| |     latinica | english  
Насловна
Уводна реч амбасадора
Драги посетиоци,
 
задовољство ми је да вам се обратим у својству новоименованог амбасадора Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама.
 
Рођен сам у Суботици, мултикултурном и мултиетничком граду на северу Србије. У Београд сам се преселио 1971. године где сам завршио средњошколско образовање. Дипломирао сам на смеру међународних односа на Правном факултету Универзитета у Београду када сам развио и посебан афинитет према дипломатији. У дипломатску службу сам ушао 1981. године и од тада обављао низ дужности у земљи и иностранству. Био сам на позицији заменика шефа мисије Амбасаде ФР Југославије у Будимпешти, први саветник Амбасаде Србије у Вашингтону, шеф Протокола и директор Одељења за Северну и Јужну Америку у Министарству спољних послова Р. Србије. Пре ступања на нову функцију био сам спољнополитички саветник актуелног премијера Р. Србије, Њ.Е. г. Александра Вучића.
 
Током свог четворогодишњег мандата усредсредићу се на два најважнија циља: јачање укупних билатералних односа са САД и оснаживање веза између Србије и њене дијаспоре. Уз пуно уважавање значаја унапређења свих сегмената српско-америчких односа, посебна пажња биће посвећена економској сарадњи коју обе земље препознају као област од заједничког интереса и у којој постоји неоспоран потенцијал за даљи напредак. Наше снажне историјске везе које датирају од успостављања дипломастких односа 1881. године, пријатељство и савезништво у два светска рата представљају чврсту основу наше будуће сарадње. Односи Србије и САД су у успону и пред нама су бројне прилике које треба искористити.
 
Званична страница Амбасаде Србије у Вашингтону треба да послужи као извор информација и најновијих вести о америчко-српским односима, активностима амбасаде и конзуларним питањима. Надамо се да ћете пратити и наш Тwиттер и Фацебоок. Стојимо вам на располагању за сва питања и коментаре. Сугестије које нам будете слали помоћи ће нам да унапредимо наш рад и услуге.
 
С поштовањем,
 
Ђерђ Матковић
 
Амбасадор Србије

Извaнредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у САД, Њ.Е. г. Ђерђ Матковић предао је акредитивна писма председнику САД Њ.Е. г.  Бараку Обами  23. фебруара 2015. године


Верзија за штампу
Амбасадор
Биографија