| |     ћирилица | english  
Naslovna
Uvodna reč ambasadora

Dragi posetioci,

zadovoljstvo mi je da vam se obratim u svojstvu novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rođen sam u Subotici, multikulturnom i multietničkom gradu na severu Srbije. U Beograd sam se preselio 1971. godine gde sam završio srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirao sam na smeru međunarodnih odnosa na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu kada sam razvio i poseban afinitet prema diplomatiji. U diplomatsku službu sam ušao 1981. godine i od tada obavljao niz dužnosti u zemlji i inostranstvu. Bio sam na poziciji zamenika šefa misije Ambasade FR Jugoslavije u Budimpešti, prvi savetnik Ambasade Srbije u Vašingtonu, šef Protokola i direktor Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije. Pre stupanja na novu funkciju bio sam spoljnopolitički savetnik aktuelnog premijera R. Srbije, Nj.E. g. Aleksandra Vučića.

Tokom svog četvorogodišnjeg mandata usredsrediću se na dva najvažnija cilja: jačanje ukupnih bilateralnih odnosa sa SAD i osnaživanje veza između Srbije i njene dijaspore. Uz puno uvažavanje značaja unapređenja svih segmenata srpsko-američkih odnosa, posebna pažnja biće posvećena ekonomskoj saradnji koju obe zemlje prepoznaju kao oblast od zajedničkog interesa i u kojoj postoji neosporan potencijal za dalji napredak. Naše snažne istorijske veze koje datiraju od uspostavljanja diplomastkih odnosa 1881. godine, prijateljstvo i savezništvo u dva svetska rata predstavljaju čvrstu osnovu naše buduće saradnje. Odnosi Srbije i SAD su u usponu i pred nama su brojne prilike koje treba iskoristiti.

Zvanična stranica Ambasade Srbije u Vašingtonu treba da posluži kao izvor informacija i najnovijih vesti o američko-srpskim odnosima, aktivnostima ambasade i konzularnim pitanjima. Nadamo se da ćete pratiti i naš Twitter i Facebook. Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja i komentare. Sugestije koje nam budete slali pomoći će nam da unapredimo naš rad i usluge.

S poštovanjem,

Đerđ Matkovic

Ambasador Serbije.

Izvanredni i opunomоćeni ambasador Republike Srbije u SAD, Nj.E. g. Đerđ Matković predao je akreditivna pisma predsedniku SAD Nj.E. g.  Baraku Obami  23. februara 2015. godine


Verzija za štampu
Ambasador
Biografija