabrom narodu u svakoj fazi ovog tragičnog rata.

Siguran sam da se pravda za Srbiju nalazi na samom vrhu svih poimanja pravde u mislima svakog mislećeg i patriotski orijentisanog čoveka u SAD.
Molim Vas primite moje srdačne lične čestitke."

Kada je cela vojna sila Austro-Ugarske napala Srbiju, Vudro Vilson je, kroz saradnju sa Mihajlom Pupinom i dr Davidom Albalom, slao milione dolara kao pomoć našem narodu, dajući izjave u javnosti da su Austrija i Nemačka htele rat i da je atentat bio samo izgovor i instrument za pritisak na Srbiju pred koju su stavili ultimatum koji nijedna država u svetu ne bi prihvatila. Na mirovnoj konferenciji nakon Velikog rata Srbija pamti njegov Stav u tački 11. koja se odnosila na zaštitu interesa Srbije.

Po ličnoj instrukciji Vudroa Vilsona u SAD se slavio Dan Kosova a u javnosti je tim povodom za Njujork Tajms izdato saopštenje, odnosno njegova izjava da „borba srpskog naroda za slobodu, za svoja prava i za priznanje nacionalnog identiteta moraju kod svakog čoveka da izazovu divljenje i saosećanje."

S obzirom da Beograd krase spomenici velikana koji su zadužili srpski narod u Prvom svetskom ratu, Srbija ima i dužnost i čast da podigne spomenik u Beogradu i američkom predsedniku Vudrou Vilsonu.

Danas je potrebno da budemo vizionari i da zajedno radimo kako bi se dalje unapredili naši odnosi. Ovo dugujemo svojim slavnim precima.

Slava im i hvala!"

Ivica Dačić i profesor Džon StivensonIvica Dačić i profesor Džon StivensonIvica Dačić i profesor Džon Stivenson


Verzija za štampu
Arhiva vesti
Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA DIJASPORE
NASTAVAK SPROVOĐENJA IZBORNIH RADNJI
Digitalni sadržaji u oblasti kulture
PROGLAŠENO VANREDNO STANJE NA TERITORIJI ČITAVE SRBIJE
Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave 15. februara 2020. godine
Republika Srbija i Sveta Lucija uspostavile diplomatske odnose
Festival srpskog filma u Vašingtonu, 20-21. oktobar 2019. godine
Projekcija filma „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, 16. oktobar 2019. godine
Predstava "Čorba od kanarinca" 15. septembar 2019. godine
Republika Srbija - kandidat za Izvršni savet UNESKA 2019-2023
Dačić: „Pronalaženje mirnog i trajnog rešenja za Kosovo jedan je od prioriteta američke spoljne politike“
Ministar Dačić razgovarao sa Džonom Boltonom
Ministar Dačić na Ministarskoj konferenciji o unapređenju verskih sloboda u Vašingtonu
10. Filmski festival Kruga Orfelin u Vašingtonu
Stefanović i Dilon o unapređenju borbe protiv trgovine narkoticima i saradnji srpske policije sa pripadnicima DEA
Humanitarni koncert ansambla "Srbijana" 11. maja 2019. godine
Modna revija "Balkan Cultural Experience" 11. maja 2019. godine
Festival srpskog filma na Pitsburškom univerzitetu
Projekcija filma "Dugo putovanje u rat"
"Srbija širom sveta klavira" u Kenedi centru
Koncert Jasne Popović u Kenedi centru
Konkurs Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu
Dejvid Vujić uručio priznanje Tesline naučne fondacije kongresmenu Tedu Pou
Pobeda tima Ambasade Srbije na diplomatskom fudbalskom turniru
Ostvariti punu saradnju između Srbije i SAD zasnovanu na zajedničkim vrednostima i uzajamnom interesu dveju zemalja
Dačić: „Veoma značajna poseta Sjedinjenim Američkim Državama sa dobrim rezultatima za Srbiju“
Verska tolerancija i međureligijski dijalog imaju vodeću ulogu u unapređenju ljudskih prava i izgradnji harmoničnih društava
Interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo
Ministar Dačić u Kongresu na svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući
Ministar Dačić razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom
Tim Ambasade Srbije na fudbalskom turniru u Vašingtonu
Izložba "Tamo daleko: 1918-2018" / "Over There, So Far Away: 1918 - 2018", 26. jul 2018.
Festival srpskog dokumentarnog filma - 10. jun 2018. u 20 časova
Unapređenje saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja
U Los Anđelesu otvoren Konzulat Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom
Poseta ambasadora Matkovića Nju Orleansu
Bilateralni odnosi Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama od izuzetne važnosti za našu zemlju
Predavanje ministra Dačića povodom 100 godina savezničkih veza Srba i Jevreja i Srba i Amerikanaca u Prvom svetskom ratu
Državni sekretar Stevanović i Metju Palmer o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i važnosti očuvanja dijaloga u cilju rešavanja otvorenih pitanja
Treći festival srpskog filma u Pitsburgu
Ambasada Srbije na Festivalu frankofonske kulture
Dačić i Mičel o regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije, kao i o nastavku Briselskog dijaloga
Ministar Dačić razgovarao sa američkim senatorom Ronom Džonsonom
Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije proslavljeni u Kongresnoj biblioteci
Sastanak prvog PPV i MSP Dačića sa DS SAD Tilersonom
Ministar Dačić: "Za nas su odnosi sa SAD veoma važni"
Ministar Dačić na 66. Nacionalnom molitvenom doručku
Zahvalnost kongresmenu Bilirakisu za doprinos u radu Srpskog kokusa u Kongresu SAD-a
Ambasador Matkovic gost emisije ''This is America and the World"
Invitation to the exhibition "Jasenovac – Right to Remembrance"
Koncert srpskih umetnica u Kenedi centru
Sastanak ambasadora Matkovića sa senatorom Inhofeom
Prijem za članice organizacije ''Women's Diplomatic Series''
Ministar Dačić u Vašingtonu razgovarao sa PDS Vesom Mičelom
Ministar Dačić razgovarao sa senatorom Ronom Džonsonom
Sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom
Ministar Dačić na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu
Prijem u Ambasadi za članove Harvard kluba u Vašingtonu
USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji
Ambasador Matković čestitao Vesu Mičelu na postavljenju
Surinam povukao odluku o priznanju Kosova
Intenziviranje saradnje sa SAD u cilju daljeg privlačenja američkih investicija u privredu Srbije
Ambasador Đerđ Matković predao akreditivna pisma predsedniku Kolumbije
Ministar Dačić razgovarao sa kongresmenom Tedom Poom
Biografija ambasadora Đerđa Matkovića
Uvodna reč ambasadora
Predaja akreditivnih pisama ambasadora R. Srbije Đerđa Matkovića